yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σε συναγερμό το 2ο συριακό Σ.Σ - Επεκτείνεται ο πόλεμος: Tελεσίγραφο Συρίας σε Λίβανο - "Θα εισβάλουμε τις επόμενες ώρες αν ..."



Επιβεβαιώνεται - δυστυχώς - η πρόβλεψη ότι είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί ο πόλεμος που μαίνεται στην Συρία και στο έδαφος του Λιβάνου, ειδικά μετά την απόφαση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας να παράσχουν βαρύ οπλισμό στους ισλαμιστές αντάρτες:
Η κυβέρνηση της Συρίας πριν από λίγες ώρες απηύθυνε τελεσίγραφο στην λιβανική κυβέρνηση και ενημερώνει ότι τα συριακά στρατεύματα θα προελάσουν εντός του λιβανικού εδάφους από την στιγμή που η τελευταία επιτρέπει σε "τρομοκρατικές συμμορίες" (αναφέρεται σε σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες) να εισβάλλουν στο συριακό έδαφος!
«Οι συριακές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες από αυτές τις συμμορίες και έχουν σκοτώσει πολλά από τα μέλη τους. Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις μας δείχνουν ανέχεια και δεν έχουν επιτεθεί στις συμμορίες που βρίσκονται στα εδάφη του Λιβάνου, ώστε να τους εμποδίσουν από το να εισέλθουν στη Συρία. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον και σύντομα θα υπάρξει απάντηση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων SANA. «Αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να βρίσκονται στο εσωτερικό του Λιβάνου. Οι δυνάμεις μας τους παρακολουθούν».
Η κυβέρνηση της Δαμασκού πεοειδοποιεί ότι από την Τρίτη «Ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες έχουν διεισδύσει σε μεγάλους αριθμούς στα συριακά εδάφη από τον Λίβανο», κυρίως από περιοχές κοντά στα βόρεια και ανατολικά σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου.
Ο Αλί Αμπντούλ Καρίμ Αλί, ο πρέσβης της Δαμασκού στη Βηρυτό, δήλωσε ότι επέδωσε τελεσίγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου.
«Ελπίζουμε ότι ο λιβανέζικος στρατός θα ανταποκριθεί σε αυτές τις πράξεις που απειλούν την ασφάλεια των δύο χωρών. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνλαμεις της Συρίας», δήλωσε ο πρέσβης στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μαγιαντίν.
Ήδη μετακινήθηκαν μοναδες από το 2ο Σώμα Στρατού στην μεθόριο και συγκεκριμένα οι 60η και 67η Ταξιαρχία που ανήκουν στην 11η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του 2ου ΣΣ και είναι εξοπλισμένες με άρματα μάχης Τ-72. Επίσης η 10η Μηχανοκίνητη Μεραρχία έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.
Έτσι εξηγείται και ανακοίνωση του ΟΗΕ η οποία εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με τις διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ Συρίας και Λιβάνου.
Η Συρία στην περίπτωση του Λιβάνου, ουσιαστικά "παίζει" εκ του ασφαλούς. Η Χεζμπολάχ, η οποία μετέχει στην κυβέρνηση του ΛΙβάνου, είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος και έχει δημιουργήσει ομάδες πολιτοφυλακής εντός της Συρίας που λειτουργούν ως εφεδρείες των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο ίδιος ο Λίβανος ήταν "δορυφοροποιημένος" από την Συρία μέχρι πρόσφατα.
Το Ιράν κάνει κυριολεκτικά "ότι θέλει" στο Λίβανο εδραζόμενο στην ευρεία λαϊκή αποδοχή της Χεζμπολάχ και για την Συρία το να μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος του Λιβάνου είναι μια σοφή στρατηγική κίνηση, αφού μπορεί να κλείσει τα δύο βασικά αεροδρόμια (ένα στην Βηρυτό κι ένα που έχουν κατασκευάσει Γάλλοι στα βόρεια της χώρας) και να παγιδεύσει τους 150.000 δυτικούς πολίτες που βρίσκονται εκεί.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η κορύφωση του δράματος είναι κοντά χωρίς κανείς να ξέρει το τέλος ποιο θα είναι...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο: