yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το δικαίωμα στην ασφάλεια




Σε τοπικό επίπεδο, η είδηση που κυριάρχησε το καλοκαίρι είναι η μετακίνηση των συνοριοφυλάκων μακριά από την Καστοριά. Στις αρχές Αυγούστου δόθηκε η εντολή μετακίνησης 200 περίπου ένστολων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στο νομό Καστοριάς προς το νομό Έβρου. Στο πλαίσιο ενός πανελλαδικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, αστυνομικοί από ολόκληρη την Ελλάδα, που σχεδόν στο σύνολό τους προσλήφθηκαν ως συνοριοφύλακες, ανέλαβαν τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, δηλαδή στην κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα. Κι αν για τους «συνοριοφύλακες» της Αθήνας και της Θεσσαλίας αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί προ πολλού, η μετακίνηση των συναδέλφων τους που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για τις εκεί τοπικές κοινωνίες.

Η ενδυνάμωση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων δεν μπορεί να συντελείται σε βάρος άλλων περιοχών που επίσης συνορεύουν με όμορα κράτη, όπως ο νομός Καστοριάς. Δεν χωρά αμφιβολία πως η αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Η κατάσταση, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν αφήνει περιθώρια αναβλητικότητας και κωλυσιεργίας. Αντιθέτως, επιτάσσει την ανάληψη άμεσων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Όμως με σχέδιο, προετοιμασία και χωρίς οι όποιες αποφάσεις να δημιουργούν καινούργια προβλήματα σε περιοχές που αποδεδειγμένα αντιμετώπιζουν επίσης σημαντικό πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση. Γιατί μπορεί από τις αρχές Αυγούστου η πίεση που δέχονταν η περιοχή του Έβρου να έχει μειωθεί δραστικά, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η αγωνία των κατοίκων της Καστοριάς για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο επικείμενος χειμώνας προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους οικισμών της Καστοριάς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Το ίδιο και για όσους δεν διαμένουν, αλλά διαθέτουν περιουσία στα χωριά αυτά. Ιδιαίτερα αν παραταθεί ο χρόνος παραμονής των Καστοριανών συνοριοφυλάκων στον Έβρο και μετά τον Οκτώβριο που έχει οριστεί ως ο μήνας επανόδου τους στην περιοχή μας. Ο κίνδυνος διάρρηξης πάντα υπήρχε. Άλλωστε κρούσματα κλοπών σημειώνονταν ακόμη κι όταν υπηρετούσαν και έλεγχαν τις συγκεκριμένες περιοχές οι συνοριοφύλακες. Φανταστείτε τι θα γίνει τώρα που τους πήραν και δεν θα περιπολούν για να ελέγχουν, αναρωτιούνται οι κάτοικοι. Δικαιολογημένα φοβούνται πως η απουσία των συνοριοφυλάκων θα καταστήσει πιο εύκολη τη διάπραξη εγκλημάτων. Οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να εισέρχονται στη χώρα, στα χωριά και στα σπίτια τους. Οι διακινητές λαθρομεταναστών και ναρκωτικών θα αποθρασυνθούν γνωρίζοντας τους ελλείπεις ελέγχους και την πλημμελή φύλαξη. Για όλους αυτούς τους λόγους και πριν να είναι αργά, επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση των αποφάσεων για τη μετακίνηση των συνοριοφυλάκων από την Καστοριά. Το δικαίωμα στην ασφάλεια δεν το έχουν μόνο οι κάτοικοι στον Έβρο ή στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και όσοι ζουν στην παραμεθόριο Καστοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου