yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Σε κρίση η ελληνική παραγωγή σκόρδου

Σε κρίση η ελληνική παραγωγή σκόρδου 
Το σκόρδο είναι ένα φυτό που χαρακτηρίζεται από τη πολύ έντονη καυστική γεύση και δυσάρεστη οσμή που προκαλεί. Παρόλα αυτά καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του στην υγεία του οργανισμού διότι το σκόρδο αποτελείται από ουσίες που καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βακτήρια, ελαττώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος και δυναμώνουν το
καρδιαγγειακό σύστημα με τις αντιπηκτικές του ικανότητες και το κυριότερο είναι ότι το σκόρδο καταπολεμάει και το καρκίνο! Από την αρχαιότητα και μετέπειτα, το σκόρδο ήταν γνωστό ως άριστο φάρμακο και καταπολεμούσε και τα αφροδισιακά νοσήματα.

Η φύτευση του σκόρδου στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο για τα νωπά σκόρδα, μέχρι και το Φεβρουάριο για τα ξερά, ενώ η συγκομιδή γίνεται αρχή με μέσα καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Όμως παρόλο που η Ελληνική παραγωγή σκόρδου βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση, λόγω της οικονομικής κατάστασης οι καλλιεργητές σκόρδου της περιοχής της Νέας Βύσσας του Έβρου βρίσκονται σε απόγνωση διότι αδυνατούν να πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην Ελληνική αγορά επειδή οι ‘Ελληνες καταναλωτές προτιμούν λόγω της φθηνότερης τιμής τους τα σκόρδα από τη Κίνα διότι τα Κινεζικά σκόρδα πωλούνται προς 1 ευρώ το κιλό ενώ τα σκόρδα της Νέας Βύσσας πωλούνται προς 2.20 ευρώ το κιλό. Επίσης η καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου στη περιοχή της Νέας Βύσσας κυμάνθηκε σε λίγο παραπάνω από 2.500 στρέμματα το 2011, δηλαδή 350 στρέμματα περισσότερο από τα 2.150 στρέμματα του 2010 και η παραγωγή διαμορφώθηκε σε λίγο παραπάνω από 3.000 τόνους το 2011 και περίπου 2.500 τόνους το 2010. Συνολικά στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα σκόρδου και η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 18.000 τόνους κάθε χρόνο. 
http://www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου