yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Όταν στη Δανία κούρεψαν τις καταθέσεις

perikopes

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ---- Έχασε 16kg σε 2 μήνες. Δείτε πώς το έκανε : Πατήστε εδώ
Του Γιώργου Καισάριου

Τον Φεβρουάριο του 2011 η Δανέζικη τράπεζα Amagerbanken, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, κρατικοποιήθηκε. Η Amagerbanken ήταν η όγδοη τράπεζα που είχε πτωχεύσει στην Δανία από το 2008.


Τον προηγούμενο Οκτώβριο (του 2010) είχε περάσει νομοθεσία στο κοινοβούλιο της Δανίας, αναιρώντας την απεριόριστη εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων που είχε νομοθετηθεί εκτάκτως στην κρίση του 2008. Μάλιστα, το κράτος είπε ότι θα τηρηθεί αυστηρά αυτή η εγγύηση και ούτε cents παραπάνω.

Όταν κατάρρευσε η Amagerbanken, το ενεργητικό της ήταν το 59% των υποχρεώσεών της. Ως εκ τούτου, υπήρχε ένα κούρεμα 41% επί των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Μέτοχοι, ομολογιούχοι όλων των κατηγοριών και λοιποί πιστωτές πήραν 100% χασούρα.
Αλλά η Amagerbanken δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Ακολούθησε η Fjordbank, όπου και εκεί το κούρεμα επί των μη senior claims ήταν 26%.

Η Δανία είναι μια οικονομία με ΑΕΠ περίπου $300 δισ. με πληθυσμό 5,4 εκ κατοίκους περίπου. Το ερώτημα είναι το εξής: Θα μπορούσε να πληρώσει το 100% των καταθέσεων αν ήθελε χωρίς πρόβλημα;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά αν το έκανε θα υπήρχε ηθικό ζήτημα. Το ηθικό ζήτημα θα ήταν ότι η πολιτεία θα έδινε στίγμα στον τραπεζικό κλάδο να αναλάβει απεριόριστο ρίσκο (στην περίπτωση της Δανίας ήταν τα ακίνητα όπως της Ιρλανδίας) χωρίς κανένα πρόβλημα και το κράτος θα αναλάβει τις όποιες ζημίες προκύψουν από την απερισκεψία τους.

Άρα από την μια βάζεις σε επιφυλακή το τραπεζικό σύστημα, αλλά παράλληλα βάζεις σε επιφυλακή τον μέσο καταθέτη, να προσέχει που βάζει τα χρήματά του, διότι δεν θα τον σώσει κανείς αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην τράπεζά του.
Αυτό επίσης ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, διότι τώρα οι καταναλωτές θα θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους σε μια τράπεζα που θεωρείται ασφαλής.

Τέλος, ο φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει καταθέσεις στο μέλλον, διότι αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού και τους κανόνες της αγοράς, το σύστημα αυτό με περιορισμένη εγγύηση των καταθέσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοελεγχόμενο.
Το θέμα θα το συνεχίσω για μερικές μέρες ακόμα, διότι υπάρχουν πάρα πολλά που θα πρέπει να καλύψω. Όπως για παράδειγμα την περίπτωση της Ισλανδίας και πως η Κύπρος είναι περίπου copy paste Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου