yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Καστοριά: Ένα ενυδρείο-κόσμημα!



Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκών νερών των Βαλκανίων διαθέτει η Καστοριά. Το ενυδρείο, που… λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες, έπειτα από προετοιμασία δύο χρόνων, έχει καταστεί ήδη πόλος έλξης επισκεπτών, ειδικών και μη. Φιλοξενεί ενδημικά είδη ψαριών των ποταμών και των λιμνών της Ελλάδας, καθώς και μεγάλο αριθμό ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες της χώρας μας.
Το ενυδρείο αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά μέτρα, μία προσομοίωση της λίμνης της Καστοριάς και μία του ποταμού Αλιάκμονα. Η κάθε δεξαμενή αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό κύκλωμα, με μηχανικά φίλτρα και μηχανισμούς οξυγόνωσης του νερού. Φιλοξενούνται 38 είδη ψαριών γλυκού νερού, ενώ και οργανισμοί, όπως οι νεροχελώνες, οι καραβίδες και οι τρίτωνες, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε μεγάλες ποσότητες συναντώνται κυπρίνοι, τούρνες, πλατίκες και γουλιανοί.
Οσον αφορά τα ενδημικά είδη, ξεχωρίζουν το ασπρόψαρο της Ηπείρου, η πελοποννησιακή μπράνα, η μακεδονική μπράνα, το τυλινάρι, ο ποταμοκέφαλος του Μοριά και ο ποταμοκέφαλος της Παμβώτιδας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζουν οι πετροκαραβίδες, απειλούμενο είδος στην Ευρώπη. Επίσης ο οξύρρυγχος είναι είδος που κεντρίζει την προσοχή του επισκέπτη λόγω της σπανιότητας, της σημαντικής οικονομικής του απόδοσης (είναι γνωστός για την παραγωγή του μαύρου χαβιαριού), καθώς και της ιδιαίτερης εξωτερικής μορφής του, με χαρακτηριστικό το μυτερό ρύγχος του και την καρχαριοειδή μορφή του. Είναι ένα είδος που καταγράφεται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών και βρίσκεται υπό εξαφάνιση, ενώ με σκοπό την προστασία του έχει ενταχθεί σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Αλλο ένα είδος που έχει το δικό του κοινό στο ενυδρείο είναι το χρυσόψαρο, καθώς παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών ως προς το σχήμα, τα χρώματα, το μέγεθος της ουράς κ.λπ.
Από τα είδη «εισβολείς» στις ελληνικές λίμνες και ποτάμια αξίζουν ειδικής μνείας τα εξής:
-Ηλιόψαρο. Το είδος αυτό εισήχθη σε διάφορες λίμνες προ δεκαετίας. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι τρώει τα αβγά άλλων ψαριών, με αποτέλεσμα να μειώνει τους πληθυσμούς τους. Κυρίως πλήττει την οικογένεια των κυπρινοειδών (γριβάδια, πεταλούδες, προικιά, γλήνια). Το συγκεκριμένο είδος αναπαράγεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα σε διάφορες λίμνες να είναι ένα από αυτά που επικρατούν.
-Κουνουπόψαρα. Εισήχθησαν στις λίμνες της Ελλάδος με σκοπό να βοηθήσουν στη μείωση της ελονοσίας, τρώγοντας κουνούπια. Τελικά, δεν έτρωγαν όσα κουνούπια αναμενόταν ούτε η ελονοσία εξαλείφθηκε με τη βοήθειά τους, αλλά «εγκαταστάθηκαν» στα μέρη μας.
Ο κύριος όγκος ψαριών του ενυδρείου αλιεύθηκε με τη βοήθεια ντόπιων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Τα ενδημικά είδη αλιεύθηκαν dimokratianews.grμε την καθοριστική βοήθεια του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, με επιστημονική μεθοδολογία και τρόπους.
Η ιχθυολόγος, υπεύθυνη λειτουργίας του ενυδρείου Καστοριάς Αννα Λάτσιου δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Ο σκοπός μας είναι το ενυδρείο να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας ταυτόχρονα μια όαση γνώσης σχετικά με τα ζητήματα των ψαριών του γλυκού νερού, αλλά και των λιμναίων και ποτάμιων οικοσυστημάτων στα οποία διαβιούν.
Υπόσχεσή μας, να φιλοξενήσουμε τα ερωτήματα της νέας γενιάς και όχι μόνο. Υποχρέωση, να τα μετατρέψουμε σε μια νέα γνώση, με σκοπό της αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – λιμνών και ποταμών».
Το ενυδρείο Καστοριάς βρίσκεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του δήμου και λειτουργεί Τρίτη έως Κυριακή (09.00-17.00).
Δημήτρης Κυριακόπουλος
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου