yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αδιέξοδο και ο χρόνος τελείωσε στην Κύπρο – Διγλωσσία κυβερνητικών προκαλεί χάος στους πολίτες




- Ολοταχώς προς κούρεμα καταθέσεων η Κύπρος μετά τον εκβιασμό των δανειστών
- Σύγχυση από τις αντικρουομενες δηλώσεις 
- Βόμβα Ομήρου: Μπορεί να πάρουμε μέτρα εκτός τρόικας για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας 
- Χάσικος: Τέρμα τα μεγάλα λόγια, η Βουλή πρέπει να κάνει το παν για να σώσει τη χώρα
- Συνεργάτης Αναστασιάδη: Κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας
- Χωρίζεται σε καλή και κακή τράπεζα η Λαϊκή – Εγγυημένες μόνο οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ
- Για όλα θα αποφασίσει η τρόικα, στο τραπέζι ξανά το κούρεμα των καταθέσεων
- Στις 10:00 συνεδριάζει η Βουλή για να ψηφίσει τα εννέα νομοσχέδια για τη διάσωση της Κύπρου 
Αν παρακολουθήσει κανείς, από το πρωί, τις δηλώσεις ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων της Κύπρου καταλαβαίνει πως στο νησί επικρατεί «τρικυμία». Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου μίλησε για λήψη μέτρων ακόμη και εκτός τρόικας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δε θα οδηγηθεί στο χάος μόνο όταν η πρόταση της Λευκωσίας γίνει αποδεκτή από το Eurogroup. Δηλώσεις αντιφατικές, που δεν προκαλούν μόνο σύγχυση στην κυπριακή κοινή γνώμη, αλλά στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και στο εξωτερικό. 

Το έχουμε ζήσει στο πετσί μας εδώ στην Ελλάδα το έργο: ωμός εκβιασμός, απειλές, στραγγαλισμός, υποχώρηση. Η Κύπρος αναγκάζεται να οδηγηθεί στο κούρεμα των καταθέσεων, στη λύση που η ίδια η Βουλή της απέρριψε πανηγυρικά, για να μην οδηγηθεί στην καταστροφή και την άτακτη χρεοκοπία. 

Οι Ευρωπαίοι ήταν ξεκάθαροι: ή θα βρείτε λύση μέχρι την Τρίτη και θα ανοίξουν οι τράπεζες ή η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών. Λύση στα μέτρα των δανειστών ή χάος... 

Οι εξελίξεις δραματικές. Το μέλλον της Κύπρου κρέμεται από μια κλωστή και από τις διαθέσεις της τρόικας που θα αξιολογήσει το plan Β της Κύπρου και θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως στις Βρυξέλλες. 

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Χαρακτηριστικές οι (δραματικές) δηλώσεις του Πάμπου Χαραλάμπους, διευθυντή του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη: «κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία», είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία της Βουλής δε θα οδηγήσει την χώρα στο χάος. «Ελπίζουμε η τρόικα να δεχθεί την φόρμουλα την οποία έχουμε επεξεργαστεί. Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε πως οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως λύση. 

Ομήρου: Λύση και εκτός τρόικας για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας 
Βόμβα μεγατόνων «έριξε» νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να αναζητήσει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού! «Δε μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας. Θα εξαντλήσουμε βέβαια κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής», τόνισε ο κ. Ομήρου.

«Τα μέτρα που θα πάρουμε τουλάχιστον θα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα επιχειρήσουμε ασκώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης, αλλά εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας. 

Μίλησε επίσης και για «μεθόδευση που έχει στόχο, αποπροκάλυπτο πλέον, τον στραγγαλισμό της κυπριακής οικονομίας και καταστροφή του τραπεζικού συστήματος», ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έχει καταφέρει μέσα από τη γεωπολιτικής μορφής επίθεση να καταστρέψει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις.

Στην ίδια εκπομπή, λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος ουσιαστικά προανήγγειλε κούρεμα των καταθέσεων, «αδειάζοντας» τον πρόεδρο της Βουλής! «Αυτή η ιστορία θα λήξει μόνο άμα η δική μας πλευρά δώσει πρόταση αποδεκτή από το Eurogroup. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε χωρίς να έχει διασφαλιστεί η αποδοχή του πακέτου» ο Σ. Χάσικος και πρόσθεσε: «Η Βουλή φαίνεται να είναι έτοιμη μετά τα τελευταία τραγικά να κάνει το παν. Ότι απαιτείται να το κάνει. Τέρμα τα μεγάλα λόγια».

Κούρεμα καταθέσεων είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος, λέγοντας πως την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες, ακόμη και τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας και θα είναι εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. 
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου