yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Συμβουλές Χειμερινού Εξοπλισμού



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
του Γιώργου Γκάλιου

Ο χειμώνας καλά κρατεί και τα βουνά είναι ακόμα γεμάτα με χιόνι. Παρατείνεται λοιπόν η χειμερινή δραστηριότητα και, με αφορμή ερωτήσεις γνωστών και αγνώστων, παραθέτουμε τη γνώμη μας σχετικά με τον τρόπο επιλογής του χειμερινού εξοπλισμού. 

Όπως πάντα, πρέπει πρώτα να ερμηνεύουμε το χειμερινό βουνό ανάλογα με τον τρόπο προσέγγισης και ανάλογα με τον στόχο. Άλλος είναι ο εξοπλισμός μίας ημερήσιας ανάβασης, άλλος μίας πολυήμερης, άλλος όταν υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές. Συνοπτικά, ο στόχος και το στυλ είναι αυτά που καθορίζουν τον εξοπλισμό που θα έχουμε, βάζοντας και μία πινελιά από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθένα. 

Το σύνηθες είναι να αναρτήσουμε μία κατάσταση υλικών και η υπόθεση να κλείσει, όπως γίνεται στα περισσότερα φυλλάδια των συλλόγων που προτείνουν εξοπλισμό.

Πιστεύουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει να επιλέξει κάποιος το σωστό εξοπλισμό είναι η καλή γνώση όλου του εξοπλισμού, η εμπιστοσύνη στις εταιρείες με εμπειρία και (η εμπιστοσύνη) στα υλικά που έχουν αποδείξει στην πράξη την απόδοσή τους. 

Ψάξτε, ρωτήστε εξειδικευμένους ανθρώπους για τις επιλογές σας.



Αξεσουάρ



Στα αξεσουάρ που παρατίθενται παρακάτω προσθέστε και όλα όσα είναι απαραίτητα για εσάς (π.χ. σφυρίχτρα, φαρμακείο, χάρτης, πυξίδα κλπ.).

ΣΑΚΙΔΙΟ
Πολλά τα μοντέλα. Χωρίζονται κατ’αρχήν με τη χωρητικότητα (σε λίτρα). Προσέξτε βάρος, υλικό κατασκευής και για ποια χρήση φτιάχτηκαν. Άλλο το σακίδιο πεζοπορίας και άλλο για ορειβατικό σκι. 
> 20L, 30L, 40L: Συνήθως είναι για μονοήμερες εξορμήσεις, όπου θα χρειαστούμε τροφή, νερό και λίγα ρούχα, ή για μεγάλες αναρριχητικές διαδρομές.
> 50L, 60L, 70L: Σακίδιο για αναβάσεις με διανυκτέρευση όπου θα κουβαλήσουμε sleeping-bag, αντίσκηνο, υπόθεμα κλπ.

ΠΑΓΟΥΡΙ
Η καλύτερη λύση είναι η υδροφόρα. Πίνεις νερό χωρίς στάσεις και πριν διψάσεις. Χρειάζεται να έχετε μαζί σας και νερό με ισοτονικό. 

ΦΑΚΟΣ
Σίγουρα κεφαλής που να παρέχει φωτισμό για κοντινή και μακρινή απόσταση. Σημαντικό είναι ο χρόνος που διαρκούν οι μπαταρίες, όπως και το βάρος και ο όγκος. 

ΜΠΑΤΟΝ
Τα μπαστούνια που μας βοηθούν να περπατάμε σταθερά με λιγότερη καταπόνηση στα πόδια. Απαραίτητα σε κάθε ανάβαση. Τα ορειβατικά είναι αρθρωτά και αυξομειώνονται. Συνήθως τα φτηνά χαλάνε και πολύ γρήγορα. Μην πετάτε τις “πεταλούδες”- χρειάζονται στο χιόνι.

ΧΙΟΝΟΡΑΚΕΤΕΣ
Η καλύτερη λύση για περπάτημα σε μαλακό χιόνι. Δεν ξέρω γιατί αργήσαμε να το καταλάβουμε! Πολλά και καλά μοντέλα. Ακόμα και το απλό είναι αποδοτικό.

GPS, ΧΑΡΤΗΣ, ΠΥΞΙΔΑ
Απαραίτητα, χρήσιμα και σώζουν. Σε περίπτωση που χαθούμε και δεν έχουμε τρόπο να βρούμε την πορεία μας, μένουμε όπου είμαστε, έτσι ώστε αν μας ψάξουν, να μπορέσουν να μας βρουν.





Ρουχισμός


ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Μόνο με μεμβράνη GORE-TEX ή eVent.
> Approach: Για περπάτημα προς τα βράχια ή για via ferrata.
> Εύκαμπτα: Παπούτσια για περπάτημα σε ξερό έδαφος.
> Ημιάκαμπτα: Όταν περπατάμε σε χειμερινό πεδίο και χρειαστεί να μπούμε σε χιόνι.
> Άκαμπτα: Όταν θα χρειαστεί να κραμπονάρουμε σε μία κάθετη διαδρομή.

ΚΑΛΤΣΕΣ 
Συνθετικές ή μάλλινες ή συνδυασμός. Όχι βαμβακερές. Ο λόγος είναι η μόνωση και η μη συγκράτηση υγρασίας που προσφέρουν οι πρώτες. Συνεργάζονται με το GORE-TEX.

ΕΣΩΡΟΥΧΑ
Ισοθερμικά – Θερμοεσώρουχα. Όπως και να τα λέμε είναι συνθετικά και εφαρμοστά. Λειτουργούν αφήνοντας τον ιδρώτα να περνάει προς τα έξω, χωρίς να τον συγκατούν, και εγκλωβίζουν τον αέρα που ακουμπάει στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα τη ζέστη.

ΓΚΕΤΕΣ
Με GORE-TEX ή χωρίς. Απαραίτητες για το χιόνι. Αν είστε αρχάριος, προτιμήστε χωρίς γιατί είναι σίγουρο ότι θα σχιστούν, οπότε δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε.

ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
Fleece. Το υλικό που έσωσε, κατ’αρχήν, τους ψαράδες στις βόρειες θάλασσες και, κατόπιν, τους ορειβάτες. Ελαφρύ, αντιιδρωτικό, ζεστό ακόμα και όταν βραχεί. Η καλύτερη πρόταση πάνω από θερμοεσώρουχο. Καταπληκτικός ο συνδυασμός fleece – wind-stopper.

ΑΔΙΑΒΡΟΧΑ - ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΑ - ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ
Αντιανεμικά χωρίς αδιαβροχοποίηση και διαπνοή δεν χρησιμοποιούμε, ό,τι και αν λέγεται. Αδιάβροχα χωρίς διαπνοή επίσης. Οι μεμβράνες είναι η επανάσταση και μας παρέχουν τα πάντα εκτός από μόνωση. Για το βουνό καλύτερες είναι αυτές που έχουν αδιαβροχοποίηση πάνω από 10.000mm.

ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΑ / ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ JACKET
Jacket με τουλάχιστον 650 fill. Για πούπουλο με εξωτερική μεμβράνη γιατί το πούπουλο από μόνο του όταν βραχεί αχρηστεύεται. Στα συνθετικά προτείνουμε τα jacket με γέμιση prima loft, το οποίο είναι αποδοτικό και ελαφρύ υλικό. Μπορεί να μπει και κάτω από μεμβράνη. 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ SOFT-SHELL
Η ανάγκη να κινηθεί κάποιος σε κρύες συνθήκες ή αέρα γέννησε το soft-shell. Προστατεύει από τον αέρα και διαπνέει ώστε να μην συγκρατεί τον ιδρώτα. Είναι ρούχο κίνησης και κρύο όταν είμαστε σε στάση. Σε ένα ρελέ με κρύο, π.χ., θα ήταν προτιμότερο ένα fleece wind-stopper παρά ένα soft-shell.

ΣΚΟΥΦΙΑ
Η μπαλακλάβα ή full-face είναι η καλύτερη λύση και όχι ο απλός σκούφος που συνήθως δεν καλύπτει σωστά το κεφάλι. Απλή ή wind-stopper, είναι απαραίτητη.

ΓΑΝΤΙΑ
Χρειάζονται δύο ζεύγη. Ένα γενικής χρήσης, συνήθως fleece, και ένα αδιάβροχο για προστασία από νερό και κρύο. Τα δεύτερα χρειάζονται και ειδικά για παγοαναρρίχηση.

BUFF
Όλοι το ξέρουν και είναι πραγματικά πολύτιμο. Προστατεύει το λαιμό και πολλές φορές γίνεται και σκούφος.

ΜΑΣΚΑ
Για την περίπτωση χιονοθύελλας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε όταν χαλάει ο καιρός. 




Camping


Στην περίπτωση του camping εννοούμε την κατασκήνωση στο βουνό και όχι στην παραλία.

ΥΠΟΘΕΜΑ
Το στρωματάκι πάνω στο οποίο κοιμόμαστε. Για το χειμώνα προτιμήστε με διαφορά φουσκωτό. Προσέχουμε το υλικό να αντέχει, το βάρος και τον όγκο. Αν, παρ’όλα αυτά, προτιμήσετε το κλασσικό στρωματάκι, προσέξτε να μην περνάει το κρύο και το νερό. 

SLEEPING - BAG 
> Πουπουλένια:  Το πουπουλένιο sleeping-bag αν έχει εξωτερική μεμβράνη, παρέχει μεγάλη προστασία.
                                Πλεονεκτήματα: Βάρος, όγκος, απόδοση
                                Μειονεκτήματα: Ευαισθησία στην υγρασία, μεγάλο κόστος
> Συνθετικά:         Για χειμερινό βουνό στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι -15 comfort.
                                Πλεονεκτήματα: Ζεσταίνει ακόμα και υγρό, μικρότερο κόστος
                                Μειονεκτήματα: Βάρος, όγκος, απόδοση

ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ
Προτιμήστε αντίσκηνο με αδιαβροχοποίηση 4000-5000mm στην τέντα, γιατί στην Ελλάδα συνήθως αντιμετωπίζουμε βροχές. Πρέπει να είναι γεωδετικό για τον αέρα, να έχει προθαλάμους για τα υλικά ώστε να μένει χώρος στο εσωτερικό, να στήνεται εύκολα –ακόμα και σε θύελλα. Προσέχουμε βάρος και όγκο.

ΣΚΕΥΗ
> Κατσαρόλα: Προσέχουμε το βάρος, το υλικό, και, αν είναι δυνατόν, στον πάτο να έχει φισούνα που συσσωρεύει τη θερμότητα με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. Σίγουρα θα χρειαστεί για να λιώσουμε χιόνι.
> Κουτάλι-Πιρούνι: Υπάρχουν πολύ ελαφριά πλαστικά ή αν θέλετε τιτανίου.
> Μαχαίρι: Ένας ελβετικός είναι μία καλή λύση.

ΓΚΑΖΑΚΙ
Αυτά που χρησιμοποιούν μποτίλιες προπανίου-βουτανίου ή υγρού καυσίμου όταν είναι για ομάδα πολλών ατόμων. Συνήθως, του αερίου δυσκολεύονται το χειμώνα αλλά το προπάνιο-βουτάνιο δίνει λύση. Ελαφρύ, όσο γίνεται μικρό σε όγκο. Χρησιμοποιήστε την ενέργεια για νερό και όχι για φαγητό. Προτιμήστε το φαγητό να είναι έτοιμο. 





Εξειδικευμένος αναρριχητικός εξοπλισμός





ΚΡΑΜΠΟΝ
Τα δετά κραμπόν για απλές πεζοπορίες είναι αρκετά. Τα πράγματα αλλάζουν όταν πρόκειται να “κραμπονάρουμε”. Τα semi-fast ή fast για παγωμένο χιόνι ή πάγο. Δύο εταιρείες δεσπόζουν: η CHARLET MOSER και η GRIVEL.

ΠΙΟΛΕ
Κλασσικό για διάσχιση ή λούκια με μικρή κλίση (45ο). Τεχνικά πιολέ για μεικτές αναρριχητικές διαδρομές ή παγοδιαδρομές. Οι εταιρείες είναι οι ίδιες.

DEADMAN, ΑΛΟΥΜΙΝΟΓΩΝΙΑ, ΠΑΓΟΒΙΔΑ
Οι έξτρα ασφάλειες για αναρρίχηση σε μεικτές ή χιονισμένες ορθοπλαγιές. Απαραίτητα όπως και οι ιμάντες absorber που αποσβένουν την πτώση. Μην χρησιμοποιείτε ιδιοκατασκευές αλλά ασφάλειες από γνωστές εταιρείες.

ΧΙΟΝΟΣΧΟΙΝΟ
Ένα 30μετρο σχοινί με διάμετρο 8mm βοηθά στην ασφάλεια της σχοινοσυντροφιάς σε πλαγιές με κλίση ή όταν θέλουμε να κάνουμε μικρά περάσματα ή μικρά ραπέλ. Απαραίτητο στις αναβάσεις κορυφών. 
Σημείωση: Εννοείται ότι έχουμε μαζί μας και όλο τον υπόλοιπο αναρριχητικό εξοπλισμό (π.χ. ζώνη, κράνος κλπ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου