yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ώδινεν και έτεκεν όρος




Κατά την τρέχουσα εβδομάδα οριστικοποιούνται τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα επιδιώκεται να καταλήξουν σε συμφωνίες. Απότοκος ενός κρίσιμου χρονικού διαστήματος που χαρακτηρίστηκε από διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των συναδέλφων του για τα μέτρα ανά Υπουργείο, από συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών των 3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και των αντίστοιχων κομματικών επιτελείων, από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόϊκα. Ένα γαϊτανάκι που αναμένεται να τελειώσει αυτή την εβδομάδα και να οδηγήσει στην ανακοίνωση των μέτρων κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη.

Ωστόσο ήδη έχουμε γίνει δέκτες σειράς σεναρίων για το περιεχόμενου του επώδυνου πακέτου. Οι διαρροές, επίσημες ή ανεπίσημες, και οι πληροφορίες, υπαρκτές ή αβάσιμες, μας έχουν προϊδεάσει για το τι μας περιμένει. Ή καλύτερα μας έχουν κατακλύσει, προκαλώντας άγχος, αγωνία, φόβο, απόγνωση σε όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχει νοικοκυριό που να μην επηρεάζεται από τα διάφορα μέτρα που κυκλοφορούν. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε ημέρα φιλοξενούν κι άλλα σενάρια, με τις ανάλογες δραματικές λέξεις. Τα δελτία ειδήσεων προβάλλουν διαρκώς και σε ανάλογους τόνους, νέες πληροφορίες για επώδυνες αποφάσεις. Η επικαιρότητα και κατ’ επέκταση οι ζωές μας επιβαρύνονται συνεχώς από τη μετρολαγνεία, αναμένοντας τον επικείμενο Αρμαγεδδών.

Αυτή η φθοροποιός κατάσταση της άκρατης και άκριτης σεναρολογίας πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι όποιες αποφάσεις δεν μπορεί να αναβάλλονται για πολύ ακόμη. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ευχάριστες. Θα φέρουν δυσάρεστες ανατροπές και επιπλέον δυσκολίες στις ζωές μας. Τουλάχιστον όμως, θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ισχύσει. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά μας. Χωρίς να ξυπνάμε κάθε ημέρα και με νέα εκδοχή των μέτρων που θα μας επιβάλλουν. Χωρίς να γινόμαστε διαρκώς δέκτες πιθανών εξελίξεων, είτε είναι βάσιμες, είτε αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Θα ξέρουμε ως άτομα, οικογένειες και λαός πως θα πορευθούμε στο μέλλον. Άλλωστε, όλοι έχουμε καταλάβει ότι στην προκειμένη περίπτωση θα ισχύσει τελικά το «ώδινεν και έτεκεν όρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου