yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» με πρόβλεψη για αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων


 

Σε μια σπάνια στιγμή για το Κοινοβούλιο, όλα τα κόμματα ενέκριναν, με επιμέρους επιφυλάξεις, την πρόταση νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής... Απόστολου Κακλαμάνη, και άλλων 74 βουλευτών για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί του «πόθεν έσχες». 


Την πρόταση υιοθέτησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου», που στέλνει σήμερα η Βουλή. 

Κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών ήταν ότι για πρώτη φορά τα κόμματα, λειτουργώντας υπερκομματικά, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία θεσπίζοντας έναν τόσο αυστηρό έλεγχο όλων όσων έχουν διαχειριστεί, ή διαχειρίζονται, τη δημόσια περιουσία του τόπου. 

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πλειάδα ανεξάρτητων βουλευτών, υπερψήφισαν επί της αρχής και στο σύνολο της την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε μεν «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε, ωστόσο, την πλειονότητα των διατάξεων.

«Η Βουλή στέλνει σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου. Το μήνυμα αυτό δεν είναι αμυντικό ή ενοχικό ή απολογίας, αλλά είναι μια πρόσκληση προς όλους τους φορείς και τις δυνάμεις της κοινωνίας να πράξουν ανάλογα, με τον αντίστοιχο τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: 

«Η σημερινή συνεδρίαση, είναι μια αξιομνημόνευτη στιγμή γιατί η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση νόμου, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την συμβολή όλων των πτερύγων της Βουλής. Ενισχύουμε έτσι το θεσμικό οπλοστάσιο με συγκεκριμένα μέτρα και λειτουργίες και όχι με συνθήματα». 

Και ο κ. Ρέππας κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχει προηγούμενο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο πολιτικός κόσμος να δείχνει ότι υπάρχει κοινός τόπος. Όμως, κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάποιες διατάξεις μπορούν να ρυθμίζουν την ακραία επινοητικότητα της αγοράς. Καλό είναι οι Έλληνες πολίτες να μην δανείζονται τις απόψεις τους για τους πολιτικούς από τους άλλους αλλά να διαμορφώνουν γνώμη για αυτούς με βιωματικούς όρους και τη στάση ευθύνης τους». 

Αναδρομικός έλεγχος 

Στην πρόταση νόμου, στην οποία, κατά τη συζήτηση, ενσωματώθηκαν πολλές βελτιωτικές προτάσεις, προβλέπετινται, μεταξύ άλλων: 

- Αναδρομικός επανέλεγχος των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010. 

- Ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες». 

- Κατάσχεση υπέρ του δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί. 

«Η θετική αντιμετώπιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δίνει στον ελληνικό λαό ένα καλό δείγμα γραφής του πολιτικού κόσμου. Στέλνει το μήνυμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δεν έχει καμία σχέση με ορισμένους, που είναι και η εξαίρεση του κανόνα, οι οποίοι μπαίνουν στη πολιτική για άλλους λόγους και όχι για αυτούς που τους εκλέγει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. 

Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στη θετική στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα. 

«Η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα της χώρας», τόνισε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος 

«Με τον πιο ορθό τρόπο αυτή η πρόταση δημιουργεί τις θεσμικές προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό και εκτενή έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων όσων εμπλέκονται στον δημόσιο βίο», ανέφερε από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, υποστήριξε ότι μπορεί να είναι προς τη θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία αυτή, την οποία στηρίζει το κόμμα του, ωστόσο, όπως είπε, με περιορισμένου χαρακτήρα νομοθετικές παρεμβάσεις δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της αδιαφάνειας στο πολιτικό σύστημα». 

«Η δική μας πρόταση είναι κατάργηση κάθε απόρρητου, φορολογικού, τραπεζικού, ακόμα και του εμπορικού απόρρητου», συμπλήρωσε. 

«Το στοίχημα του πολιτικού κόσμου είναι να γίνεται πραγματικός έλεγχος του «πόθεν έσχες». Και πρέπει όλοι να παλέψουμε γι΄ αυτό για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά μπαίνουν στο δημόσιο βίο με άλλους σκοπούς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης. 

«Η πρόταση αποπειράται να θεραπεύσει, εν μέρει, τα κακώς κείμενα στο «πόθεν έσχες». Ωστόσο για να μην μείνει γράμμα κενό χρειάζεται πολιτική βούληση και συντονισμός με τις διεθνείς προσπάθειες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του την υπερψηφίζει στο σύνολο της. 


Πηγή: express.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου