yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Μοιράζονται τα φύλλα πορείας για την επίταξη στο Μετρό - Κατάληψη των ΜΑΤ στα Σεπόλια - Κεδίκογλου στο NewsIt: Ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς αστερίσκους


Το χαρτί της επίταξης

- Δεν κινείται κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς σήμερα λόγω 24ωρης απεργίας - Παναττική στάση εργασίας 12:00-16:00
- Στα χέρια των απεργών φτάνουν ήδη τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη στο Μετρό
- Δύσκολα θα κινηθούν σήμερα οι συρμοί του Μετρό, ελπίδες για κανονική λειτουργία από αύριο
- Επιχείρηση ΜΑΤ, ΥΜΕΤ και ΕΚΑΜ στις 03:40 στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια
- Κατέλαβαν το χώρο και τον παρέδωσαν στην Αττικό Μετρό

Άλλη μια μέρα, η ένατη, ταλαιπωρίας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το Μετρό για τις μετακινήσεις τους. Άλλη μια μέρα κίνησης στους δρόμους. Ίσως όμως να είναι η τελευταία...

Η απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει επίταση στα μέσα σταθερής τροχιάς και πολιτική επιστράτευσης των εργαζομένων έφερε νέα γενική απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από τα μεσάνυχτα έχουν αρχίσει να παραδίδονται τα φύλλα πορείας και όσοι τα λαμβάνουν υποχρεούνται να επιστρέψουν στη δουλειά, ειδάλλως παραπέμπεται στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου "είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει και θα εφαρμόζει τον νόμο χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο".

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...


Το χαρτί της επίταξης
Το χαρτί της επίταξης

Όμως η εκτίμηση είναι πως σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθούν ξανά οι συρμοί σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Και είναι δύσκολο γιατί δεν αναμένεται να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός εργαζόμενων ώστε να κινηθούν με ασφάλεια τα τρένα. Ίσως από αύριο.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο δήλωσαν ότι τα φύλλα πορείας έφτασαν στα χέρια τους στις 04:00 τα ξημερώματα, λίγο μετά την επέμβαση της αστυνομίας. "Από τα άγρια μεσάνυχτα έχουν αρχίσει να επιδίδονται τα φύλλα πορείας προς τους εργαζόμενους οι οποίοι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπακούσουν και να εφαρμόσουν τις εντολές του νόμου, αν και η πράξη αυτή είναι παράνομη γιατί δεν προβλέπεται πουθενά", δήλωσε στο NewsIt ο Χρήστος Κούκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ.

"Μέσα στον πανικό της η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πατάξει την όποια φωνή αντίδρασης. Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις αυτή τη βάρβαρη πραξικοματική ενέργεια που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ανοίξει το Μετρό για να πούμε ότι κάναμε την παρέμβαση σαν κυβέρνηση και πατάξαμε τους απεργούς, αλλά να κινηθεί το Μετρό με ασφάλεια. Είμαστε σε συνεννόηση με τους νομικούς και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν τελειώνει τίποτα σήμερα", πρόσθεσε.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο Χρήστος Κούκης...




Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δε θα κάνουν πίσω.
Στο πλευρό τους έχουν και τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα Μέσα αλλά και τη ΓΣΕΕ υπό την ομπρέλα της οποίας γίνεται η σημερινή 24ωρη απεργία.
Σε συμπαράσταση των απεργών στα μέσα σταθερής τροχιάς έχει κηρυχθεί παναττική στάση εργασίας 12:00-16:00.

Η στιγμή της επέμβασης
Με πολιορκητικό κριό οι άνδρες των ΕΚΑΜ έσπασαν την πύλη του αμαξοστασίου των Σεπολίων και μπήκαν στο χώρο και όσοι δε φορούσαν το ειδικό φωσφορίζον γιλέκο έπρεπε να δικαιολογήσουν γιατί βρίσκονταν στο αμαξοστάσιο. Έγιναν τρεις προσαγωγές, ενός μηχανικού, εντός σταθμάρχη και μιας κοπέλας. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και λίγη ώρα μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Τη στιγμή της επέμβασης των ΜΑΤ περιέγραψε στο NewsIt ο Γιάννης Καλογερόπουλος, μηχανικός και ένας από τους προσαχθέντες. «Ήμουν προσωπικό ασφαλείας. Στις 3:30 ήρθαν κλούβες των ΜΑΤ και μας περικύκλωσαν. Εγώ δε φορούσα το ειδικό γιλέκο. Στεκόμουν όρθιος χωρίς να προκαλώ ούτε να έχω λεκτική αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ αλλά ήρθαν και με προσήγαγαν, μαζί με έναν σταθμάρχη και μια κοπέλα», περιγράφει ο κ. Καλογερόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ με βίαιο τρόπο έσπρωξε με την ασπίδα του τον σταθμάρχη και την κοπέλα. «Μας έβαλαν στο φορτηγάκι. Με πήγαν τρεις ώρες στη ΓΑΔΑ λες και είμαι κοινός εγκληματίας. Είναι χούντα, το λέω επώνυμα».

Αμέσως μετά την επέμβαση, οι αστυνομικοί απέκλεισαν το σταθμό των Σεπολίων, έβαλαν μπλόκα ακόμη και πάνω στην Εθνική οδό και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να περάσει, εκτός αν επρόκειτο για εργαζομένους με τα φύλλα πορείας στα χέρια.

200 ως 300 άτομα, μέλη του ΠΑΜΕ, έφτασαν κοντά στο αμαξοστάσιο του Μετρο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, αλλά άνδρες των ΜΑΤ τους απέκλεισαν. 



Νωρίτερα, μια κοπέλα τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προληπτικά γιατί έπεσε στη διάρκεια μικροέντασης ανάμεσα στα ΜΑΤ και εργαζόμενους που είχαν σπεύσει στο αμαξοστάσιο σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Παρών στο αμαξοστάσιο λίγο μετά την επέμβαση της αστυνομίας και βουλευτής του ΚΚΕ. 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου