yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σκληρή ποινή στον Άκη: Οκτώ χρόνια χωρίς αναστολή


«Δεν αποδέχομαι την απόφαση, είναι μια πολιτική δίωξη με νομικό μανδύα και άνωθεν εντολές…». Με αυτά τα λόγια που είχαν ως αποδέκτες τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος «υποδέχθηκε» το μεσημέρι της Δευτέρας την βαριά καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε συνολική κάθειρξη 8 ετών χωρίς αναστολή για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες την τριετία 2006 – 2009.

Με την ίδια απόφαση, στον προφυλακισμένο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρώην υπουργό, επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 520.000 ευρώ αλλά και δήμευση του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου το οποίο είχε αποκτήσει η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη τον Απρίλιο του 2010 αλλά εκείνος δεν το είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του ίδιου έτους, αν και ήταν υποχρεωμένος από το νόμο. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, στο ακροατήριο το 2010, ήταν η τελευταία χρόνια που ήταν υπόχρεος να υποβάλλει τη σχετική δήλωση.

Ήταν λίγο μετά τις 9 το πρωί όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος περνούσε την πύλη του Εφετείου, συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με προορισμό το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Συνοδευόμενος από τους τρεις δικηγόρος του, ο πρώην υπουργός έδειχνε ψύχραιμος και έτοιμος να αντικρούσει το σε βάρος του κατηγορητήριο.




Αγόρευε με το χέρι στην τσέπη
Λίγο μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αν θέλει να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Ο πρώην υπουργός ψύχραιμος και με το χέρι στην τσέπη, πήρε τον λόγο και άρχισε να δίνει τις δικές του εξηγήσεις επί των κατηγοριών.

Ο εισαγγελέας, όμως, τον διέκοψε ζητώντας του να βγάλει το χέρι από την τσέπη επικαλούμενος τη δικονομία και αναφέροντας πως η κίνησή του αυτή δείχνει ασέβεια προς το δικαστήριο. «Με ενοχλεί η παραίνεσή σας αυτή κ. εισαγγελέα. Δηλαδή, το θέμα είναι πως στέκομαι; Αν θα έχω το χέρι στην τσέπη ή το ένα πόδι πάνω στο άλλο; Τι πράγματα είναι αυτά; Από εκεί κρίνεται ο σεβασμός;» απάντησε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός βγάζοντας όμως το χέρι από την τσέπη του σακακιού του.

«Άγνοια νόμου»
Στην τοποθέτησή του ο Α. Τσοχατζόπουλος προκειμένου να αντικρούσει την κακουργηματική κατηγορία για την μη δήλωση του νεοκλασικού στο «πόθεν έσχες»,  επικαλέστηκε άγνοια νόμου.  «Δεν ακολούθησα τη νέα πρακτική που διαχώριζε τη φορολογική δήλωση από αυτή του πόθεν έσχες» είπε ο πρώην υπουργός, αν και ο ίδιος όπως παραδέχθηκε αργότερα απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα, ήταν μέλος της επιτροπής που επεξεργάστηκε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του 2003 για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων! Βάση αυτού του νομοθετικού πλαισίου, ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει κάθε περιουσιακό του στοιχείο από την  καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και πίσω.

«Δεν είχα πρόθεση να κρύψω τίποτα» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και συνέχισε: "Εξάλλου στη φορολογική μου δήλωση είναι όλα δηλωμένα. Παρέθεσα όλα τα στοιχεία, τον Ιούνιο του 2010, στην  αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά δεν τους βγαίνανε άλλες υποθέσεις και ψάχνανε τρόπο να με στείλουν στη Δικαιοσύνη. Επί εβδομάδες μεγάλες εφημερίδες έκανα καμπάνια για το σπίτι μου…Υπήρχε γραμμή άνωθεν, δυστυχώς επιβάλλεται παντού…".


«Δούλευα συνέχεια στο υπουργείο»
Εισαγγελέας: Δεν σας απασχόλησε όταν αγοράσατε το σπίτι να κοιτάξετε καλά το νόμο. Ήσασταν δημόσιο πρόσωπο…
Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ ήμουν πολλά χρόνια υπουργός όλη την ημέρα δούλευα στο υπουργείο. Πότε να προλάβω να δω τι λέει ο νόμος για το πόθεν έσχες. Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ τι μελλοντική δήλωση θα κάνω.
Σε ερώτηση μέλους του δικαστηρίου για το αν ήλεγχε τις κινήσεις της λογίστριας του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, επίσης προφυλακισμένη για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Τι να ελέγχω την λογίστριά μου;».

Η απόφαση και η δήλωση
Τελικά, το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία επέβαλλε κάθειρξη 7 ετών για το κακούργημα της μη δήλωσης του ακίνητου επί της Δ. Αρεοπαγίτου και 1 έτος για τις υπόλοιπες πλημμεληματικές κατηγορίες. Δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην υπουργό, και παράλληλα αποφάσισε δήμευση του νεοκλασικού αλλά και επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 550.000 ευρώ.



Λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε: «Πρόκειται περί απόφασης, που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι δυο προς έναν (σ.σ. εννοεί την μειοψηφία) και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται. Εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνια που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης.
Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της Δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η Δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που αυτές τις ημέρες αναμένεται και το βούλευμα για το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγήθηκε και πάλι στον Κορυδαλλό. Εκεί όπου βρίσκεται προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που κατά τη δικαιοσύνη, προέρχεται από μίζες που ελάμβανε για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων…


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου