yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η γαϊδουριά… περί της Φιλαρμονικής. 61 Μέρες χωρίς καμιά απάντηση…


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ---- Έχασε 16kg σε 2 μήνες. Δείτε πώς το έκανε :Πατήστε εδώ 
Είναι γνωστό, ότι η Δημοτική Φιλαρμονική της Καστοριάς, ανασυστάθηκε και λειτούργησε στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» από 1/09/2012 ως και 4/02/2013 και αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλά καστοριανά παιδιά, τα οποία ένιωσαν της μούσας Ερατώ το κάλεσμα, να ενασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι φιλαρμονική στην πόλη μας λειτουργούσε τα τελευταία 27 χρόνια από το 1983 ως το 2009 αλλά και πιο παλιά, όπως ήταν η λειτουργία της φιλαρμονικής του Εθνικού Οικοτροφείου Αρρένων Καστοριάς από το 1925 ως το 1935, αλλά και η Δημοτική Φιλαρμονική Καστοριάς από το 1935 ως το 1941. Για πολλά χρόνια, η λειτουργία της φιλαρμονικής στη πόλης μας αποτέλεσε θεσμό και έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να αποκτήσουν μουσική μόρφωση. Ωστόσο, η σημερινή στάση του Δήμου Καστοριάς μόνο θετική δεν είναι για την λειτουργία της, γεγονός το οποίο πρέπει να μας προβληματίζει καθώς γειτονικές επαρχιακές πόλεις, όπως η Φλώρινα, η Βέροια, η Κοζάνη διαθέτουν δομές μουσικής εκπαίδευσης ανιδιοτελείς και προσιτές στους πολίτες τους. Ίσως οι τοπικοί μας άρχοντες πρέπει να καθίσουν και να συλλογιστούν ότι πολιτισμό προσφέρεις όταν δημιουργείς δομές, οι οποίες να ευαισθητοποιούν τον άνθρωπο σε διάφορα καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο και άλλες δραστηριότητες που να καλλιεργούν το σώμα και το πνεύμα των νέων παιδιών του τόπου μας. Το ότι δεν υπήρξε ευαισθησία για τη λειτουργία της φιλαρμονικής το διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρχιμουσικός του τμήματος, αντικρίζοντας ένα σωρό από σκουριασμένα και χαλασμένα μουσικά όργανα και στολές σε ένα δωμάτιο του ΔΗ.ΝΑ.Κ, όπου στεγάζεται το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και έχει υπό την αιγίδα του την φιλαρμονική.
Το ζήτημα είναι ότι και με το πέρας της σύμβασής μου αντιμετώπισα ανάλογη αδιαφορία και απραξία τόσο από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου αλλά και από τον ίδιο το Δήμο Καστοριάς. Δεν ζήτησα να μονιμοποιηθώ, όπως έπραξαν άλλοι εργαζόμενοι στο εν λόγω πρόγραμμα παρά μόνο μερικά μουσικά όργανα (ημικαταστραμένα) και χώρο για να μην στερήσω τη χαρά από τους 30 και πλέον μαθητές μου, οι οποίοι με ζήλο και μεράκι συμμετείχαν στα μαθήματα. Ήμουν διαθέσιμος για όσο χρόνο χρειαζόταν, να παρέχω δωρεάν μαθήματα σε αυτά τα παιδιά, ως ότου να εξασφαλίζαμε υποστήριξη από άλλους φορείς και μέσα για την συνέχιση της λειτουργίας της φιλαρμονικής μας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με τη λήξη της σύμβασής μου, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Αθαν. Τζιώτζης, κάλεσε όλους τους μαθητές της φιλαρμονικής να επιστρέψουν τα μουσικά τους όργανα που είχαν δανειστεί, πληγώνοντας με αυτό τον τρόπο παιδικές ψυχές που είχαν δίψα για μάθηση και όνειρο να γίνουν ενεργά μέλη στη φιλαρμονική της πόλης τους. Ας μην παραβλεφθεί το γεγονός, ότι η μελέτη και η καθημερινή άσκηση αυτών των παιδιών πάνω στα μουσικά όργανα αποδείχθηκε μάταιη καθώς όπως προανέφερα με το πέρας των μαθημάτων, επέστρεψαν τα μουσικά όργανα σε ένα δωμάτιο στο χώρο του ΔΗ.ΝΑ.Κ, το οποίο περισσότερο παλαιοπωλείο θυμίζει παρά χώρο φύλαξης «περιουσιακών» στοιχείων του Δήμου.

Ο Σύλλογος Φίλοι Εικαστικών Τεχνών Ν. Καστοριάς, θέλοντας να σταθεί αρωγός για τη συνέχιση λειτουργίας της φιλαρμονικής, αιτήθηκε προς τον Δήμο Καστοριάς τα εξής:


Καστοριά, 1 Φεβρουαρίου 2013


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αριθ. Πρωτ. : 3328 (Δήμος Καστοριάς)

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:
i) ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ii) ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
iii) ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Συναισθανόμενοι την υποχρέωση προς την πόλη μας δια την διατήρηση λειτουργίας της φιλαρμονικής και έχοντας γνώση ότι λόγω της λήξης της σύμβασης του αρχιμουσικού της κ. Ιωάννη Τσακιρίδη τα μαθήματα επίκειται να σταματήσουν τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2012, αιτούμαστε:


1) Να μας παραχωρηθεί χώρος εντός της πόλης για την διενέργεια των μαθημάτων μουσικής πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων. Ως πρώτη επιλογή προτείνουμε το οίκημα που στεγαζόταν η παλιά στρατολογία πλησίον του Ξενοδοχείου «Αιολίς». Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να αναλάβουμε οι ίδιοι την καθαριότητα και συντήρηση του εν λόγω χώρου. Αν δεν δύναται να πραγματοποιηθεί αυτή η παραχώρηση, αιτούμαστε την στέγασή σε οποιοδήποτε άλλον χώρο εντός τη πόλης. Ως έσχατη επιλογή αιτούμαστε την συνέχιση των μαθημάτων στο χώρο του ΔΗ.ΝΑ.Κ, όπου ως σήμερα γίνονταν τα μαθήματα.


2) Να μας παραχωρηθούν τα εξής μουσικά όργανα:


4 τρομπέτες σε Βb
1 Αλτι-κόρνο σε Βb
1 Τούμπα Eb
1 Κλαρινέτο σε Bb
1 Τζένης σε Bb
1 Γκραν-κάσα
1 ζευγάρι Κύμβαλα
6 Τύμπανα

Η φιλαρμονική στην πόλη μας για πολλά χρόνια πρόσφερε σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο και πρέπει αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί καθώς αποτελεί πραγματική πράξη και παραγωγή πολιτισμού. Η φιλαρμονική ως μουσικό εκπαιδευτήριο έχει τη δομή πραγματικού σχολείου. Προσφέρει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, δύναται να αποτελέσει μια όμορφη και ευγενή διέξοδο για τα νέα καστοριανά παιδιά που για οικονομικούς λόγους δεν θα είχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν μουσική.


Μετά τιμής
Η Πρόεδρος
Δωροθέα Χαρίτωνος


Έκτοτε πολλές φορές ζητήσαμε να πάρουμε κάποια απάντηση αλλά κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον. Εδώ και δυο μήνες, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον κ. Δήμαρχο, όμως πάνω από 7 φορές ακυρώθηκε η συνάντηση που προγραμματίζαμε. Την Τρίτη 2 Απριλίου, ύστερα από την παρέλευση 2 μηνών, ο κ. Δήμαρχος Καστοριάς μας… δέχτηκε και όταν του θέσαμε το ζήτημα σχετικά με την μη απάντηση στην επιστολή μας, αποκρίθηκε ότι «μια δημόσια υπηρεσία, αν κρίνει ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει δεν απαντά στο αίτημα που καλείται να εξυπηρετήσει» και αυτό ήταν το άτοπο πρώτο επιχείρημα. Όμως ο κ. Δήμαρχος αγνοεί τη προβλέπει η «παρ.1-3 του άρθρου 7 του N.3242/2004 (Φ.Ε.Κ. 102/τ.Α’/24-5-2004), αντικατάσταση του άρθρου 5 του Ν. 1943/1991 (Φ.Ε.Κ. 50/τ.Α’/11-4-1991» σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί μια δημόσια υπηρεσία απέναντι στους πολίτες αλλά και αυτά που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας «Πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων» ΦΕΚ 54/Α’/14-03-2012 (Στην περ. ια’ ορίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα η παραβίαση των υποχρεώσεων του άρθρου 27 του ν. 3528/2007 (υποχρέωση υπαλλήλου να συμπεριφέρεται κατά τρόπο ώστε να καθίσταται άξιος της κοινής εμπιστοσύνης, να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια στους πολίτες και να τους εξυπηρετεί, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε όφελος ή σε βάρος των πολιτών εξαιτίας των πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών τους πεποιθήσεων), καθώς και η αδικαιολόγητη προτίμηση νεώτερων υποθέσεων με παραμέληση των παλαιότερων και ενοποιούνται έτσι, ως ένα ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα υποχρεώσεις του υπαλλήλου που υπήρχαν ως ξεχωριστές περιπτώσεις παραπτωμάτων στις προϊσχύουσες διατάξεις. Στην περ. ιβ’ ορίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση παροχής πληροφόρησης όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στις αρχές.). Επίσης, ο κ. Δήμαρχος μας απάντησε σχετικά με το αίτημα χορήγησης των μουσικών οργάνων, ότι αυτά είναι περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και ότι δεν δύνονται σε ιδιώτες. Όμως, για μια ακόμη φορά αγνόησε ότι το αίτημα μας ήταν αίτημα ενός Συλλόγου, ο οποίος μη κερδοσκοπικά θέλησε να αξιοποιήσει το εν λόγω υλικό και όχι κάποιου ιδιώτη, ο οποίος θα απεκόμιζε κέρδος από την εν λόγω χρήση του. Έτσι, με αυτή την συμπεριφορά δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε κάτι από τον Δήμο Καστοριάς, όμως σε πείσμα αυτής της ανάξιας μεταχείρισης, ήδη πολλοί συμπολίτες μας ευαισθητοποιήθηκαν και είναι πρόθυμοι να μας παραχωρήσουν και μουσικά όργανα αλλά και χώρο για να αποκτήσει επιτέλους και η πόλη μας φιλαρμονική.


Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης

Καστοριά, 04-04-2013


http://orestias-office.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου