yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Οι φορείς του κλάδου ίδρυσαν Ινστιτούτο Γούνας

foreisgounas.jpg

Στη δημιουργία ενός νέου επιστημονικού ινστιτούτου γούνας προχώρησαν μετά και τη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Καστοριάς, τα συνδικαλιστικά όργανα γουνοποιίας του νομού Καστοριάς και Σιάτιστας, καθώς επίσης και το επιμελητήριο Κοζάνης, με αφορμή την κατάργηση από την κυβέρνηση του κέντρου ελληνικής γούνας Καστοριάς.
Με το νέο ινστιτούτο οι φορείς προσδοκούν να καλύψουν το κενό του κέντρου γούνας, ενώ ο νέος φορέας εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στα επίπεδα της πιστοποίησης της εξωστρέφειας και με δράσεις συμπληρωματικές για το γουνοποιητικό κλάδο. 
Σημαντικές αποφάσεις

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά το δελτίο τύπου που απέστειλε ο ΣΕΓ, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι η τεχνογνωσία, το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και μια σειρά από άλλα σημαντικά αποθέματα του Κέντρου Ελληνικής Γούνας, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δυναμικού και Εξωστρεφούς Κλάδου της Γουνοποιίας. Για να συνεχίσει, η λειτουργία του Κέντρου Ελληνικής Γούνας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και τον κοινωνικό έλεγχο που διασφαλίζει η συμμετοχή των φορέων της περιοχής (Περιφέρεια, Επιμελητήριο, Ομοσπονδία Γούνας κλπ),  θεωρούν ότι αποτελεί ουσιαστική πρόταση που μπορεί να επανατοποθετήσει το ζήτημα της λειτουργίας του ΚΕΓ σε άλλη βάση.
Για ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν για την καστοριανή γουνοποιία με απώτερο στόχο, να μη χαθεί η τεχνογνωσία και ο τεχνολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός του κέντρου γούνας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς, κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης. 
«Περιμέναμε να δούμε τις επίσημες εξελίξεις, αναφορικά με το κέντρο γούνας. Aφού είδαμε ότι οριστικά κλείνει, όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς  στη δεύτερη κατά σειρά συνάντησή μας πήραμε κάποιες αποφάσεις για την κλαδική πορεία της γουνoποίας, όπως τη δημιουργία ενός επιστημονικού ινστιτούτου γούνας στην Καστoριά», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς.

Στηρίζουμε όλες τις δράσεις και
όλη τη διαπραγματευτική πολιτική

Η ομοσπονδία γούνας στηρίζει όλες αυτές τις δράσεις και όλη τη διαπραγματευτική πολιτική, καθώς θεώρει όπως επισήμανε, ο πρόεδρος, κ. Μιλτιάδης Καρακουλάκης, ότι το νέο επιστημονικό ινστιτούτο θα παρέχει τα ανάλογα αποτελέσματα στους γουνοποιούς.
«Εμείς σαν ομοσπονδία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό που όλοι οι φορείς συστρατευτήκαμε για ένα σκοπό, την προώθηση του γουνοποιητικού κλάδου. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δράσεις, αν και είναι ακόμη πρώιμες και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό για τον κλάδο της γούνας, να  διατηρήσει ένα επιστημονικό κέντρο», ήταν τα λόγια του πρόεδρου της Ελληνικής ομοσπονδίας γούνας.
«Η δημιουργία του νέου επιστημονικού κέντρου στην Καστοριά θα συμβάλει σημαντικά ως προς την επιστημονική εξέλιξη του κλάδου, ο οποίος θα έμενε ορφανός από την κατάργηση του κέντρου ελληνικής γούνας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδέσμου γουνοποιών ‘’ο Προφήτης Ηλίας’’, κ. Ηρακλής Καλισθένης. 
Όλοι μαζί θα γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί
Όπως ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΓ, κ. Νίκος Παναγιώτου, το αποτέλεσμα της σύσκεψης με τη συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί   απάντηση όλων των φορέων του νομού μέσα από την οποία εκφράζεται η ετοιμότητα του κλάδου της γούνας για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν.
«Το θέμα δεν είναι να υπογραφούν κείμενα διαμαρτυρίας. Αυτό που συζητήθηκε και εκφράστηκε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ήταν το πώς θα διασφαλιστεί ότι ο κλάδος της γούνας θα διατηρήσει όργανα, τα οποία είναι ουσιαστικά για τον ίδιο τον κλάδο και για το μέλλον του», δήλωσε ο κ.  Παναγιώτου.
Στο νέο φορέα, επίσης θα συμμετέχει και το επιμελητήριο Κοζάνης, το οποίο ξεκίνησε εδώ και καιρό συνεργασία με το επιμελητήριο Καστοριάς. 
«Το κλείσιμο του Ελληνικού κέντρου γούνας είναι ένα λυπηρό γεγονός, ο ρόλος του οποίου ήταν απαραίτητος», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου γουνοποιών Σιάτιστας και αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Δημήτρης Κοσμίδης για να προσθέσει: «από μόνοι μας είμαστε δυνατοί, όμως όλοι μαζί, θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί».
Για τη νέα, ωστόσο, πρωτοβουλία απαιτείται οργάνωση προκειμένου να ευνοηθεί ο κλάδος της γούνας. Και από εδώ και στο εξής, η ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί, θα αναλάβει τα ηνία προχωρώντας στο επόμενο στάδιο, ενώ σε πρώτη φάση, θα υπάρξουν σημαντικές επαφές για να γίνει μια οικονομο-τεχνική μελέτη. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι επόμενες διαδικασίες που αφορούν στην αλλαγή του καταστατικού και στην οικονομική στήριξη του νέου φορέα. Το κέντρο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, ενώ θα γίνει πρόταση και σε ιδιώτες να στηρίξουν το νέο ινστιτούτο.
Η επόμενη ημέρα μετά το κλείσιμο του κέντρου γούνας, βρίσκει τους φορείς της Καστοριάς και της Σιάτιστας προβληματισμένους, αλλά και έτοιμους να αναλάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της γουνοποιίας. Οψόμεθα λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου