yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι γλιτώνουν, νόμιμα, φόρους τα «ονόματα» της νύχτας




Έβγαλαν στα... μανταλάκια ηχηρά ονόματα της νύχτας ενόψει των σκληρών μέτρων που έρχονται, αλλά μάλλον έκαναν μια τρύπα στο νερό.
Τα πράγματα είναι απλά: δεν υπάρχει τίποτα παράνομο. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να μπορέσουν να μην πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί ή να πληρώσουν μικρότερο φόρο απ’ αυτόν που θα έπρεπε. Ποιος δε θα το εκμεταλλευόταν; Ας παραδεχτούμε την απάντηση: κανείς...

Το θέμα με τις αμοιβές των καλλιτεχνών, τα παχυλά νυχτοκάματα και τα ισχνά ποσά που δήλωσαν οι καλλιτέχνες ως φυσικά πρόσωπα προκάλεσε σάλο. Προκάλεσε επίσης αίσθηση για το χρονικό σημείο που βγήκε στο φως, την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα ξανά η τρόικα και ζήτησε απολύσεις και νέα μέτρα. 

Τα... νυχτοκάματα της φτώχειας αποκάλυψε η εφημερίδα Τα Νέα, που σήμερα δίνει συνέχεια στο θέμα, παρουσιάζοντας το «χρυσό κόλπο» με τις ΕΠΕ που ιδρύουν οι καλλιτέχνες και μέσω αυτών γλιτώνουν φόρους. Αλλά το κάνουν νόμιμα. 

Το αν αυτό είναι και ηθικό, είναι άλλη (μεγάλη) κουβέντα... 

Το «κόλπο» με τις ΕΠΕ
Επαγγελματίες με υψηλές αμοιβές, οι καλλιτέχνες, συστήνουν εταιρίες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ ή ΑΕ) και σε αυτές περνούν τις δαπάνες τους, μειώνουν τα καθαρά κέρδη και το φόρο που πρέπει να πληρώσουν αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, που δίνουν συνέχεια στο θέμα. 

Με τη σύσταση εταιρίας αποκτούν αυτοκίνητα, ακίνητα ή ακόμη και σκάφη αναψυχής στο όνομα της επιχείρησης και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά αυτή την περιουσία, μειώνει τα καθαρά κέρδη της εταιρίας. 

Αν ένας μισθωτός έχει εισόδημα 100.000€ και φορολογηθεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα πληρώσει φόρο 31.400€. Η ΕΠΕ όμως που έχει καθαρά κέρδη 100.000€, θα πληρώσει 20% φόρο στο όνομα της εταιρίας και από το υπόλοιπο ποσό, τα 80.000€ δηλαδή, όποτε κι αν διανεμηθεί στους εταίρους, θα παρακρατηθεί άλλο ένα 25%. 

Όμως για εκείνους που έχουν περάσει στο όνομα της εταιρίας όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, οι δαπάνες που αφαιρούνται από τα ακαθάριστα κέρδη της εταιρίας. Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, τα καθαρά κέρδη (που αν είναι 100.000€ μπορεί να έχουν προκύψει από ακαθάριστα κέρδη 1 εκατ. ευρώ) μπορούν να εμφανιστούν μειωμένα και ο τελικός φόρος να είναι κατά πολύ χαμηλότερος από εκείνος που θα καλούνταν να πληρώσει ένας μισθωτός. 

Επίσης, δεν υπάρχουν έλεγχοι πόθεν έσχες. Από τη στιγμή που μια ΕΠΕ ή ανώνυμη εταιρία αγοράζει ένα περιουσιακό στοιχείο, δεν ελέγχεται το ποιος κατέβαλε το κεφάλαιο ή τι ποσό κατέβαλε στη σύσταση της εταιρίας ή στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

Αν κάποιος καλλιτέχνης έχει ετήσια καθαρά κέρδη 300.000€, θα πληρώσει φόρο 60.000€ στο όνομα της εταιρίας και οι υπόλοιπες 240.000€ μπορεί να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο και να αφαιρεί κάθε χρόνο από τα κέρδη το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσβεσή του, σύμφωνα με τα Νέα. Έτσι μειώνεται σημαντικά ο φόρος που προβλέπει ο νόμος.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου