yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Έκλεισε η “Mεγάλη Κυρία”



ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ---- Έχασε 16kg σε 2 μήνες. Δείτε πώς το έκανε :Πατήστε εδώ 

Του Πολύβιου Κανέ

Συνήθως, όπως λένε οι σοφοί, όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή. Όταν όμως κλείνει λόγω πενίας ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο όπως αυτό της Εστίας, πόσες φυλακές ανοίγουν άραγε;

Από την ιστορική του πρόσοψη στη Σταδίου μετακόμισε προ δεκαετιών στη Σόλωνος, εκεί κοντά στη Νομική, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση μιας «μεγάλης αυλής της γνώσης» με πολλά βιβλιοπωλεία και φοιτητόκοσμο, νέους και λιγότερο νέους να παρατηρούν τις προθήκες και να χαϊδεύουν με στοργή τις ράχες των βιβλίων.

Η κρίση ου γαρ έρχεται μόνη. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό, όταν στην εποχή της παρακμής το... Βιβλιοπωλείο, το καταφύγιο της γνώσης, καταρρέει και αυτό ακολουθώντας την κοινή μοίρα.



Το έστησαν και το κανάκευσαν με τρυφερότητα στρατιές διανοουμένων και ανθρώπων της τέχνης. Νεωτερικών προσανατολισμών ως προς την εικόνα, φυτώριο ιδεών ως προς το περιεχόμενο, η Εστία ήταν φάρος. Στην αρχή με το περιοδικό, αργότερα με το βιβλιοπωλείο και τον εκδοτικό οίκο. Ποιος δεν πέρασε το κατώφλι της. Ποιος δεν απολάμβανε τη μυρουδιά του χώρου, περίεργη, οικεία. Λειτουργούσε αυτή η μυρουδιά ως παρότρυνση.

Θλίψη. Έπειτα από 128 χρόνια το Βιβλιοπωλείο έκλεισε. Παραμένει, ωστόσο, εν λειτουργία η εκδοτική δραστηριότητα. Τουλάχιστον για παρηγοριά ή, ακόμη καλύτερα, ως στοίχημα. Αντιγράφω από το άρθρο του Γιάννη Μπασκόζου από το «Βήμα». «… Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Εστία. Μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα διευθύνεται από την πέμπτη γενιά της, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δώδεκα μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, εκδίδει το μακροβιότερο ελληνικό περιοδικό και στον κατάλογό της περιλαμβάνονται 1.500 συγγραφείς και 4.000 νέοι τίτλοι, πολλοί εκ των οποίων διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού.

Με τον ίδιο τίτλο γνωρίζουμε το περιοδικό "Εστία" και "Νέα Εστία" αργότερα, το Βιβλιοπωλείο της Εστίας και τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο. Η ιστορία και των τριών υπήρξε αλληλένδετη στη μακρά πορεία τους μέσα στον χρόνο. Η ιστορικός Άννα Καρακατσούλη στο έργο της "Στη χώρα των βιβλίων - Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας 1885-2010" (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων) μας παραδίδει την ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας διατρέχοντας μια 125ετία πλούσια σε παραγωγή ιδεών και βιβλίων.

Αν σκεφθούμε ότι με την ίδρυση του ελληνικού κράτους ο αναλφαβητισμός ήταν σχεδόν γενικός στο σύνολο του πληθυσμού (το έτος 1879 ως αναλφάβητο καταγράφεται το 69,20% των ανδρών και το 92,96% των γυναικών), καταλαβαίνουμε τη σημασία της ίδρυσης και της εξέλιξης της Εστίας.

Η Εστία ξεκίνησε ως εβδομαδιαίο περιοδικό. Ιδρύθηκε το 1876 από τον Παύλο Διομήδη και το 1881 την ανέλαβε ο Τήνιος δάσκαλος Γεώργιος Κασδόνης. Ήταν χρονιά εθνικής ανάτασης, μια και μόλις είχαν προσαρτηθεί στη χώρα η Θεσσαλία και η Άρτα. Η Εστία συσπείρωσε γύρω της την περίφημη γενιά του 1880, η οποία διαπνεόταν από καινοτόμες αντιλήψεις (δημοτικισμός, ηθογραφία, σύγχρονη ζωή)».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου