yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Το «κούρεμα» έφερε ζημιές-ρεκόρ

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα έχοντας λάβει τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας από την τράπεζα της Ελλάδος Τα 28 δισ. ευρώ αγγίζουν οι απώλειες για τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς το 2011. Από το PSI οι ζημιές υπολογίζονται στα 25,5 δισ. ευρώ
Με ζημιές-ρεκόρ, που αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ έκλεισε το 2011 για τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Μόνο από το PSI οι ζημιές φτάνουν στα 25,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Ζημιές ύψους 12,345 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2011 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, εκ των οποίων τα 11,78 δισ. ευρώ προέρχονται από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ας σημειωθεί ότι η ΕΤΕ «γράφει» πρόσθετη ζημία ύψους 1,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται στα 11,78 δισ.). Αποφάσισε να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της και για απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο που δεν συμπεριελήφθησαν στο PSI+ ύψους 1,2 δισ. ευρώ (εγγυημένα δάνεια του ελληνικού δημοσίου κ.λπ.).
Επίσης η τράπεζα προσμέτρησε στο 1/3 το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά της με επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (στο 6,3% σήμερα) μετά την εγγυημένη από το ΤΧΣ κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 8,3%.
Προ PSI+ η ETE εμφανίζει ζημίες 289 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 12,2% (στο 13% στην Ελλάδα).
Ζημιές 3,81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2011 η Alpha Bank, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ προέρχονται λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI+.
Ο δείκτης κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώθηκε στο 3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 5,5%. Η τράπεζα έχει βασικά ίδια κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τα καθαρά κέρδη προ της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ανήλθαν στα 21,4 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ στην τράπεζα μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα είναι 1,9 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προχωρεί σε κίνηση για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, μέσω επαναγοράς τίτλων βασικών ιδίων κεφαλαίων, τίτλων κύριων στοιχείων συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 1 δισ. ευρώ..
Συνολικές ζημιές ύψους 5,5 δισ. ευρώ (μετά από φόρους) ανακοίνωσε η Eurobank για τη χρήση 2011, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν τη ζημία λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας μετά την πλήρη επίπτωση του PSI+ διαμορφώνεται στα 875 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο από την πώληση των θυγατρικών της Polbank και Tekfen και την επαναγορά υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης τα βασικά κεφάλαια ενισχύονται με 1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τα 4,2 δισ. ευρώ, ώστε ο δείκτης core Tier 1 να διαμορφωθεί στο 8%.
Μελέτη της BlackRock
Οι πιθανές ζημιές από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock (μαζί με τις προβλέψεις της ΤτΕ) διαμορφώνονται σε εύρος από 4,9 δισ.-6,5 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να έχει λάβει προβλέψεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 15,3%.
Αντίστοιχα, στα 6,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι συνολικές ζημιές της Τράπεζας Πειραιώς το 2011 (τα 5,9 δισ. από το κούρεμα).
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση του PSI μετά από φόρους, και της αποτίμησης του «Διαθέσιμου προς Πώληση» χαρτοφυλακίου, που επηρέασε την καθαρή θέση της τράπεζας.
Στην περίπτωση της Πειραιώς, το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την τράπεζα με ποσό έως 5 δισ. ευρώ.
Μέχρι 31 Μαΐου
Παράταση για Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο
Παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου πήραν χθες το απόγευμα η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τη δημοσίευση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για τη χρήση 2011.
Η παράταση δόθηκε -μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου- από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Οι δύο κρατικές τράπεζες, για να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, θα πρέπει να γνωρίζουν αν ο βασικός τους μέτοχος που είναι το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή όχι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να λάβουν και αυτές τη διαβεβαίωση ότι οι αυξήσεις θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που όμως δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου