yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Διπλωματική νίκη της Ελλάδας: η ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



- Απόφαση σταθμός από την ευρωβουλή για την ΑΟΖ
- Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται επίσημα η σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας 
- Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να οριοθετήσει τις ΑΟΖ των κρατών μελών 
- Εθνική υπόθεση παραμένει η αξιοποίησης των κοιτασμάτων 
Μια σπουδαία, για την Ελλάδα, απόφαση πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας πως η ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή. Μετά από έντονο παρασκήνιο και αντιδράσεις για την καταψήφιση των δυο άρθρων που αφορούσαν τις ελληνικές θέσεις, τελικά το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πέρασε» την έκθεση για την ελληνική ΑΟΖ με ψήφους 505 υπέρ και 91 κατά.

Υιοθετώντας την έκθεση για τον ευρωπαϊκό οδικό ενεργειακό χάρτη μέχρι το 2050, η Ευρωβουλή εντάσσει την ελληνική ΑΟΖ στην ευρωπαϊκή και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οριοθετήσει τις ΑΟΖ των χωρών μελών με τις σχετικές τρίτες χώρες. 
Σημειώνεται όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι παραχωρούνται δικαιώματα, καθώς η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα παραμείνει εθνική υπόθεση.

Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται επισήμως σε επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο η σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, ως ευρωπαϊκού προμηθευτή και παραγωγού.

Πηγή newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου