Αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών προκαλεί η απογραφή του 2011. Σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Κ. Ζούλας στην Καθημερινή (αρ. φύλλ. 28.000 – 04/03/2012), τα αποτελέσματα της περυσινής γενικής απογραφής του πληθυσμού, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών μεταξύ των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Αν μάλιστα οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 27 Μαΐου, τότε η ανακατανομή των εδρών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν πάλι πραγματοποιηθούν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία συμπληρώνεται 1 χρόνος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής και αποτελεί καταληκτικό όριο για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, θα πραγματοποιηθούν με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Δηλαδή στο Νομό Καστοριάς θα εκλέξουμε ξανά 2 Βουλευτές. Ίσως όμως, για τελευταία φορά.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται η Καστοριά μεταξύ των περιφερειών που θα χάσουν 1 έδρα. Επικαλούμενο πληροφορίες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο άρθρο γίνεται λόγος για σημαντικές μεταβολές στα δημογραφικά δεδομένα της χώρας σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2001. Υπάρχουν περιοχές με αύξηση του πληθυσμού και κάποιες άλλες που παρουσιάζουν μείωση. Στις τελευταίες συγκαταλέγεται και ο Νομός Καστοριάς. Ειδικότερα η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Χίος και η Καστοριά. Για τον λόγο αυτό κινδυνεύουν να εκπροσωπούνται στο εξής από έναν Βουλευτή λιγότερο. Αν οι εκλογές γίνουν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, ως οι επικρατέστερες μέχρι σήμερα ημερομηνίες, ο κίνδυνος αυτός αποσοβείται. Προς το παρών. Αφού αν επαληθευτούν οι πληροφορίες της εφημερίδας, από τις μεθεπόμενες εκλογές και τουλάχιστον έως την επόμενη απογραφή (2021), η Καστοριά θα είναι μονοεδρική εκλογική περιφέρεια.
Η εξέλιξη αυτή θα είναι αρνητική για την Καστοριά. Η εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας στη Βουλή των Ελλήνων θα είναι μονοπρόσωπη, συγκριτικά ασθενέστερη και με μειωμένη ισχύ. Η ανάδειξη και η προώθηση των τοπικών θεμάτων και των αντίστοιχων συμφερόντων λιγότερο έντονη και πολύπλευρη. Η πίεση προς τους λοιπούς φορείς της εξουσίας και η παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σαφέστατα αποδυναμωμένη. Ο πλουραλισμός των απόψεων και των επιχειρημάτων θα πληγεί. Η ισορροπία από την παρουσία και τη δραστηριότητα δύο Βουλευτών και των χώρων που εκφράζουν θα διαταραχθεί με άμεσες συνέπειες στον τόπο. Αρκεί να φανταστείτε να κυβερνά μία παράταξη και να απουσιάζει αντιπρόσωπος από άλλη για να ασκεί έλεγχο, καλόπιστη κριτική και πίεση στους κυβερνώντες. Ή να έχουμε εκπρόσωπο μονό από την αντιπολίτευση και όχι κυβερνητικό Βουλευτή που θα μπορούσε να ενισχύσει τις διεκδικήσεις και τις προσπάθειές μας επί τοπικών ζητημάτων. Σενάρια που σε μερικά χρόνια μπορεί να μετεξελιχθούν σε πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου