yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Mήπως ο σύντροφός σου είναι εθισμένος στο διαδικτυακό πορνό; Τσέκαρε τα σημάδια...Το διαδικτυακό πορνό είναι μόνο ένα “κλικ” μακριά... Πολύ κοντά δηλαδή. Μήπως ο σύντροφός σου παρακολουθεί πολύ συχνά; Μήπως έχει εθιστεί; Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τα σημάδια... 


Υπάρχουν φορές που αισθάνεστε -χωρίς να έχετε συγκεκριμένα στοιχεία- ότι η σχέση σας αντιμετωπίζει πρόβλημα. 

Υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι τα πράγματα σταδιακά γίνονται όλο και πιο πιεστικά και από παντού ξεπηδούν ανεπίλυτα θέματα… χωρίς να ξέρετε γιατί. Είστε μπερδεμένες και απογοητευμένες.

Πριν σκεφτείτε ότι ο σύντροφός σας έχει παράνομη σχέση, σκεφτείτε: θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο δικό του πρόβλημα με το πορνό στο διαδίκτυο; (κατ’ευφημισμό και επειδή απευθύνομαι σε γυναικείο site θα χρησιμοποιώ λεκτικά το αρσενικό φύλο, μολονότι τόσο οι άντρες όσο και αυξανόμενο ποσοστό γυναικών μπορούν να εκδηλώσουν τέτοιου είδους πρόβλημα).

Πολλές γυναίκες που έχουν πέσει θύμα του προβλήματος αυτού του συντρόφου τους εύχονται να είχαν δει τα σημάδια να ήξεραν τι συνιστά μια απλή “πικάντικη” συνήθεια και τι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Ας ειπωθεί, βέβαια, ότι πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν ή έχουν κάνει χρήση κάποιων μορφών του πορνό (π.χ ταινίες) ή σχετικών “βοηθημάτων” για να ενισχύσουν ή να ανανεώσουν την ερωτική τους ζωή. Επίσης, συχνά το πορνό συστήνεται σαν ένας τρόπος για να αναπτυχθεί μεγαλύτερη οικειότητα μεταξύ δύο εραστών. Ωστόσο, όταν αυτό κατακτά τη ζωή κάποιου, όταν αντί να ενισχύει το sex, γίνεται το ίδιο αντικείμενο της επιθυμίας του συντρόφου σας – και όχι εσείς – τότε υπάρχει πρόβλημα!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΨΙΑΣΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; 

-Έχει πάψει να είναι κοινωνικός. Αποσύρεται από δραστηριότητες ξαφνικά, έχει αδικαιολόγητες απουσίες από μέρη στα οποία θα έπρεπε να είναι και γενικά δεν είναι έμπιστος στο που και πως περνάει το χρόνο του. Εμφανίζει μειωμένο ενδιαφέρον στο να περάσει χρόνο μαζί σας ή με άλλους, την οικογένειά του κτλ. 

-Δεν δείχνει ενδιαφέρον για το sex ή είναι σεξουαλικά μη-απαντητικός. Το άγγιγμά του, όταν και άμα υπάρχει σωματική επαφή είναι μη-σεξουαλικό. Αν κάνετε sex, είστε εσείς που το έχετε επιδιώξει. Ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να ερεθιστεί σεξουαλικά (π.χ να έχει στύση ή να ολοκληρώσει) και αρχίζει να ενδιαφέρεται για σεξουαλικές πρακτικές που μπορεί να είναι λίγο έξω από τα νερά σας. Όπως και να ΄χει, κανείς από τους δυο σας δεν απολαμβάνει το sex.

-Έχει αρχίσει να γίνεται “περίεργα” δεσποτικός/σκληρός στο sex. Σας πιέζει να εμπλακείτε σε σεξουαλικές πράξεις που είναι σωματικά ή συναισθηματικά επίπονες για εσάς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί “σκληρές” λέξεις ή εκφράσεις στο sex και φαίνεται να επιθυμεί να σας φέρεται σαν αντικείμενο, χωρίς συστολή.

-Είναι συναισθηματικά απόμακρος κατά τη διάρκεια του sex. Αρχίζετε να αισθάνεστε ότι σας παραμελεί ή σας απορρίπτει σεξουαλικά και ότι εντός ή εκτός κρεβατοκάμαρας έχετε “χαθεί”.

-Τον πιάνετε να σας λέει ψέματα συχνά. Είναι αμυντικός και απαντά με γενικότητες, ασάφειες ή με πράγματα που δεν στέκουν. Ψάξτε για στοιχεία!

-Ο σύντροφός σας περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο Διαδίκτυο, ζητώντας συχνά να μένει μόνος ή αλλάζοντας ακόμα και τις ώρες που κοιμάται για να το πετύχει αυτό. Ξενυχτάει, αργεί να πάει στη δουλειά του.

-Υπάρχει αλλαγή στο χαρακτήρα του. Όπως σε όλες τις εξαρτήσεις δημιουργούνται προβλήματα στον ύπνο και γενικά το άτομο δυσκολεύεται να ηρεμήσει. Η διάθεσή του αλλάζει ξαφνικά χωρίς εξήγηση. Να ξέρετε ότι, επειδή ακριβώς αισθάνεται “ανώμαλος” και έχει αρκετές ενοχές γι’αυτό που του συμβαίνει, ασυνείδητα μπορεί να προκαλεί εντάσεις και αρνητικά ξεσπάσματα μεταξύ σας για να τιμωρεί τον εαυτό του, να σας απομακρύνει ακόμα περισσότερο και να δικαιολογεί εκ νέου το πορνό.

Κανένα από τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελεί από μόνο του ικανή συνθήκη για την ύπαρξη ενός τέτοιου προβλήματος. Αργά ή γρήγορα, όμως, αν υπάρχει πρόβλημα θα βγει στην επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου