yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΣΟΚ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σε απόγνωση από την πείνα οι Καστοριανοί πολίτες


Σε απόγνωση από την πείνα οι Καστοριανοί πολίτες



Η οικονομική κατάρρευση έχει γονατίσει τους Καστοριανούς πολίτες. Εικόνες απαράδεκτες που υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποδίδουν ευθύνες στην πολιτεία παρουσιάζουν σήμερα οι “Ορίζοντες”.
 Αυτή η τραγική κατάσταση συμβαίνει, γιατί οι πολίτες αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αφού μία μεγάλη μερίδα αυτών βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση. Εικόνες φτώχειας και εξαθλίωσης, που δεν έβλεπε ποτέ κανείς στην πόλη μας πριν από μερικά χρόνια, αντικρίζει πλέον κανείς στην λαϊκή αγορά Καστοριάς.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες, συνταξιούχοι και άνεργοι, καταφεύγουν στην λαϊκή αγορά λίγο πριν το κλείσιμο και περιμένουν υπομονετικά και διακριτικά, να μαζέψουν οι παραγωγοί τους πάγκους τους. Τον τελευταίο καιρό βέβαια, όλο και πιο συχνά άνθρωποι, μεγάλης ηλικίας συνήθως, εμφανίζονται στο κλείσιμο των λαϊκών αγορών και αναζητούν κάθε τι αξιοποιήσιμο, σε ό,τι έχει αφήσει πίσω ο παραγωγός από τη διαλογή των προϊόντων του, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στα γεύματά τους. Λύση απελπισίας αποτελεί η συγκέντρωση τόσο λαχανικών, όσο και φρούτων αναμοχλεύοντας τα εγκαταλελειμμένα τελάρα, με προϊόντα έστω και χαμηλής ποιότητας προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση.
Οι άνθρωποι που αναζητούν στα σκουπίδια της λαϊκής τον επιούσιο δεν χωρούν σε στατιστικές και νούμερα. Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει την απελπισία τους... Στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, ωστόσο, πολλοί έμποροι και παραγωγοί κάνουν λόγο για διόγκωση του φαινομένου. Επιπλέον, μεγάλη μερίδα ατόμων, εμφανίζεται λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι πάγκοι και διαπραγματεύονται να αγοράσουν, ό,τι έχει απομείνει για λίγα ευρώ, ενώ αντικρίζουν κάποιους άλλους να μαζεύουν ακόμα και από τα παραγκωνισμένα καφάσια, φρούτα και λαχανικά, που πετάνε οι παραγωγοί στο τέλος της ημέρας. Άλλοι πάλι, δεν έχουν άλλη επιλογή από το καταφύγουν ακόμα και σε κάδους.
Μέσα σε όλα αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, εκτός από τους ανθρώπους που πηγαίνουν να μαζέψουν τρόφιμα από τα σκουπίδια της λαϊκής αγοράς, αξίζει να προστεθούν και οι άνθρωποι που καθημερινά ζητούν μπαγιάτικο ψωμί από φούρνους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το φρέσκο. «Είδη που για μας είναι καθημερινά, γι αυτούς τους ανθρώπους αποτελούν είδη πολυτελείας».
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις και οι φωνές των πολιτών της Καστοριάς, πληθαίνουν αφού το κόστος της προσαρμογής είναι τεράστιο λόγω της οικονομικής αστάθειας που βιώνει η Καστοριά, τα χρέη γίνονται θηλιά στο λαιμό τους επιβαρύνοντας συνεχώς την κατάσταση. Δυστυχώς όμως κυριαρχεί το ρητό “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.
Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό πως στις δύσκολες εποχές που διανύουμε η αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο και η καλύτερη άμυνα μας. Ας αρχίσουμε όλοι μας να διοχετεύουμε και λίγη ενέργεια σε πιο σημαντικά πράγματα όπως την επιβίωση την δική μας και του διπλανού μας.
Αναστασία Τζάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου