yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Βαρύτατο κατηγορητήριο για τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου - Ο ανακριτής τους καλεί ως ύποπτους για να αποδείξουν ότι δεν "ξέπλυναν βρώμικο χρήμα"




- Διαβάστε τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου
- Με το βαρύ αυτό κατηγορητήριο οι οικονομικοί εισαγγελείς τους ζητούν να αποδείξουν οι ίδιοι ότι το ποσό είναι νόμιμo
- Ποιές θα είναι οι κινήσεις του πρωην υπουργού σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit
- Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση
Το ενδεχόμενο διάπραξης τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος εκ μέρους των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξετάζουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης ,που εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα ως δικαιούχοι λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα, κλήθηκαν από τους Εισαγγελείς για εξηγήσεις με την ιδιότητα των ύποπτων για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων και σήμερα δια των συνηγόρων τους έλαβαν προθεσμία για τις καταθέσεις τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το κατηγορητήριο αυτό είναι βαρύτατο, αλλά ουσιαστικά οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου καλούνται στον ανακριτή προκειμένου να αποδείξουν πως το ποσό αυτό δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής αλλά και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι μία απόλυτα ορθή δικαστική κίνηση, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν στοιχεία, κατάλληλα, προκειμένου εν συνεχεία να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες. 

Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

- ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»

- ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

- νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

- φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν από την έρευνα προκύψει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε έννομο συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, εάν δηλαδή τα ποσά που εντοπίστηκαν είναι νόμιμα, τότε η υπόθεση φθίνει. 

Οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς χθες άνοιξαν τον κύκλο των καταθέσεων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών και φέρονται τις επόμενες ημέρες να σκοπεύουν να εξετάσουν για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας, όλα τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο την επίμαχη περίοδο που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο από την τότε ομόλογο του κ. Λαγκάρντ. 

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν και σε ποιόν ή ποιους υπαλλήλους παρέδωσε την λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τι εντολή. Ο ίδιος πάντως στην εξέταση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο υλικό το είχε παραδώσει σε συνεργάτη του γραφείου του, που δεν είχε κατονομάσει, για να το φυλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους μαρτυρία που τους οδηγεί σε εκείνους που διέταξαν και εκτέλεσαν τις αλλαγές στη λίστα Λαγκάρντ. 

Ο πρώην υπουργός προετοιμάζει την υπερασπιστική του γραμμή
Κλεισμένος μέσα στο σπίτι του ο πρώην υπουργός ετοιμάζει την υπερασπιστικήτ ου γραμμή ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NewsIt βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. 

Αυτό που θα προτάξει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι να βρεθεί το κίνητρο εκείνων που έσβησαν τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ για να τον ενοχοποιήσουν  «Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές Αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μία τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου», δηλώνει ο πρώην υπουργός.

Εκτός από την πλήρη άρνηση της ενοχής του, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα στηρίξει την υπερασπιστική του γραμμή και στο ερώτημα «γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών».
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου