yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο “παππούς” μάγος του Photoshop!



Ο “παππούς” μάγος του Photoshop!

O Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε το 1936 στην 
Καστοριά και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948. Θεωρείται ένας από τους πιο πολύπλευρους εικαστικούς καλλιτέχνες με σπουδαίο καιαναγνωρισμένο έργο στη γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία και παραστατικές τέχνες. Έχει στο ενεργητικό του περίπου 50 ατομικές και περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις ενώ έργα του εκθέτονται σε πάνω από 40 από τα σπουδαιότερα μουσεία.


O Ελληνοαμεράκος καλλιτέχνης, ο οποίος θεωρείεται «μάγος του Photoshop» παρουσίασε στο 
Pace Gallery στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου τη νέα του έκθεση με τίτλο XYZ, η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο Photoshop.

H έκθεση αποτελείται από είκοσι δικά του έργα από το 2010 μέχρι το 2012 και αυτή η XYZ αποτελεί την τριακοστή τρίτη έκθεση του καλλιτέχνη στο Pace, που τον εκπροσωπεί από το 1965.



Η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τη φωτογραφία -ήταν από τους πρώτους που διερεύνησαν όλες τις πιθανότητες επεξεργασίας των Polaroids εντοπίζεται σε αρκετά καρέ με την παραμορφωμένη, κατακερματισμένη περσόνα του, αντικείμενο ενός μνημειώδους εξπρεσιονισμού. Σε ηλικία 65 χρονών άρχισε να πειραματίζεται με την επεξεργασία φωτογραφίας και ταινίας σε υπολογιστή, θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και την ζωή για να δημιουργήσει τροποποιημένες πραγματικότητες.




Μέχρι και σήμερα ο Λουκάς Σαμαράς παραμένει ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα. Τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει και τον χώρο της computer art, συνδυάζοντας τη φωτογραφία και την εικονική πραγματικότητα. Στο πνεύμα αυτό έχει δημιουργήσει ταινίες μικρής διάρκειας με μουσική επένδυση, τις οποίες αποκαλεί «Φωτοταινίες» («Photoflicks»).








http://usa.greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου