yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ





Η δημοτική φιλαρμονική της πόλης μας επανασυστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στα πλαίσια των προγραμμάτων «Κοινοφελούς Εργασίας». Πριν την επανασύστασή της λειτουργούσε και προγενέστερα από το 1935-1941 και 1983-2009. Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες καστοριανά παιδιά διδάχθηκαν την ωραία τέχνη της μουσικής μέσα από την
διδασκαλία πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων. Τα μαθήματα παρέχονταν δωρεάν και σύντομα έγινε πόλος έλξης για πολλά παιδιά, εκ των οποίων αρκετά αγόρασαν και δικά τους μουσικά όργανα καθώς τα περισσότερα όργανα που άνηκαν στον Δήμο ήταν καταστρεμμένα. Παρόλο αυτά η φιλαρμονική απέκτησε 25 σταθερά μέλη, τα οποία με μεγάλο ζήλο συμμετείχαν στα μαθήματα και φθάνοντας σε ένα ικανοποιητικό μουσικό επίπεδο. Ωστόσο, όλο το χρονικό διάστημα επανασύστασης της κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε από τον Δήμο.
       Ζητήθηκε αρχικά χώρος εντός της πόλης και δεν έγινε καμιά ενέργεια. Στεγάστηκε σε ένα μικρό δωμάτιο στο ΔΗ.ΝΑ.Κ επί της Λεωφόρου Κύκνων μακριά από το κέντρο της πόλης. Ζητήθηκε να αγοραστούν μερικά μουσικά όργανα και δεν έγινε καμιά ενέργεια. Όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας κανένας υπάλληλος του Δήμου δεν πάτησε το πόδι του να νοιαστεί για το έργο που παράγουμε κατά την ώρα του μαθήματος. Παρέλαβα ένα σωρό από χαλασμένα όργανα, σκισμένες παρτιτούρες και σκοροφαγομένες στολές. Καμιά ευαισθησία δεν υπήρξε για να στεργιώσει αυτή η σημαντική πολιτιστική δομή, η οποία ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ στους νέους βλαστούς του τόπου μας. Και τώρα? Τίποτα! Με το πέρας της σύμβασής μου, όσο παιδιά είχαν δανειστεί τα λιγοστά εν λειτουργία όργανα με μεγάλη λύπη κλήθηκαν να τα επιστρέψουν πίσω. Επίσης, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου αιτηθήκαμε προς τον Δήμο Καστοριάς μέσω του Συλλόγου «Φίλοι Εικαστικών Τεχνών Ν. Καστοριάς» να μας παραχωρηθούν τα όργανα για να συνεχίσουμε την λειτουργία της, αλλά δυστυχώς όπως βλέπω δεν υπάρχει καμιά βούληση και πρωτοβουλία από την πλευρά του Δήμου. Όμως να ξέρετε ότι η φιλαρμονική στον τόπο μας μπορεί να φύτρωσε επάνω στον λίθο της αδιαφορίας σας αλλά θα βρει γόνιμο έδαφος στις καρδιές και των ζήλο των καστοριανών παιδιών που σε πείσμα τους θα καταφέρουν να ανασυστήσουν την φιλαρμονική μας εκ του μηδενός και χωρίς εσάς.
Ο Αρχιμουσικός
Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου