yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο των σκληρών μέτρων

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 13:00






Τις αποφάσεις για τα επώδυνα μέτρα που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών. Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπή ύψους 30% στον 13ο μισθό (Δώρο Χριστουγέννων) και 30% στον 14ο μισθό (Δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας), καθώς και περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Οι πληροφορίες θέλουν τις συντάξεις να «παγώνουν» για το 2010 και να μην συμπεριλαμβάνονται στις περικοπές του 30%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4,5% σε 5% και από 9% στο 10%.

Ακόμη, προβλέπεται 20% αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Όσον αφορά στα καύσιμα, η βενζίνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 ευρώ και κατά 0,3 ευρώ το πετρέλαιο, ενώ δεν θα υπάρξει αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από τις μισθολογικές περικοπές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά από τα μέτρα η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα μέτρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αργότερα το μεσημέρι προκειμένου να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια να μην καταβληθεί ο 14ος μισθός στους βουλευτές.

Ολονύχτιο θρίλερ για τον 14ο μισθό

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ως αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο που συνεδρίαζε στη Βουλή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Επικρατείας Χ.Παμπούκη δεν είχε αποφασίσει αν θα εισηγηθεί σήμερα στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και την κατάργηση του 14ου μισθού.

Αρχικώς είχε αποφασιστεί να μη συμπεριληφθεί η ρύθμιση αυτή στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, επειδή θεωρείται ότι η αντίδραση της κοινής γνώμης θα είναι οξύτατη.

Οι πιέσεις όμως από τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν αλλά και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξακολουθούσαν ως αργά χθες τη νύχτα να είναι ασφυκτικές, επισημαίνοντας ότι μόνο με την προσθήκη και αυτού του μέτρου θα διασφαλιζόταν ο στόχος μείωσης του ελλείμματος και θα επιτυγχανόταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», το οικονομικό επιτελείο δεν κατέληξε σε αποφάσεις, τις οποίες λαμβάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, προτού εμφανιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη μαραθώνια χθεσινή σύσκεψη, εξετάστηκαν σενάρια τμηματικής περικοπής των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Ταυτόχρονα κλείδωσαν οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και οι πρόσθετες περικοπές στον τομέα της Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου