yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Σε ανοδική πορεία ο κλάδος της γούνας




 Οι φάρμες παραγωγής βιζόν/μινγκ στη Δυτική Μακεδονία είναι σήμερα 38 και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθούν σε 45

Κατά 20% ενισχύθηκε σε επίπεδο τζίρου ο κλάδος της γούνας στην Καστοριά πέρυσι έναντι του 2011 και σε απόλυτο αριθμό οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 80%.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Φαίδων Γκιάτας, νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας παραμένει η Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη), όπου και κατευθύνεται τουλάχιστον το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, ενώ δυναμικά ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον πρώτο λόγο να τον έχει το Ντουμπάι, όπου λειτουργούν πλέον 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις- τριάντα περισσότερες σε σχέση με το 2011.

Η ελληνική γούνα, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, προωθείται επίσης στην Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ με επιδείξεις μόδας και άλλες δράσεις, οι Έλληνες γουναράδες προσπαθούν να «ανοιχτούν» και σε αγορές ανταγωνιστικών για τον κλάδο τους χωρών, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, όπου ο ρυθμός διείσδυσής τους είναι αργός.

Οι δε φάρμες παραγωγής βιζόν/μινγκ στη Δυτική Μακεδονία είναι, σήμερα 38 αν και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθούν σε 45 και δεν αποκλείεται, εντός του 2013, να προστεθούν άλλοι 35 «παίκτες», γεγονός που θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 1000 νέων θέσεων εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, η ετήσια παραγωγή γουνοδερμάτων να ξεπεράσει, φέτος, τα 2,5 εκατ. δέρματα, όταν προ οχταετίας ήταν μόλις 500.000.

Στο μεταξύ, πραγματικότητα γίνεται το όνειρο των μελών του Συνδέσμου να αποκτήσουν τον δικό τους εκθεσιακό χώρο. Το έργο πρόκειται να είναι έτοιμο στις 15 Απριλίου, έτσι ώστε η 38η Διεθνή Έκθεση Γούνας (9-12 Μαϊου) να πραγματοποιηθεί στις δικές τους σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η θεμελίωση του νέου εκθεσιακού κέντρου (13.000τ.μ.) θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο και, σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, το κόστος κατασκευής του διαμορφώνεται στα 3,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. αποτελούν ιδία συμμετοχή του Συνδέσμου και το 1 εκατ. ευρώ προέρχεται απο χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού.

kozan.gr:18.01.2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου