Στο εσωτερικό του διαμερίσματος όπου επί 2 ημέρες βρισκόταν οχυρωμένος ο 24χρονος Μοχάμεντ Μεράχ εισέβαλαν στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, άνδρες των επίλεκτων γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων. Επί τόπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και λίγο μετά τις 12.30 έγινε γνωστό ότι ο 24χρονος είναι νεκρός. Οι πρώτες πληροφορίες από την επιχείρηση κάνουν λόγο για 3 αστυνομικούς τραυματίες ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Μοχαμέντ Μεράχ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν δήλωσε ότι ο ύποπτος σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του μπάνιου του διαμερίσματός του, όπου είχε οχυρωθεί περιμένοντας τους αστυνομικούς με τα όπλα στα χέρια.
«Χθες το βράδυ, η τελευταία μας επαφή με τον δολοφόνο επιβεβαίωσε την επικινδυνότητά του. Είπε ότι δεν θα παραδοθεί, και ότι θα σκοτώσει τους αστυνομικούς, εάν επιχειρήσουν να τον συλλάβουν. Τα μέλη της Raid εισήλθαν στο διαμέρισμα από την πόρτα και τα παράθυρα. Τη στιγμή που τα μέσα ανίχνευσης διείσδυσαν στο μπάνιο, ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί με σφοδρότητα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας. Τελικά, ο Μοχαμέντ Μεράχ πήδηξε από το παράθυρο με ένα όπλο στα χέρια και συνεχίζοντας να πυροβολεί. Τον βρήκαμε νεκρό στο έδαφος».
Με κομμένη την ανάσα η Γαλλία παρακολούθησε την επιχείρηση σύλληψης του 24χρονου που σύμφωνα με προηγηθείσες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν «ήθελε να πεθάνει με τα όπλα στα χέρια». Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξε επαφή με τον ύποπτο εικάζοντας ότι ίσως και να μην είναι ζωντανός.
«Εχουμε μία και μόνη προτεραιότητα. Να τον πιάσουμε ζωντανό ώστε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη κατά πρόσωπο. Ελπίζουμε να είναι ακόμη ζωντανός» πρόσθετε ο κ. Γκεάν.
Για να σπάσει το ηθικό του ταμπουρωμένου 24χρονου η αστυνομία πραγματοποίησε το βράδυ ισχυρές εκρήξεις: «Θέλουμε να τον εκφοβίσουμε γιατί δείχνει να έχει αλλάξει γνώμη και δεν θέλει να παραδοθεί«, εξήγησε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών που χαρακτήρισε παράξενο το γεγονός ότι ο δράστης δεν αντέδρασε στις εκρήξεις
Πηγές από το γαλλικό υπουργείο Εωστερικών χαρακτήριζαν τις εκρήξεις ως την αρχή μόνο της πίεσης προς τον Μεράχ στον οποίο έχει κοπεί επίσης η παροχή νερού.
Γάλλοι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων δήλωναν στο Associated Press ότι η πολιορκία ίσως διετηρείτο για μερικές ακόμη ώρες καθώς η αστυνομία πόνταρε στη φυσική εξασθένηση του υπόπτου.
Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Francois Molins εξηγούσε: «Μας έχει δώσει να καταλάβουμε ότι δεν είναι ο αυτοκτονικός τύπος εγκληματία. Δεν έχει την ψυχή μάρτυρα και προτιμά να σκοτώσει αλλά να μείνει ο ίδιος ζωντανός».
ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣΤΙΣΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Παρά τις αρχικές φήμες που ήθελαν τον δράστη να ανήκει στην ακροδεξιά, οι Γάλλοι πληροφορήθηκαν χθες πως ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες τριών στρατιωτικών (δύο μουσουλμάνων και ενός χριστιανού), του ραβίνου και των τριών παιδιών στο εβραϊκό σχολείο ήταν Γάλλος με καταγωγή από το Μαγκρέμ. Δήλωνε «τζιχαντιστής» και «μέλος της Αλ Κάιντα» ενώ φέρεται να υποστήριζε πως στόχος του ήταν να εκδικηθεί για τους θανάτους των παιδιών στην Παλαιστίνη και τη συμμετοχή του γαλλικού στρατού στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Οι αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν χάρη στην «ταυτότητα» του υπολογιστή της μητέρας του τον οποίο χρησιμοποίησε για να παγιδεύσει το πρώτο του θύμα (έναν στρατιωτικό που είχε βάλει αγγελία για να πουλήσει το μηχανάκι του), αλλά και στη μαρτυρία ενός αντιπροσώπου της εταιρείας Yamaha από τον οποίον ο Μέραχ είχε ζητήσει πληροφορίες για την απενεργοποίηση της αντικλεπτικής συσκευής εντοπισμού (GPS) της μηχανής του λέγοντας πως την είχε αποσυναρμολογήσει για να την ξαναβάψει.
Η αστυνομία φέρεται να έχει βρει το περιβόητο σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στις εκτελέσεις, καθώς και την κάμερα με την οποία ο δράστης κινηματογραφούσε το μακελειό.
Τον περικύκλωσαν
Ετσι, κατά τις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, η ειδική μονάδα της αστυνομίας περικύκλωσε την πενταώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμενε ο νεαρός άνδρας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον αιφνιδιάσει αφού, μόλις χτύπησαν την πόρτα του, ο Μέραχ απάντησε πυροβολώντας και τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.
Οι εξελίξεις στην ήσυχη γειτονιά της Τουλούζης υποχρέωσαν τον Σαρκοζί να δώσει ένα ολιγόλεπτο «παρών» στο σημείο -όπου ο υπ. Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν συντόνιζε την επιχείρηση-, πριν πάει στην κηδεία των τριών στρατιωτικών που έγινε χθες στο Μονταμπάν, ενώπιον έξι εκ των δέκα υποψηφίων των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος σχεδίαζε να εκτελέσει τις επόμενες ημέρες και δύο αστυνομικούς ενώ, όπως υποστήριξαν οι αξιωματικοί που είχαν ανοίξει διάλογο μαζί του, φέρεται να καυχήθηκε ότι κατάφερε «να γονατίσει τη Γαλλία»... Τέλος, ισχυρίστηκε ότι «αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα», όμως «αποδέχθηκε να αναλάβει μια γενική αποστολή για επίθεση στο γαλλικό έδαφος».
Το προφίλ του μακελάρη
Δήλωνε «μουτζαχεντίν» της Αλ Κάιντα και ήταν σε τρομο - λίστα υπόπτων
Ελεγε ότι είναι «μουτζαχεντίν» και ότι ανήκε στην Αλ Κάιντα... Οσοι γνώριζαν όμως τον 24χρονο Μοχάμετ Μεράχ έπσαν από τα σύννεφα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο βασικός ύποπτος του ανείπωτου μακελειού «ήταν πάντα ευγενικός, δεν μιλούσε ποτέ για την πολιτική ή για τη θρησκεία, λάτρευε το ποδόσφαιρο και έβγαινε τακτικά μαζί μας στα νυχτερινά μπαρ».
Ωστόσο, οι αρχές απάκτησαν άλλη άποψη για το προφίλ του νεαρού που παράτησε νωρίς το σχολείο και δήλωνε άνεργος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο Μεράχ ήταν στη λίστα των «υπόπτων για τρομοκρατία» εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ είχε «βίαιη προσωπικότητα και εμφάνιζε ψυχολογικές διαταραχές, όταν ήταν ακόμη ανήλικος».
Οπως υποστηρίζουν, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν συλλέξει αρκετά στοιχεία για τον βενιαμίν μιας οικογένειας πέντε παιδιών, του οποίου και ο μεγάλος αδελφός φέρεται να εμπλέκεται -τουλάχιστον σε υποστηρικτικό ρόλο- στην υπόθεση, ενώ τονίζουν πως «η μητέρα των παιδιών φαίνεται να μην έχει κανέναν απολύτως έλεγχο της κατάστασης».
Αφγανιστάν - Πακιστάν
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μεράχ είχε επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια μία φορά το Πακιστάν και άλλη μία το Αφγανιστάν, όπου και «εκπαιδεύτηκε» με αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίησή του.
Επιπλέον, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σύλληψή του στο Κανταχάρ, από όπου διέφυγε για να επιστρέψει στη Γαλλία.
Αργότερα, φέρεται να συνελήφθη και στη Τουλούζη, επειδή οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Αυτό που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, είναι τα αίτια που κρύβονται πίσω από δύο προσπάθειες του Μεράχ (το 2008 και το 2010) να καταταγεί στον γαλλικό στρατό.
Ξενοφοβία
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναλυτές και θρησκευτικοί εκπρόσωποι στη Γαλλία. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολλοί από αυτούς εκφράζουν φόβους για επικείμενη έκρηξη της ισλαμοφοβίας -και της ξενοφοβίας γενικότερα- στη χώρα καθώς, όπως τονίζουν, θα είναι πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το περιστατικό συγχέοντας για ακόμη μία φορά το Ισλάμ με τον ακραίο φονταμενταλισμό.
Οι κινήσεις Σαρκοζί και Ολάντ
Τα σενάρια για τις επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία
Μετά την 24ωρη «εκεχειρία» των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία σε ένδειξη σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων, τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν σενάρια για τη νέα τροπή που λαμβάνει η προεκλογική εκστρατεία.
Οπως τονίζουν, οι πρώτες ενδείξεις για ακροδεξιά στοιχεία πίσω από το μακελειό είχαν πυροδοτήσει σχόλια περί «εκρηκτικού κλίματος» της προεκλογικής εκστρατείας που ενίσχυε την ξενοφοβία, υποχρεώνοντας τον Νικολά Σαρκοζί και τη Μαρίν Λεπέν να ρίξουν τους τόνους ενώ τα επιτελεία τους έδιναν αγώνα δρόμου για τη συγκρότηση μιας «νέας προγραμματικής ατζέντας».
Ωστόσο, η ταυτότητα του βασικού υπόπτου φαίνεται πως έχει τελικά «ανακουφίσει» τους δύο υποψηφίους που διαγκωνίζονται για την ψήφο της Δεξιάς.
Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, ο Σαρκοζί φαίνεται πως θα επωφεληθεί περισσότερο από τον καθένα από την τραγωδία αφού, εκτός από τη «δικαίωση» που αισθάνεται για την επιμονή του στην ανάγκη μείωσης των μεταναστών, είχε την ευκαιρία να παρουσιαστεί για ακόμη μία φορά ως «υπερ-πρόεδρος», έτοιμος να αναλάβει την επίβλεψη μιας έκτακτης κατάστασης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Ολάντ απέφυγε να κάνει λάθη και προσπάθησε να παρουσιάσει ένα «προεδρικό» προφίλ προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες «συμβολικές» κινήσεις.
Ωστόσο, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα στην ανάγκη να αποφύγει να εμφανιστεί ως κάποιος που προσπαθεί να «κλέψει τη παράσταση» σε μια τέτοια στιγμή και στο γεγονός ότι δεν έπρεπε να αφήσει στον Σαρκοζί όλο το πεδίο ελεύθερο...
Από το ρεπορτάζ της Μελίνας Χαριτάτου, στην έντυπη έκδοση του Εθνους,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου