yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δομές μουσικών ρευμάτων κατά το μεσοπόλεμο




Διάλεξη με θέμα «Δομές της μουσικής εκπαίδευσης και τα μουσικά ρεύματα την εποχή του μεσοπολέμου στην Καστοριά» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, το Σάββατο 9 Μαρτίου. Στην προαναφερόμενη εκδήλωση παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό, συνοδευόμενο από μια πρωτότυπη έρευνα, την οποία εκπόνησε ο μουσικολόγος κ. Ιωάννης Τσακιρίδης. Μέσα από την εν λόγω έρευνα, που χρήζει ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στοιχεία από την παλιά Καστοριά και τη μουσική κίνηση που υπήρχε στην πόλη 80 χρόνια πριν, δηλαδή την εποχή του μεσοπολέμου.
Σύμφωνα με το μουσικολόγο κ. Ιωάννη Τσακιρίδη «Πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια μελέτη για τη μουσική κίνηση. Βέβαια, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα που μπορεί να μάθει κανείς, γιατί δεν επικεντρώθηκα μόνο στην εποχή του μεσοπολέμου, αλλά και πιο πίσω, στις αρχές δηλαδή του 1900, στα πρώτα μουσικά εκπαιδευτήρια, στους μουσικούς, και στους τρόπους μουσικής εκπαίδευσης που επικρατούσαν εκείνο τον καιρό. Γενικά, προσπάθησα να σκιαγραφήσω μέσω της μουσικής, μια ολόκληρη εποχή, η οποία σήμερα μας είναι άγνωστη».

Η μουσική οδύρεται απουσία των δομών

Η μουσική είναι από τις τέχνες που μπήκε στην ζωή του ανθρώπου από ένα πρώιμο στάδιο της ιστορίας του. Κάνοντας μια γενική θεώρηση, παρατηρούμε ότι η μουσική είναι δεμένη τόσο με την ανθρώπινη ύπαρξη όσο και με την καθημερινότητα. Συνοδεύει το άτομο, σε όλες τις πτυχές της ζωής του, και συνιστά έναν δεσμό με το σήμερα το χθες και το αύριο του ανθρώπου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σταθούμε και στο διδακτικό περιεχόμενο που απορρέει και εναπόκειται στον προβληματισμό για το σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακιρίδη «Πριν 80 χρόνια είχαμε δομές μουσικής εκπαίδευσης στην Καστοριά. Συγκεκριμένα προπολεμικά υπήρχε η φιλαρμονική, το παράρτημα του κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης, και η ορχήστρα του ορφανοτροφείου η οποία ήταν μια πολυμελής ορχήστρα 40 ατόμων με βιολιά και μαντολίνα. Και σήμερα έχουμε μια μεγάλη απουσία»! Η μουσική τελικά είναι ένα θέμα τόσο πολυδιάστατο, με βαθιές ρίζες στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα και τόσο υποβαθμισμένο, εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων δομών «Έχουμε μεν μια σημαντική παρουσία σήμερα των παλιών δομών, ωστόσο πρέπει να μας προβληματίζει το σήμερα. Σήμερα πρέπει όλοι μας να ενεργοποιηθούμε στην Καστοριά. Πέρα από την παράθεση των ιστορικών γεγονότων στα πρόσωπα, στους παλιούς που έγραψαν εκείνη την εποχή υφίσταται και ένα διδακτικό περιεχόμενο με κριτική άποψη και αφορά στην έλλειψη δομών μουσικής εκπαίδευσης στην πόλη μας. Όπως γνωρίζουμε και το δημοτικό ωδείο είναι κλειστό και η φιλαρμονική και πολλά άλλα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, σήμερα δεν λειτουργούν», ανέφερε ο κ. Τσακιρίδης.

Οι αρμόδιοι να μην μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα !

Την ώρα που η μουσική παιδεία είναι το ζητούμενο, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να καταβάλλουν μέγιστες προσπάθειες για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι υφιστάμενες δομές. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίριδη «Οι φορείς έχουνε το πρώτο φταίξιμο, γιατί αυτοί παίρνουν τις πρωτοβουλίες. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως και η φιλαρμονική και το ωδείο προπολεμικά ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου». Η δύναμη της μουσικής εκπαίδευσης και ο θησαυρός που κρύβει μέσα της, δεν είναι δυνατόν να υποτιμώνται από κανένα φορέα. Για αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσακιρίδη «Ο Δήμος Καστοριάς πρέπει να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να έχουν μια όμορφη διέξοδο στο χρόνο τους και να αναβαθμιστεί πολιτιστικά η πόλη μας. Αυτό που υφίσταται τη σημερινή εποχή, είναι ότι καταναλώνουμε πολιτιστικά αγαθά ενώ από την άλλη δεν παράγουμε κάτι σαν πόλη. Ουσιαστικά εισάγουμε μόνο θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ορχήστρες από άλλα μέρη, αλλά εμείς δεν παράγουμε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα, ότι πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί σε τοπικό επίπεδο, το οποίο δεν αφορά μόνο τον πολιτισμό, αλλά και την εκπαίδευση». Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να θέσουμε τη μουσική εκπαίδευση ψηλά στις προτεραιότητές μας, έτσι ώστε να επενδύσουμε σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μουσικό σύστημα.

Αναστασία Τζάκα
tzaka@orizοntespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου