yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Καστοριά: Η «δεμένη κόκκινη κλωστή» του εμφυλίου πολέμου στη μεγάλη οθόνη (από σήμερα στις αίθουσες)




Αν υπάρχει ένα επίθετο που προσδιορίζει την ταινία του Κώστα Χαραλάμπους Δεμένη Κόκκινη Κλωστή αυτό είναι «σκληρή». Τόσο όσο ο πόλεμος, ειδικά εκείνος ανάμεσα σε αδέλφια.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του...
ο Χαραλάμπους στρέφει το βλέμμα του στον Εμφύλιο Πόλεμο, επιχειρώντας να δει την ανθρώπινη συνθήκη πέρα από κομματικές παρατάξεις. Αυτό που βλέπει είναι μια δεμένη κόκκινη κλωστή, μια γραμμή αίματος που ενώνει τις ιστορίες των χαρακτήρων της ταινίας του.

Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής επαρχίας, ένοπλοι παρακρατικοί με αρχηγό τον Μίχα (Τάσος Νούσιας) προβαίνουν σε εκφοβισμούς, δολοφονίες και χυδαιότητες απέναντι στους Αριστερούς που δεν έχουν δηλώσει την υποταγή τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Λάμπρος (Θάνος Σαμαράς). Ο Λάμπρος αγνοεί την αντίδραση της γυναίκας του (Στεφανίας Γουλιώτη) και αποφασίζει να φύγει για το βουνό, θέλοντας να συμμετάσχει, όπως πιστεύει, σε μια δεύτερη νικηφόρα εποποιία, ενός «νέου ΕΛΑΣ». Τα γεγονότα που ακολουθούν τον διαψεύδουν.

Ο τίτλος της ταινίας

Το Δεμένη Κόκκινη Κλωστή του τίτλου έχει διττή έννοια: από τη μια «δανείζεται», παραφράζοντάς την, τη γνωστή έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι λαϊκοί παραμυθάδες για να αρχίσουν τις ιστορίες τους· ταυτόχρονα όμως αναφέρεται σε μια γραμμή αίματος που βρίσκει κανείς σε κάθε στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.

Κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο πόλεμος στον άνθρωπο, καθώς και το άσβεστο, σχεδόν μεταφυσικό μίσος, μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, που υπερβαίνει την ιδεολογία και οδηγεί τους ανθρώπους στην αποκτήνωση.

Σκληρότητα και ρεαλισμός

Αυτή η ταινία είναι σχεδόν σπλάτερ, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» Ορέστης Ανδρεαδάκης προλογίζοντας την ταινία.

Οι σκληρές εικόνες, η βία, η αλλαγή σε πιστεύω και προσωπικότητα μπροστά στο πρόσωπο του πολέμου αποτελούν μερικά μόνο από τα όσα εξερευνά η ταινία.

«Αυτά που δείχνουμε στη μεγάλη οθόνη μπορεί να είναι σκληρά, αλλά είναι ρεαλιστικά. Έχουν συμβεί. Μπορεί ο τρόπος που παρουσιάζονται να είναι πρωτότυπος, αλλά έχουν όλα συμβεί» λέει ο σκηνοθέτης, ο οποίος ήδη με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Αγάπη στα 16» είχε τραβήξει τα βλέμματα.

«Η ταινία του Κώστα (Χαραλάμπους) είναι μια πολύ σκληρή ταινία. Σε αυτήν λέγεται το εξής: δεν υπάρχει δεξιός και αριστερός. Υπάρχουν άνθρωποι που έπραξαν βιαιότητες απέναντι σε κάποιους άλλους ανθρώπους, δεν μπόρεσαν να βρουν κοινή λύση, αυτοί οι άνθρωποι αντέδρασαν και γύρισαν όλη αυτή τη συνθήκη της βίας πίσω -ακόμα πιο έντονη- και μαζί καλύφτηκαν πίσω από τα ονόματα κομματικών ή ιδεολογικών μοντέλων. Όμως πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο άνθρωπος» λέει στο in.gr ο Τάσος Νούσιας, ο οποίος ερμηνεύει τον Μίχα.


Η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 15 Μαρτίου

in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου