yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Καστοριά στον κινηματογράφο (Μέρος 7ο) : ''αντί…'' (2011) (δείτε πως γυρίστηκε)



Η ταινία του 2ου ΓΕΛ Καστοριάς, 1ο Βραβείο Καλύτερης Μαθητικής Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας



Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος ''Σινεμάθεια'' κατά το σχολικό έτος 2010-2011, το 2ο ΓΕΛ Καστοριάς δημιούργησε τη μικρού μήκους ταινία, διάρκειας 22’ ''αντί…'' σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Νούτση και με υπεύθυνες επίσης καθηγήτριες τη Μάρθα Τσιάτσιου, την Αφροδίτη Παπαγεωργίου και τη Δέσποινα Μουράτογλου.

Το σενάριο γράφτηκε από την ομάδα των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της «Σινεμάθειας», ενώ το μοντάζ έκανε η μοντέρ Νίνα Φούφα. Το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται η ταινία, αφορά δύο παράλληλες πορείες ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, που φοιτούν στο ίδιο Λύκειο , καθώς και το πώς αντιμετωπίζουν, συγκρούονται ή διαπραγματεύονται με τα ζητήματα της καθημερινότητάς τους. Η ταινία παρουσιάστηκε επίσημα στο ΚΠΕ Καστοριάς και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας τον Οκτώβριο, όπου απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερης Μαθητικής Ταινίας.


Σημείωμα του διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Καστοριάς Αλέξανδρου Χατζηζήση για την ταινία: ''Πάντοτε πίστευα ότι το Σχολείο δεν πρέπει να περιορίζει το ρόλο του ασφυκτικά στα πλαίσια που ορίζουν οι τοίχοι του . Αντίθετα έχει υποχρέωση να διοχετεύει τα πολιτιστικά αγαθά στο σύνολο της κοινωνίας. Γι αυτό κάθε χρόνο προτρέπουμε και ενθαρρύνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, πέρα από τα μαθήματά τους, να συμμετέχουν στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους να εντρυφούν σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος , τέχνης και πολιτισμού , αγωγής υγείας κ.λ.π να συγκεντρώνουν και να επεξεργάζονται σχετικές πληροφορίες και δεδομένα και στο τέλος να παρουσιάζουν τα δημιουργήματά τους όχι μόνο στη σχολική κοινότητα αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία .
Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας προσπάθειας είναι και η προαναφερόμενη ταινία μικρού μήκους « Αντί …… », η οποία εκτός των άλλων συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Πάτρας, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο μαθητικής δημιουργίας και για το λόγο αυτό αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ''.


Δήλωση της σκηνοθέτριας Αναστασίας Νούτση στην εφημερίδα ''ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ''
''Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του λυκείου μου αποκάλυψε το πόσο αναγκαία είναι η ζύμωση των μαθητών με την τέχνη μέσα από μια τόσο δημιουργική διαδικασία και πόσο ζητούμενο είναι, η θεσμική υποστήριξη μια τέτοιας εκπαιδευτικής κατεύθυνσης. Μέσα από αυτή τη σύζευξη, η παιδεία κατορθώνει να οραματίζεται, να αποζητά την αλήθεια και όχι τις τυπικές διαδικασίες.. Και τότε μπορεί πραγματικά να κάνει υπερβάσεις'' .


Παίζουν:

Μάριος Τάσσος,
Ξανθίππη Χρυσοστομίδου,
Δέσποινα Μουράτογλου,
Κωσταντίνος Ντίκος,
Άγγελος Ντίκος,
Σοφία Τεμέλκου,
Θοδωρής Παράσχος,
Χαράλαμπος Παπαδάκης,
Ελευθέριος Κουρκόπουλος,
Πρόδρομος Λασκαρίδης,
Ιωάννα Κύριο,
Ηρώ Αλβανού,
Σιδερούλα Βασιλείου,
Χριστίνα Κόττα,
Μαριαλένα Κωνσταντίνου,
Παναγιώτα Φώτη,
Βαρβάρα Μπελερή (φωνή)


Μαθητές που επίσης συμμετείχαν στο πρόγραμμα της σινεμάθειας:
Λιάκου Φρειδερίκη Μαρκέλα,
Τσακνάκη Πηνελόπη,
Καραντίνου Ευγενία,
Βλαχοδήμου Χαρά

''αντί…'' (2011) 23’

Μπέτσκας







"αντί..." [ταινία μικρού μήκους - 2ο ΓΕΛ Καστοριάς] from dmaked on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου