yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η εκλογολογία ανεβάζει τον «πυρετό των spreads»


Εντείνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τα χρέη και τη δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης

Νέα άνοδο κατέγραψαν χθες τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά καθώς εντείνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τα χρέη και τη δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών χωρών-μελών της ευρωζώνης. Επιβαρυντικά για τους εγχώριους κρατικούς τίτλους λειτουργεί και η εκλογολογία που καλλιεργείται μετά την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, αν το ΠαΣοΚ ηττηθεί στις περιφερειακές εκλογές. Ο «πυρετός των spreads» επανέρχεται στις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες καλούνται να μειώσουν τα ελλείμματά τους εν μέσω κλίματος πολιτικής αστάθειας.

Χθες η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας πραγματοποίησε υψηλό στις 913 μονάδες, επίπεδο στο οποίο είχε τελευταία φορά αναρριχηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2010 για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 893 μονάδες, περιορίζοντας την ημερήσια άνοδό της στις 50 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης για τα ελληνικά 5ετή ομόλογα έφτασε στις 850 μονάδες βάσης, που αποτελεί υψηλό από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ανάλογη πορεία κατέγραψαν οι αντίστοιχοι δείκτες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Συγκεκριμένα, τα spreads στoυς 10ετείς ιρλανδικούς τίτλους αυξήθηκαν χθες στο ιστορικό υψηλό των 525 μονάδων βάσης με ημερήσια άνοδο 20 μονάδων, στους πορτογαλικούς στις 417 μονάδες (+27) και στους ισπανικούς στις 192 μονάδες (+3).

Για το ενδεχόμενο απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας, που περιλαμβάνει και το μη συμβατικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ρωτήθηκε χθες ο διοικητής της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απάντησε ότι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Αναλυτές τονίζουν ότι η αποκλιμάκωση των spreads μετά την πρωινή άνοδό τους είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε εντολές αγοράς από την ευρωτράπεζα.

Από την άλλη, τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας στα 5ετή ομόλογα αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τόσο για την Ιρλανδία (557 μονάδες) όσο και για την Πορτογαλία (423 μονάδες), καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν από τους κατόχους ομολόγων των δύο χωρών που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους τους. Η πρόσκληση της διοίκησης της Αnglo Ιrish Βank στους ομολογιούχους της για «κούρεμα» (haircut) 80% στους τίτλους που έχει εκδώσει θορύβησε τους επενδυτές, που βλέπουν πλέον πιθανή την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την Ιρλανδία, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγηθεί τους επόμενους μήνες σε εκλογές αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει η κυβέρνησή της στις αρχές του επόμενου μήνα. Οι φοβίες της αγοράς αντικατοπτρίστηκαν στα υψηλά επιτόκια που πλήρωσε η Πορτογαλία στην προχθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε, αλλά και στην αποτυχία του ισπανικού Δημοσίου να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που στόχευε χθες από την έκδοση νέων τίτλων.

Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου