yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας


Επιφυλακτικος για την εξέλιξη του φαινoμένου δηλώνει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γ. Παπαδόπουλος


Στο «δραστήριο» ρήγμα της Ανατολίας οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πολύ ισχυρός σεισμός που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο Bόρειο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό θέτει τους σεισμολόγους σε επιφυλακή.
Η δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στην Αθήνα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε αναστάτωση στη Λήμνο, στη Λέσβο και στον Αϊ-Στράτη. Το μικρό εστιακό βάθος της, που υπολογίζεται από τους επιστήμονες στα περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, και η μεγάλη διάρκεια του σεισμού σκόρπισαν τον φόβο παρότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο Εγκέλαδος χτύπησε 16 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Λήμνου. Επτά λεπτά αργότερα ακολούθησε μικρότερη δόνηση, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, ενώ σε χρονικό διάστημα δύο ωρών είχαν καταγραφεί οκτώ μετασεισμοί.
«Πιστεύουμε ότι το επίκεντρο βρίσκεται πάνω σε έναν από τους τρεις κλάδους του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που εισέρχονται στο Bόρειο Αιγαίο» εξήγησε στο «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας
«Υπενθυμίζουμε ότι το ρήγμα είχε προκαλέσει τον σεισμό της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999 με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη σεισμικότητα και έχει κατά το παρελθόν ζήσει ισχυρότερες δονήσεις. Παρ' όλα αυτά, δεν θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 24 ώρες από το γεγονός».
Ενδεικτική του σεισμικού παρελθόντος της περιοχής, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με τη σεισμικότητα του Bορείου Αιγαίου, είναι η δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ που στις 19 Φεβρουαρίου 1969 έσκισε το νησί του Αϊ-Στράτη στη μέση.
«Το ρήγμα πέρασε μέσα από το νησί. Αυτό τον σεισμό τον είχα αισθανθεί εντονότατα ακόμη κι εγώ που βρισκόμουν τότε στην Κηφισιά» λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Ο Αϊ-Στράτης είχε ισοπεδωθεί, είκοσι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 40 είχαν τραυματιστεί, προκλήθηκαν κύματα ύψους 1,5 μέτρου ενώ ζημιές είχαν υποστεί κτίρια ακόμη και στη βόρεια Εύβοια.
Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ρήγματα παγκοσμίως, με μήκος 1.200 χιλιόμετρα. Πρακτικά ορίζει το βόρειο μέρος της Τουρκίας, από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά, και το 1939 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 7,9 Ρίχτερ.
Κατερίνα Ροββά
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές
Ανάστατοι στους δρόμους οι κάτοικοι
Λαχτάρισαν χθες το απόγευμα οι κάτοικοι των νησιών του Bορειοανατολικού Αιγαίου από την ισχυρή σεισμική δόνηση που τους έβγαλε, λίγο μετά τις 4, από τα σπίτια τους. Κάτοικοι της Μύρινας περιέγραφαν τον σεισμό σαν ένα τρέμουλο, όχι πολύ έντονο, αλλά με μεγάλη διάρκεια και υπόκωφη βοή.
Η ισχυρή δόνηση βρήκε τους περισσότερους στα σπίτια τους, να έχουν μόλις τελειώσει το μεσημεριανό φαγητό και προκάλεσε ανησυχία στους νησιώτες, αλλά όχι πανικό, ενώ δεν καταγράφηκαν ζημιές. «Εδώ η κοινωνία είναι μικρή, τα σπίτια χαμηλά, δεν έχουμε τις σκηνές πανικού που βλέπουμε στις πόλεις με τις πολυκατοικίες, όπου οι ένοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες και ελεύθερους χώρους», είπε στο «Εθνος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λήμνου, Π. Τσανταρλιώτης, και προσέθεσε: «το ίδιο συνέβη και με τον πρόσφατο σεισμό βόρεια της Λήμνου, που έγινε μεσάνυχτα και αντιμετωπίστηκε με την ίδια ψυχραιμία από τους κατοίκους».
Η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη Bόρεια Ελλάδα, μέχρι και την Αττική. Εντρομοι πολλοί κάτοικοι του Εβρου βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ στη Σαμοθράκη, που είχε ταρακουνηθεί από σεισμό μεγέθους 4 Ρίχτερ και την Κυριακή, πολίτες έτρεξαν προς την παραλία, πιστεύοντας ότι είναι ένας ακόμη δυνατός σεισμός. Αρκετοί κάτοικοι τον ένιωσαν στις ακτές της Μαγνησίας και της Εύβοιας, και τηλεφώνησαν στις αρχές για να μάθουν τι είχε συμβεί.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου