yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αγώνας δρόμου για να παραμείνει ιδιωτική η Eurobank



Ολική ανατροπή σκηνικού σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο χρηματιστήριο Αθηνών αφού μετά το limit down της Eurobank, νωρίς το πρωί, οι πληροφορίες που θέλουν την τράπεζα να προσπαθεί να παραμείνει ιδιωτική έδωσαν ώθηση στις μετοχές της με αποτέλεσμα να φτάσει το limit up και να κλείσει με κέρδη της τάξης του 20%. Δηλαδή, μέσα στη συνεδρίαση η συνολική διακύμανση της μετοχής άγγιξε το εντυπωσιακό 60%.
Η πληροφορία που έφερε την ανατρόπη ήταν ότι η «η διοίκηση της τράπεζας θα προσπαθήσει να καλύψει με ίδια μέσα το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 3,8 δισ. ευρώ δηλαδή χρειάζεται να βρει 380 εκατ. ευρώ». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες αμυδρές ενδείξεις ότι ο στόχος μπορεί να  να επιτευχθεί.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  εξετάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων με την διάθεση ενός ή δυο μισθών, ενώ παράλληλα βολιδοσκοπούνται και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται τη σημερινή διοίκηση.
Αν συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με δυο μισθούς τότε συγκεντρώνεται ποσό 120 εκατ. ευρώ. Κάποια φημολογία αναφέρει ότι προσεγγίσθηκε και η Οικογένεια Λάτση κάτι όμως που ακόμα και αν ισχύει θεωρείται απίθανο να συμμετάσχει.
Το πλεονέκτημα της Eurobank έγκειται στην υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια που της εξασφαλίζει η χωριστή ανακεφαλαιοποίηση.

Η μετοχή της Eurobank  άνοιξε στο –30% άλλα στην συνέχεια ένα μεγάλο Hedge Fund του Λονδίνου φημολογείται ότι άρχισε να παίρνει θέση (προφανώς βραχυπρόθεσμη) αγοράζοντας πολλές χιλιάδες χαρτιά.
Τελικά η μετοχή έκλεισε με κέρδη 20% στα 0,18 ευρω.  Βέβαια από το χαμηλό της ημέρας στο υψηλό η διάφορα ήταν κοντά στο 90% δηλαδή από τα 0,10 ευρω η μετοχή ανήλθε στα 0,19 ευρω. 

Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως έχουν υπολογισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank λαμβάνει κεφάλαια 5,83 δισ. ευρώ και ο δείκτης EBA Core Tier I διαμορφώνεται στο 10,8%. Διαθέτει δηλαδή ένα κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 680 εκατ. ευρώ που θα ενισχυθεί περαιτέρω από τον αναβαλλόμενο φόρο και την εμπλοκή υβριδικών κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση.
Πρακτικά δηλαδή η διοίκηση της Eurobank θα επιχειρήσει να βρει μέσα στις επόμενες ημέρες ιδιώτες να βάλουν κεφάλαια της τάξης των 480 με 580 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.  Η Εθνική μετά την ανακεφαλαιοποιηση θα κατέχει το 3% των μετόχων της Eurobank.

Το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας
Όσον αφορά την Εθνική τράπεζα οι μέτοχοι της μεγαλύτερης τράπεζας στην χώρα τα τελευταία 100 χρόνια φαίνεται ότι θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στους βασικούς μετόχους της τράπεζας περιλαμβάνονται τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, κληροδοτήματα, ιδρύματα και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Εντωμεταξύ  τη  σύγκληση των διοικητικών τους συμβουλίων, την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους, ανακοίνωσαν σήμερα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, οι οποίες μέχρι χθες το απόγευμα βρίσκονταν στην τελική φάση μεταξύ τους συγχώνευσης. 

Μία διαδικασία, η οποία, ως γνωστόν, ανεστάλη και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν, πλέον, από τον κοινό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής όσο και της Eurobank, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως, άλλωστε, τόνισε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε χθεσινή της ανακοίνωση, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) προχωρά κανονικά και, σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου. 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει, ήδη, προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Παρέμβαση της ΟΤΟΕ

Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στοχεύουν οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφέρει η ΟΤΟΕ, σε σημερινή της ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον, αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η τρόικα σε βάρος τής ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.

Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου