- Γεγονός πλέον ο δεσμευμένος λογαριασμός για το χρέος
- Κοντά σε συμφωνία για νέα μείωση στο επιτόκιο του αρχικού δανείου των 110 δις ευρώ
- Μπαίνουν στο κούρεμα οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες – Μένει απ' έξω η ΕΚΤ;
- Διαβάστε όλη την ανακοίνωση
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του ιστορικού για την Ελλάδα EuroGroup, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να δημοσιοποιήσει που υπάρχει συμφωνία και που ακόμα κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του νέου δανείου αλλά και για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών κοντά σε συμφωνία είμαστε για :
- τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, με τον οποίο η χώρα μας θα πληρώνει το χρέος της.Από την ανακοίνωση για το θέμα αυτό ξεχωρίζουμε πως ζητήθηκαν από την ελληνική πλευρά ''προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία'', που δεν κατονομάζονται και πως πλέον στο πλευρό μας εδώ είναι και το ΔΝΤ.
- Για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα μειωθεί ξανά ΚΑΙ το επιτόκιο του πρώτου δανείου ΚΑΙ θα συμμετάσχουν στο κούρεμα οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα, ενώ μάλλον εκτός μένει η ΕΚΤ.
- συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερο κούρεμα του IIF, δηλαδή των διεθνών τραπεζών.
Διαβάστε όλο το ενημερωτικό κείμενο του υπουργείου Οικονομικών.
''Στο χθεσινό Euro working Group διεξήχθη η ουσιαστική σκληρή διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI.
Ο αντιπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Ζανιάς μαζί με τον Γ. Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου, σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιμετώπισαν όλη την αλυσίδα των κρίσιμων θεμάτων:
Η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.
Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020.
Φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, η δυνατότητα πιο «βαθειάς» συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλες''.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου