yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22-64»

Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22-64».
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ (ΕΦΔ) και αφορά άνεργες γυναίκες ηλικίας από 22 έως 64 ετών που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000,00 €.

Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά τα κυριότερα σημεία του προγράμματος. Την ΚΥΑ καθώς και την πρόσκληση του προγράμματος μπορεί να την βρει κανείς στο site του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr


Πρόγραμμα:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» 2007 - 2013


Περιγραφή:

Ίδρυση νέων επιχειρήσεων από άνεργες γυναίκες ηλικίας από 22 έως 64 ετών, σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.



Αποδέκτες:

Άνεργες γυναίκες ηλικίας από 22 έως 64 ετών που ανοίγουν νέα επιχείρηση.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες:

· με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας

· που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία και

· μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο.



Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από 09/04/2010. Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα καθοριστεί με σχετική απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.



Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών (σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση):

Μετά την έναρξη της επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ.



Περιοχή εφαρμογής:

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ



Όροι και προϋποθέσεις:

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει:

Ø Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Ø Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.

Ø Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Ø Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)

Ø Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ø Να έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 22ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Όσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

Ø Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

Ø Όσες απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

Ø Όσες δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

Ø Πλανόδιες επιχειρήσεις.

Ø Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Ø Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ’ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

Ø Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.),

Ø Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους ή χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

Ø Όσες έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν

Ø Όσες είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2000 και μετά.



Κριτήρια αξιολόγησης:

Ø Σαφής περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης.

Ø Συμβολή της πρότασης στους στόχους του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού».

Ø Συνάφεια και επάρκεια της ενδιαφερομένης με το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επαρκή τεκμηρίωση με ύπαρξη τυπικών προσόντων ή/ και επαγγελματικής εμπειρίας.

Ø Οικονομοτεχνική επάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου. Εξετάζεται και βαθμολογείται η πιο ρεαλιστική προσέγγιση της πρότασης από πλευράς: α) κόστους αρχικής επένδυσης, β) δυνατότητας χρηματοδότησης και γ) περιγραφής τυχόν απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού.

Ø Ύπαρξη καινοτομιών στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση ή/ και στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης αυτών, με προτεραιότητα σε καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες ή δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία.

Ø Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικές και άλλες διασυνδέσεις με υφιστάμενες επιχειρήσεις καθώς και/ ή συμπράξεις μεταξύ δύο ή περισσότερων ανέργων για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης.



Τι χρηματοδοτείται:

Δαπάνες, όπως: λειτουργικά έξοδα (π.χ. μίσθωση χώρου, κατανάλωση ΔΕΗ), παροχής υπηρεσιών (π.χ. νομική υποστήριξη, λογιστική υποστήριξη), πρώτες ύλες (π.χ. γραφική ύλη), αποσβέσεις παγίων για τη λειτουργία της και οι οποίες πιστοποιούνται με εξοφλημένα τιμολόγια και λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας, περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ βιβλία της επιχείρησης. Tα εν λόγω τιμολόγια θα πρέπει να αντιστοιχούν σε αξία τουλάχιστον ίση με το εκάστοτε ποσό της επιχορήγησης, μέχρι την ολοκλήρωση της πράξης.



Ενίσχυση:

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000,00 €.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

Η πρώτη δόση, ύψους 6.000,00 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000,00 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000,00 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε έτους από την υπαγωγή της και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης. Για κάθε δόση θα πρέπει να προσκομίζονται τιμολόγια-δαπάνες τουλάχιστον ίσης αξίας με την δόση (6.000).



Προϋπολογισμός:

96.000.000,00 € για το σύνολο του προγράμματος.
Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας.



Κρίσιμα σημεία:

Ø Είναι δυνατή η επιχορήγηση επιχείρησης που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ, μόνο σε περιπτώσεις που δεν έχει πραγματοποιηθεί μεταφορά ή μεταβίβαση ή αγορά της παλαιάς επιχείρησης ή του εξοπλισμού αυτής.

Ø Η επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός χώρου κατοικίας), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας της επαγγελματία στις περιπτώσεις: α) μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, β) γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α΄ βαθμού με αναπηρία, άνω του 70%. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ. από δημόσιους φορείς.

Ø Η επαγγελματίας θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στην επιχείρηση της και να είναι ασφαλισμένη κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση.

Ø Κατά τον έλεγχο θα πρέπει να προσκομισθεί η άδεια λειτουργίας καθώς και η άδεια άσκησης επαγγέλματος, σε όποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικές εκ του νόμου.

Ø Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:

o η εξατομικευμένη παρέμβαση από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ

o η παρακολούθηση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε ΚΠΑ του ΟΑΕΔ

o η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ



Περιορισμοί:

Ø Η ενταγμένη στο πρόγραμμα υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία εγκαίρως και γραπτώς για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία που έχει δηλώσει με την αίτηση για ένταξή της

Ø Η επιχείρηση δεν πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της ή να προβεί σε μεταβολή των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος στην τριετία (3ετία) από την έναρξη δραστηριότητας της, άλλως διακόπτεται η επιχορήγηση με επιστροφή της επιδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου