Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Σχετικά με το ζήτημα της φορολόγησης των υπόχρεων άνω τον 18 ετών που θα κάνουν δήλωση φέτος



Σε πολλά μέσα ενημέρωσης και όχι αδίκως, αναφέρεται το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την υποχρέωση από φέτος (χρήση 2012) υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όσους έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.

Η σχετική διάταξη αντικαταστάθηκε με τον νέο φορολογικό νόμο 4110/2013 

Το σχετικό άρθρο πλέον προβλέπει:

"Άρθρο 61. Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 5. Εξαιρετικά, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει οποιοσδήποτε, εφόσον προσκληθεί γι΄ αυτό εγγράφως από τον αρμόδιο προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή ο καλούμε νος υποχρεούται να υποβάλει τις οικείες δηλώσεις μέσα στην προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της επίδοσης σε αυτόν της οικείας πρόσκλησης.
Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης είναι όσοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ή υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 16 και 17 του Κ.Φ.Ε., ανεξάρτητα αν εμπίπτουν στην απαλλαγή της περίπτωσης η΄ του άρθρου 18 του Κ.Φ.Ε..
Παράλειψη του υπόχρεου να επιδώσει μέχρι το τέλος του οικείου οικονομικού έτους δήλωση, στην οποία αναγράφεται η ζημία που προέκυψε στο ίδιο οικονομικό έτος, του στερεί το δικαίωμα συμψηφισμού, που ορίζεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 4.
Αν ο φορολογούμενος κατοικεί στην αλλοδαπή, υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι αλληλεγγύως με αυτόν, οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα".

Σχόλια παραγράφου: Η παράγραφος 1, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 4110/2013 και ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και επόμενα, σύμφωνα με την περίπτωση ι' της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του ιδίου νόμου. 


Συνεπώς, για πρώτη φορά φέτος (και μέχρι την 30η Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Τι γίνεται όμως με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις;


Σύμφωνα με την περίπτωση θ' του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε.(όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή της με τον ν.4110/2013), η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη για άγαμο φορολογούμενο, είχε οριστεί σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. 
Η τροποποίηση που επήλθε με τον νέο νόμο 4111/2013, στην περίπτωση θ' της παρ. 1 του άρθρου 16 έχει ως εξής:
"θ) Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα".
Η ανωτέρω περίπτωση θ' ισχύει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, σύμφωνα με την περίπτωση α' της  παράγραφο 1 του άρθρου 28 του ιδίου νόμου.

Επειδή όλα τα ανωτέρω ισχύουν για τις δηλώσεις οικ. έτους 2014, και πιο συγκεκριμένα η φράση ("εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα") η οποία απαλλάσσει από το ελάχιστο ποσό του τεκμηρίου τους φορολογούμενους που δεν δηλώνουν εισόδημα, δημιουργήθηκε μείζον θέμα με τους υπόχρεους άνω των 18 ετών.

Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει για τα εισοδήματα του οικ. έτους 2013, δηλαδή πριν τις αλλαγές που επέφερε ο ν.4110/2013 (οι διατάξεις του οποίου αφορούν τις δηλώσεις οικ. έτους 2014), το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν από τον φορολογούμενο, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις 
Δηλαδή, για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750,00 (3.000 χ 25% = 750,00).

Εάν δεν καλυφθεί το ποσό αυτό τότε ο φορολογούμενος σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις (όπως ισχύουν για τις δηλώσεις της χρήσης 2012) πρέπει να πληρώσει το 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν μπορεί να καλύψει, ήτοι 75,00 (750,00 Χ 10%).

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα αυτό.

http://www.taxheaven.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου