yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το εργοστάσιο - φάντασμα: 345.000 ευρώ πίσω ζητάει το κράτος από την ΔΕΡΑΣΕΝ


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ---- Έχασε 16kg σε 2 μήνες. Δείτε πώς το έκανε : Πατήστε εδώ
Να που η συσσώρευση απραξίας δημιουργεί πρόβλημα που σήμερα κοστολογείται στα 345.000,00 ευρώ! Ποσό που ζητάει πίσω το ελληνικό δημόσιο από το δήμο Νεστορίου, αφού το επιχορηγηθέν εργοστάσιο της ΔΕΡΑΣΕΝ δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά δαπάνησε για την ύπαρξή του κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ!


Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Στις εποχές που κυριαρχούσε η άποψη πως οι δήμοι έπρεπε να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες για να συμπληρώνουν τους προϋπολογισμούς τους:

Είμαστε στα 1995 και την Ελλάδα κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο δήμος Νεστορίου αποφασίζει την χρηματοδότηση μιας επιχείρησης και δημιουργείται η ΔΕΡΑΣΕΝ με κεφάλαιο 480.000,00 και συμμετοχή του δήμου σε ποσοστό 54%. Ο άλλος εταίρος ήταν η Ηλεκτρομηχανή Κύμης ΕΠΕ με το υπόλοιπο ποσοστό. Εκμεταλλευόμενη τον σχετικό αναπτυξιακό νόμο του 1990, η ΔΕΡΑΣΕΝ πετυχαίνει επιχορήγηση 175.000,00 ευρώ και δάνειο 73.300,00 ευρώ από την Εμπορική Τράπεζα. Έτσι,κολουθείται ακόμα και πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού, ενώ έχει αγοραστεί και μηχανολογικός εξοπλισμός που εγκαθίσταται στο κτίριο το οποίο διέθεσε ο δήμος Νεστορίου ως δική του συμμετοχή.

Καθώς, όμως, επί μία δεκαετία ούτε γρανάζι δεν κινήθηκε απ’ το ολοκληρωμένο εργοστάσιο της ΔΕΡΑΣΕΝ, το 2008 ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας ανακάλεσε την επιχορήγηση, συν τους τόκους και τις προσαυξήσεις που ανέβασαν το αρχικό ποσό στο ύψος των 345.000,00 ευρώ!

Ερευνώντας τους λόγους της δεκαπενταετούς απραξίας του εργοστασίου "στρατιωτικών στολών", όπως είναι ευρύτερα γνωστό, πληροφορηθήκαμε αυτό για το οποίο όφειλαν να αγωνιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι: Το κόστος παραγωγής!

Υπολογίζοντας ως αποκλειστικό πελάτη της, η ΔΕΡΑΣΕΝ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έμεινε μετέωρη όταν το ΥΕΘΑ βρήκε αλλού (όπως όφειλε) φθηνότερες στολές. Όταν μια φαιοπράσινη στολή στρατιώτη, για παράδειγμα, κόστιζε αλλού 3,οο ευρώ η ΔΕΡΑΣΕΝ δεν μπορούσε να την χρεώσει κάτω από 7,οο ευρώ! Και, βέβαια, το Υπουργείο ήταν υποχρεωμένο από τον νόμο να διενεργεί μειοδοτικούς διαγωνισμούς και όχι να απευθύνεται χαρισματικά κάπου…

Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί και ο βασικός εταίρος της επιχείρησης, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ!

Το παρασκήνιο της υπόθεσης περιλαμβάνει και στοιχεία άκρως ελληνικά: Την πενταετία 1998-2003 η επιχείρηση διέθετε διευθύνοντα σύμβουλο, που δεν έκανε τίποτα, με κανονική μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές! Το 2004 ο νυν δήμαρχος Νεστορίου πέτυχε χαρισματική παραγγελία, μέσω κομματικής οδού, 30.000 στολών, αλλά έπεσε η τότε κυβέρνηση. (ο νόμος του Μέρφυ) Το 2013 το θέμα αναψηλάφησε ο νυν βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος! Τώρα, ο αγώνας του δήμου Νεστορίου εστιάζεται στο να απαλειφθούν οι προσαυξήσεις και να επιστραφούν μόνο 90.000,00.

του Δημήτρη Ιωαννίδη


http://www.neakastoria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου