yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανία, χλωμή μητέρα.




Αυτό που δεν πέτυχε ο Χίτλερ στον Β' παγκόσμιο πόλεμο το επιχειρεί τώρα η Μέρκελ, διεξάγοντας οικονομικό πόλεμο. Αλλά θα της γυρίσει μπούμερανγκ, όπως γύρισε κ στον Χίτλερ. Η χθεσινή διάλεξη μεσόκοπης κυρίας του Κολωνακίου σε άλλες συνομήλικες της τείνει να μετεξελιχθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα. Από τη θεατρινίστικη, περιθωριακή διαδήλωση του Δημ. Κολλατου, ντυμένου με στολή ναζί, έξω από την γερμανική πρεσβεία κ τα πρωτοσέλιδα ταμπλόιντ εφημερίδων με τίτλους όπως ''Gaulteiter'' και ''Δ' Ραιχ'', το
αντιγερμανικο δηλητήριο απλώνετε σταδιακά στην κεντρική πολίτικη σκηνή (βλ. Γ. Καρατσαφερης: ''γερμανικη μποτα'', ''μαριονέτες της Μερκελ'' κ.λ.π.) κ τα μ.μ.ε ευρείας κυκλοφορίας και θεαματικότητας. Γερμανός διπλωμάτης, που έχει υπηρετήσει στην πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ, έλεγε πρόσφατα ότι το κλήμα είναι σαφώς εχθρικοτερο εδώ.
Για όσους έχουν γερμανική παιδεία, έχουν κάνει παρέα με Γερμανούς, έχουν οικογενειακούς κ άλλους συναισθηματικούς με την χώρα, το μένος αυτό είναι ανεξήγητο κ στενόχωρο. Η ταύτιση των πράγματι παρεμβατικών δηλώσεων του Βολφγκανγκ Σοιμπλε η τον εξοργιστικών άρθρων της εφημερίδας Bild με ολόκληρο τον γερμανικό λαό κ τον γερμανικό τύπο είναι εξίσου αδικη γενίκευση όσο το στερεότυπο που τεμπελχανά έλληνα, που αράζει στα καφενεία όλη μέρα κ ζει πάνω απο της δυνατότητες του. Η Γερμανία δεν είναι μόνο η γενέτηρά της Αγκελα Μερκελ. Είναι κ του φωνακλά (υπερ της Ελλαδας) Ντάνιελ Κον Μπεντιντ κ του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, που εχει καταραστεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάνε στο διάολο αν δεν βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Φρανκφούρτη δεν είναι μόνο η έδρα της Ε.Κ.Τ κ των μεγάλων τραπεζών της χώρας, που διστάζουν να  συμμετάσχουν στο PSI. Είναι κ του γερμανικού κινήματος Occupy Frankfurt, το οποίο δηλώνει '' αλληλέγγυο με τα αδέρφια στην Ελλάδα''. ''Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα κ οδηγούν στην εξαθλίωση, τη λεηλασία του ελληνικού λαού ΔΕΝ γίνονται στο όνομα μας!'' διευκρινίζουν οι διοργανωτές.
 Η Γερμανία είναι η χώρα που φιλοξένησε εκατομμύρια Ελληνες μετανάστες, στην αρχή υπο άθλιες συνθήκες, αργότερα σε τόσο ικανοποιητικός ώστε οι παλιννοστούντες άρχισαν να νοσταλγούν άμα τη επιστροφή τους στην Ελλαδα τη ''δανεική'' πατρίδα. Είναι μια χώρα γεμάτη αντιφάσεις μια χώρα με τεραστεια συνδρομή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και ενα σκοτεινό παρελθόν, καθώς και μια τραυματική μεταπολεμική προσπάθεια συμφιλίωσης με την ιστορία της. Δεν είναι μονοδιάστατη, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν πολλοί ελληναράδες. Είναι η πατρίδα του Γκαίτε, Μαρξ, του Τόμας Μαν, του Μπρεχτ, του Φασμπίντερ κ του τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη Φατιχ Ακιμ. Ειναι γελιο λοιπόν να προσπαθούν ορισμένοι να συρρικνώσουν ολόκληρη αυτήν την παράδοση σε σχηματικούς, ατυχείς συνειρμούς, όπως σημερινή Γερμανία - Δ'Ραιχ, Γκέμπελς - Σοιμπλε, Χίτλερ - Μερκελ.


''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

της Ξενιας Κουναλακη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου