yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο M. Herzog, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε κορφή 8000μ.

annapurna

Ένας από τους τελευταίους εν ζωή θρύλους της ορειβασίας, ο Γάλλος Maurice Herzog, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε κορφή 8000μ. άφησε τη τελευταία του πνοή τη Παρασκευή που μας πέρασε 14/12, στα 92 του χρόνια.

Ήταν 3 Ιουνίου του 1950, όταν ο Herzog με τον συνορειβάτη του Louis Lachenal πάτησαν τη κορφή της Annapurna στα 8091μ. τη δέκατη ψηλότερη του πλανήτη, μέσα σε άσχημες συνθήκες, που τους στοίχισαν αρκετά δάχτυλα χαμένα από κρυοπαγήματα.
Κι άλλοι ορειβάτες είχαν ανέβει ψηλότερα (στο Everest και το Κ2), αλλά κανείς δεν είχε μπορέσει να πατήσει κορφή. «Η ανάβασή του είναι χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande. Και πολύ περισσότερο στη μνήμη των ορειβατών, αφού ο Herzog, έχει γράψει το περίφημο “Annapurna: The First Conquest of an 8,000-Meter Peak,” (Annapurna: η πρώτη κατάκτηση κορφής 8000μ.).
Με πωλήσεις πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα έως το 2000 και μεταφρασμένο σε 77 γλώσσες (δυστυχώς όχι στα ελληνικά), το βιβλίο του Herzog, είναι το πιο διαβασμένο ορειβατικό βιβλίο, που επηρέασε και επηρεάζει γενιές ορειβατών τα τελευταία 60 χρόνια και περιέχει την περίφημη φράση: «υπάρχουν και άλλες Annapurna στις ζωές των Ανθρώπων».
annapurna3Παρά την κριτική που του ασκήθηκε (κατηγορήθηκε ότι υποβίβασε τη συμβολή του Lachenal στην ανάβαση, ενώ η κόρη του Felicité τον χαρακτήρισε σαν μεγαλομανή «που ξαναγράφει την Ιστορία»), το κατόρθωμα του Herzog, ήταν πολύ μεγάλο για να σκιασθεί και δίκαια πολλοί το χαρακτηρίζουν «ηρωικό».
Σε ένα άρθρο του στους New York Times το 1956, που περιέγραφε τις πρώτες του εξορμήσεις στις Άλπεις σαν φοιτητής, ο Herzog, είχε γράψει: «πιστεύω ότι εκείνη τη μέρα, έφτασα πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζουμε ευτυχία. Πιστεύω όμως ότι αν ένοιωσα έτσι μέσα σε τέτοιες «αυστηρές» συνθήκες, είναι γιατί η σύγχρονη κοινωνία, με τη προγραμματισμένη και οργανωμένη «ευτυχία» της, δεν είναι πλήρης. Αφήνει ορισμένες πλευρές της ανθρώπινης φύσης ανικανοποίητες».
Ο Herzog γεννήθηκε στις 15/1/1919 και στο Δεύτερο Π.Π. πολέμησε στην αντίσταση κατά των Γερμανών. Μετά την ανάβαση της Annapurna, έγινε Γραμματέας των Σπορ επί Ντε Γκώλ και Δήμαρχος του Chamonix από το 1968 έως το 1977, ενώ επί 25 χρόνια, ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στη φωτό: ο Herzog, επιστρέφοντας τραυματίας από την Annapurna.
http://www.anevenontas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου