yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμο 20ήμερο για το μέλλον της χώρας - Ποια "αγκάθια" παραμένουν στο νέο πακέτο μέτρων - Θα ψηφίσουν τα μέτρα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;


- Στην τελική ευθεία το πακέτο των μέτρων - Απομένει να ψηφιστούν από τη Βουλή 
- Ευρωπαίοι ηγέτες: Ψηφίστε τα μέτρα κι ελάτε για τη δόση
- Η τελική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. στο Eurogroup
- Σαμαράς: Λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου
- Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για το αν θα ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα

- ΔΗΜΑΡ: Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά και δεν μπλοφάρουμε
Η χώρα διανύει ένα πραγματικά κρίσιμο 20ήμερο με το πακέτο των μέτρων να πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Eurogroup και με τη θετική έκθεση της τρόικας στην "τσέπη" να πάρει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Εξάλλου ο πρωθυπουργός Α. Σαμράς έκανε σαφές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και αν δεν έχουμε πάρει τη δόση μέχρι τότε η χώρα θα καταρρεύσει. Ο χρόνος όπως φαίνεται κυλάει αντίστροφα και τα περιθώρια στενεύουν πλεόν ασφυκτικά...

Τι μέτρα έχουν "κλειδώσει" μέχρι στιγμής;
Συντάξεις: Μειώνονται από 3% έως 12% οι συντάξεις όλων των ταμείων και καταργούνται τα δώρα. Επίσης αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιδότησης κατά 2 χρόνια δηλαδή από τα 65 στα 67.

Ειδικά μισθολόγια: Αναδρομικές περικοπές από 2% έως 35%.

Μειώσεις σε μισθούς του Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, κατάργηση των δώρων και αλλαγες στα επιδόματα. Παραμένουν δηλαδή κάποια επιδόματα όπως το επίδομα παιδιού αλλά μειώνονται τα ποσά. Για παράδειγμα το ύψος του επιδόματος για 1-2 παιδιά θα είναι 40 ευρώ, για 3-4 παιδιά 50 ευρώ ενώ από 5 παιδιά και πάνω θα είναι 60 ευρώ. Το ποιοι θα δικαιούνται τα επιδόματα έχει επίσης να κάνει με το πόθεν έσχες του κάθε εργαζόμενου και αυτό θα ισχύσει ακόμη και για τις άγαμες θυγατέρες.

Μεγάλο "αγκάθι" φαίνεται πως παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά και συγκεκριμένα οι τριετίες και οι αποζημιώσεις προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες η θέση της ελληνικής πλευράς θα είναι να διατηρηθούν οι τριετίες αλλά "παγωμένες". Αναμένεται να δούμε τι θα προκύψει και στο θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης που μέχρι στιγμής στην ατζέντα είναι η μείωση στο μισό του χρόνου της προαναγγελίας της απόλυσης και μείωση του ποσού της αποζημίωσης. Ιδιαίτερα "καυτό" είναι και το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα . Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις θα είναι να δουν την έξοδο από το δημόσιο οι επίορκοι υπάλληλοι και όσοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μη συζητά καθολου την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Στο μεταξύ η αγωνία κορυφώνεται στην κυβέρνηση για το αν η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει το τελικό πακέτο των επώδυνων μέτρων αφού επικρατεί προβληματισμός ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ειδικότερα στη ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα "εργασιακά". (newsit)

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΛΕΣ.
    ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΕΝΟ, ΟΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΟΣ.
    ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή