yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ακριβότερη 0,15 ευρώ η αμόλυβδη

Στα 1,25 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον θα εκτιναχθεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ανακοινώθηκε χθες μέσω της κατάθεσης νομοσχεδίου με τίτλο « Διαρρυθμίσεις στη φορολογία πετρελαιοειδών προϊόντων ».

Η τελευταία επίσημη μέτρηση έφερνε τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά στα 1,109 ευρώ το λίτρο, ενώ υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι 0,143 ευρώ ανά λίτρο, οπότε θα φθάσει στα 1,25 ευρώ το λίτρο ο μέσος όρος πανελλαδικά και εφόσον δεν υπάρξουν κρούσματα κερδοσκοπίας. Στην περίπτωση κερδοσκοπικών κρουσμάτων, μια και η τιμή των υγρών καυσίμων διαμορφώνεται ελεύθερα, θα παρατηρηθούν τιμές που θα προσεγγίζουν τα 1,3 ευρώ το λίτρο σε δεκάδες πρατήρια της χώρας.

Η αύξηση ισχύει από χθες, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, και όχι από την ημέρα ψήφισης. Στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν επιβάλλονται αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο.

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης. Η αύξηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα να προσεγγίσει η χώρα μας τον μέσο όρο φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης.

Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα φθάσει 0,12 ευρώ (0,143 ευρώ με τον συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ) ανά λίτρο για τη βενζίνη και σε 0,05 ευρώ (0,06 ευρώ με τον συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ) ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Επίσης με τις ίδιες διατάξεις αυξάνεται ισόποσα με το πετρέλαιο κίνησης και ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη), αλλά με εξαίρεση τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος- Απρίλιος) όπου το ποσόν του φόρου και στα δύο αυτά προϊόντα παραμένει στο επίπεδο των 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ισχύει και σήμερα. Η αναπροσαρμογή αυτή του φόρου γίνεται προκειμένου να μην αποτελέσει ο μειωμένος φόρος κίνητρο για λαθρεμπορικές πράξεις με τη χρησιμοποίηση αντί πετρελαίου κίνησης πετρελαίου θέρμανσης. Με τις διατάξεις του άρθρου 2 φορολογούνται αναδρομικά τα αποθέματα καυσίμων που δεν έχουν ακόμη περάσει στην κατανάλωση. Συγκεκριμένα με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται η απογραφή των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης τα οποία δεν έχουν διατεθεί στην κατανάλωση και η επιβολή εφάπαξ φόρου ισόποσου με τη διαφορά του φόρου που ίσχυε και εισπράχθηκε με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς και αυτού που ισχύει από χθες μετά του αναλογούντος ΦΠΑ. Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίζεται ότι θα επιστρέφεται στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης η ενιαία νέα διαφορά του φόρου χωρίς να απαιτείται να διερευνάται αν οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διατίθενται στον καταναλωτή προέρχονται από εκείνες που φορολογήθηκαν με το προηγούμενο ή με το νέο καθεστώς.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου