yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο μισός Νομός Καστοριάς.

 
Με απόφαση που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, στις 12 Φεβρουαρίου, μετά και από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι παραλίμνιοι οικισμοί Μαυροχωρίου, Πολυκάρπης και Δισπηλιού του Δήμου Μακεδνών καθώς και τα παραλίμνια σημεία του Δήμου Καστοριάς κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο τετραήμερο λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην περιοχή με την ισχυρή χιονόπτωση, η οποία αύξησε σε σημαντικό βαθμό την στάθμη της λίμνης.

Η εισροή των υδάτων το 24ωρο την περίοδο αυτή στην λίμνη είναι 500.000 κυβικά μέτρα και η εκροή είναι 250.000, η μισή ποσότητα και αναμένεται αν ακολουθηθεί ο ρυθμός αυτός τα κυβικά μέτρα να φτάσουν τα 30 εκατομμύρια και η στάθμη της λίμνης να αυξηθεί κατά 1 μέτρο. Ήδη στον παραλίμνιο οικισμό της Πολυκάρπης σε αρκετά σπίτια που βρίσκονται κοντά στην λίμνη τα υπόγειά τους γέμισαν νερά.



Στην Νομαρχία Καστοριάς πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί.

« Αποφασίστηκε να γίνει μια πρόχειρη μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την εκτόνωση της να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα προκειμένου να διευκολυνθεί η εκροή των νερών, να διευθετηθούν οι χείμαρροι, να φιλτράρονται οι φερτές ύλες και το επόμενο διάστημα να ζητήσουμε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος μετά το πέρας της σύσκεψης.

Την πρόταση για την διαχείριση των φερτών υλών και της διευθέτησης των ρεμάτων κατέθεσε ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος.

Την επόμενη μέρα από πολύ νωρίς το πρωί όλες οι τεχνικές υπηρεσίες, της Νομαρχίας των δύο Δήμων αλλά και της Περιφέρειας βρέθηκαν στο κανάλι του Γκιόλε το οποίο αποφασίστηκε να καθαριστεί και να διαπλαττυνθεί ως την γέφυρα Αμπελοκήπων, επίσης αποφασίστηκε η μεσαία πόρτα η οποία βρίσκεται πιο χαμηλά να ανέβει κι άλλο προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση του νερού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φράγμα που υπάρχει σήμερα χρονολογείται από την εποχή της Ιταλικής Κατοχής και θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα καινούργιο.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Τσαμίση μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης στο γραφείο του Νομάρχη Καστοριάς ότι « οι πόρτες της λίμνης είναι μεν ανοιχτές αλλά τα κανάλια που πέφτουν στην λίμνη έχουν να καθαριστούν πάρα πολύ καιρό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ό μόνος καθαρισμός που γίνεται είναι το κόψιμο των καλαμιών, το δε φράγμα είναι παμπάλαιο από την εποχή των Ιταλών. Όλα θα πρέπει να τα δούμε μελλοντικά όχι μόνο για να μπορέσουμε να διευθετήσουμε τώρα την κατάσταση ».

Μετά από όλα αυτά αποφασίστηκε η Σπηλιά του Δράκου να κλείσει για λίγες μέρες ώσπου τα νερά της λίμνης κατεβούν, καθώς οι λιμνούλες της Σπηλιάς είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την λίμνη με αποτέλεσμα τα νερά να έχουν ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας που είχαν δώσει οι κατασκευαστές.

« Δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας των επισκεπτών, αλλά η Σπηλιά θα κλείσει για προληπτικούς λόγους και ζητούμε συγνώμη γι αυτό, δεν θέλουμε να ρισκάρουμε καταστάσεις, με νεότερη ανακοίνωση της Δημοτικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Επιχείρησης θα γνωστοποιήσουμε την νέα ημερομηνία που θα μπορέσει το Σπήλαιο να ανοίξει », δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Γιώργος Κεχαγιάς.

Επίσης η Νομαρχία Καστοριάς έχει ξεκινήσει μια ενημέρωση σε όλους του Δήμους του Νομού για την κατάσταση που επικρατεί καθώς και οι υπόλοιπες περιοχές σχετίζονται με την λίμνη μιας και πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.


ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αν μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις η φωτογραφία που δημοσιεύουμε με την βάρκα που βγήκε από τα όρια της λίμνης, παρασυρμένη από τα νερά και πέρασε στο οδικό ρεύμα της Λεωφόρου των Κύκνων καθώς το νερό κάλυψε μεγάλο μέρος του δρόμου, ξεπερνώντας τα όρια του πάρκιγκ της Νομαρχίας, το οποίο κάλυπτε ως τώρα, ανταποκρίνεται πλήρως στην ρύση αυτή. Ο βαρκάρης τελικά κατάφερε να κουμαντάρει την βάρκα του και να την βγάλει στα … ανοιχτά. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου από τον δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου.

Ανδριάνα Μάνου

Πηγή: http://www.kastoria4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου