yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Καμία διαπραγμάτευση, καμία αναγνώριση του χρέους»


Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, στο Ίλιον. Μιλώντας για την οικονομία, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «κάθε συνταγή που σερβίρεται, έχει μια προϋπόθεση: να εφαρμοσθούν
απαρέγκλιτα τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί, να εφαρμοσθούν καινούργια και να μείνει ο δρόμος ανοικτός για διαρκείας λαϊκή δυστυχία, για τις αποκρατικοποιήσεις. Ήδη, με το κούρεμα 50-50, οι δυσβάσταχτες υποχρεώσεις του λαού φθάνουν επισήμως μέχρι το 2042, χωρίς βεβαίως η Ελλάδα να πάψει να είναι χρεωμένη ή και υπερχρεωμένη».

«Και βέβαια μπορεί να μειωθούν, μέχρι και να εξαφανιστούν τα ελλείμματα, αν οι συνταξιούχοι πεθάνουμε μια ώρα αρχύτερα, αν οι μισθοί-συντάξεις φθάσουν όλες τα 300 ευρώ, αν πληρώνουμε το 80% για την υγεία, αν πληρώνουμε τελικά ως και τον αέρα που αναπνέουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Τότε όμως θα έχουμε κυριολεκτικά έλλειμμα ζωής. Φτάνει πια, φωνάζει με απόγνωση ο λαός. Το φτάνει πια πρέπει να πάρει το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο, αυτό που αντιστοιχεί σήμερα στις ανάγκες του λαού και του κινήματος».

Μιλώντας για τη διάρκεια της κρίσης, η γγ του ΚΚΕ τόνισε: «Λένε ότι η κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει ως το 2013. Μπορεί και ως το 2014. Κάποια ανάκαμψη θα έρθει, δεν πρόκειται όμως να φέρει ούτε επιστροφή των κατακτήσεων, ούτε αναδιανομή εισοδήματος. Θα ζήσουμε μια ανάπτυξη αναιμική, προσωρινή, με ανεργία και λιτότητα, με φτώχεια και εξαθλίωση, με μισθούς πείνας αλλά ενδεχομένως και με νέο κύμα υψηλού πληθωρισμού... Ο τσακωμός ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αψιμαχίες ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι μια φτιαχτή υπόθεση, δείχνει δευτερεύουσες διαφορές στο μείγμα της βάρβαρης πολιτικής, ενώ έχει και το στοιχείο να αποφευχθεί το μεγάλο πολιτικό κόστος. Για το λαό όμως οι όποιες διαφορές τους δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία, ο λαός δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό τους ανάμεσά τους».

Το «τίμημα» που πλήρωσε στις εκλογές το ΚΚΕ

Αναφερόμενη στις εκλογές, η κυρία Παπαρήγα έκανε λόγο για το τίμημα που πλήρωσε το ΚΚΕ, «γιατί αρνήθηκε να πάρει μέρος στην κωμωδία των εντολών και της ανίχνευσης πλαισίου κυβερνητικής συνεργασίας». «Αυτή η θέση του ΚΚΕ αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για το εργατικό, το λαϊκό κίνημα» εκτίμησε.

Με τα σημερινά δεδομένα, είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας της η Αλέκα Παπαρήγα, «ένα από τα χαρτιά του αστικού πολιτικού συστήματος αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτός εξελίσσεται στο ένα σκέλος του νέου δίπολου που τείνει να αντικαταστήσει το δίδυμο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το νέο δίπολο έχει στο ένα σκέλος την κεντροδεξιά-δεξιά και στο άλλο το ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ διατηρεί πολλά χαρακτηριστικά του κλασσικού οπορτουνισμού, ο οποίος αποτελεί το πιο ύπουλο διαβρωτικό του εργατικού κινήματος και των συμμαχιών του».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ


Και συνέχισε: «Είναι τυχαίο ότι σήμερα συσπειρώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ και γύρω του όλα εκείνα τα τμήματα των μεσοστρωμάτων, των κάθε λογής απολογητών, αλλά και ορισμένων σφουγγοκωλάριων της εξουσίας, που ωφελήθηκαν από την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και από τα κοινοτικά ποσά, τις επιδοτήσεις, που υπέκυψαν ή ανέχθηκαν τη διαφθορά και την εξαγορά, που ρίχτηκαν στο κυνήγι του ατομικού κέρδους;... Η κυβερνώσα αριστερά δεν πρόκειται να αλλάξει την γενική γραμμή πλεύσης, ούτε να πλήξει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Καμία κυβέρνηση, όπως και αν λέγεται αριστερή, κομμουνιστική, ακόμα και επαναστατική να αυτοαποκληθεί, δεν θα σεβαστεί τις διακηρύξεις της αν τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος είναι στα χέρια των μονοπωλίων, αν δηλαδή ο λαός είναι μακριά από την ιδιοκτησία και την εξουσία».

»Ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει πολύ καθαρά, εδώ δεν λέει μισόλογα, δεν πρόκειται να φύγει από τις ράγες της ανάπτυξης όπου κουμάντο κάνουν τα επιχειρηματικά μεγαθήρια, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Είναι δύναμη που υπερασπίσθηκε την ΕΕ, ενώ είναι κάλπικη η θέση του ότι η ΕΕ μπορεί να μετατραπεί σε Ευρώπη των εργαζομένων. Μιλά καθαρά ότι είναι μονόδρομος η ΕΕ και η ίδια η ευρωζώνη. Όλα τα άλλα που αφήνει δεξιά αριστερά περί αντιγραφής της Αργεντινής και ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ τα λέει ακριβώς για να πιάσει επαφή με ριζοσπάστες αγωνιστές που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Ή γιατί θέλει να ρίξει άγκυρα σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η γγ του ΚΚΕ τόνισε: «Δεν είναι εύκολο το σήκωμα από την απάθεια, την άγνοια και την ημιμάθεια που σε καταδικάζει το σύστημα, να νικήσεις το φόβο της απόλυσης. Ακόμα πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για τη νέα γενιά, τις νεότερες ηλικίες που μεγάλωσαν στις συνθήκες νίκης της αντεπανάστασης, αποδιοργάνωσης του εργατικού κινήματος. Όμως δεν σώζεσαι όσο και αν υποταχθείς στο σύστημα. Η επίθεσή του δεν αφορά ένα χώρο, ένα κλάδο, μια τάξη, μια ομάδα εργαζομένων, είναι καθολική ενιαία».

«Δεν φοβόμαστε τους μπράβους της Χρυσής Αυγής»


Στο σημείο αυτό, η Αλέκα Παπαρήγα κλιμάκωσε την επίθεσή της κατά της Χρυσής Αυγής: «Το αστικό κράτος και τα κόμματά του βρίσκουν άλλους τρόπους να ενσωματώνουν, να χειραγωγούν, νέους τρόπους εξαγοράς μαζί με νέα όπλα που διαθέτουν για να επιβάλλουν την βία, και τέτοιο όπλο είναι η Χρυσή Αυγή, που ξεκινά την βία από τους μετανάστες και θα την επεκτείνει στο κίνημα και στους αγώνες του. Είναι μόρφωμα ναζιστικό, φασιστικό, ρατσιστικό, με αιχμή μάλιστα το χρώμα του δέρματος, απολύτως συστημικό, λειτουργεί στο πολιτικό πεδίο σαν τους μπράβους της νύχτας. Στηρίζεται από θύλακες του συστήματος στο χώρο των ένστολων, στο παρακράτος που είναι προέκταση του κράτους. Μπορεί το αστικό πολιτικό σύστημα να την υπολογίζει κυρίως γιατί αφαιρεί εκλογική δύναμη, όμως από την άλλη την χρειάζονται για να δικαιολογήσουν μέτρα κατά του κινήματος, κατά του ΚΚΕ, με την γνωστή εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού».

«Δεν τους φοβόμαστε τους μπράβους της Χρυσής Αυγής, δεν θα περάσουν καθόλου καλά μαζί μας» υπογράμμισε, ανεβάζοντας τους τόνους.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενη στις πολιτικές «μάχες» που θα δώσει το ΚΚΕ και στις διεκδικήσεις που θα προβάλλει, η κυρία Παπαρήγα υποστήριξε ότι «οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια που εισβάλουν όλο και πιο βαθιά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ η νέα τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει και μείωση του χρόνου εργασίας προς όφελος του ελεύθερου χρόνου, ενώ στα χέρια των μονοπωλίων μειώνει τις θέσεις εργασίας ακόμα και σε συνθήκες αυξημένης παραγωγής».
Αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα


Προχωρώντας σε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των εκλογών, η γγ του ΚΚΕ τόνισε πως «οι εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου έδειξαν πολύ καθαρά όμως και δικές μας ελλείψεις και αδυναμίες, που βεβαίως δεν καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε υποχρέωση να απαλλαγούμε από αυτές όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ό,τι εξαρτάται από εμάς πρέπει να βελτιωθεί ή και να χτυπηθεί στη ρίζα κάθε υποκειμενική αδυναμία, κάθε τι δηλαδή που εξαρτάται από τη θέληση και αποφασιστικότητά μας». Και προσέθεσε: «Τέρμα στις δικαιολογίες ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός. Βεβαίως είναι και δεν ανατρέπεται μέρα με τη μέρα, αλλά εμείς πρέπει να γίνουμε πραγματικά κόμμα παντός καιρού».
«Portal» στη θέση του 902


Αναφερόμενη στο κλείσιμο του 902, η κυρία Παπαρήγα προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «portal», «που θα στηρίζεται στην εθελοντική δουλειά των μελών του κόμματος και θα αγκαλιάσει με μεγαλύτερη ευκολία τις νεότερες ηλικίες». «Όμως, σκεφτείτε πόση ανάγκη έχει ο κομμουνιστής από την καθημερινή ενημέρωση και μελέτη του Ριζοσπάστη που παραμένει αναντικατάστατος, από τη μελέτη του πολιτικού βιβλίου, από την αξιοποίηση του ραδιόφωνου. Ας μην επιτρέψουμε να γίνει βήμα πίσω στην ενημέρωση, στην ιδεολογική και πολιτική διαπάλη. Ο αντίπαλος δεν πρέπει να επωφεληθεί» επισήμανε ακόμη.

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε δυναμικές κινητοποιήσεις και γενική απεργία ενάντια στα νέα μέτρα, κάνοντας λόγο για «το ξεκίνημα μιας αντεπίθεσης χωρίς πισωγύρισμα». Και τόνισε: «Δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες, υπάρχουν αγώνες που είναι πίσω από τις ανάγκες, υπάρχουν αγώνες που υπηρετούν τις εκλογικές ανάγκες των αστικών κομμάτων, των συμβιβασμένων. Να αποβάλλουμε τη μοιρολατρία, αυτό το χαρτί δεν είναι δικό μας. Είμαστε ρεαλιστές, δεν πετάμε στα σύννεφα. Όμως ποτέ δεν θα γίνουμε ψοφοδεείς και μοιρολάτρες. Ο λαός έχει τη δύναμη και θα νικήσει».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου