yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ψυχάρης κήρυξε τον πόλεμο στην Google για «φοροδιαφυγή»




Πόλεμο κατά της Google της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο ανοίγουν σήμερα τα ΝΕΑ με αφορμή τον τρόπο φορολόγησης των κερδών του αμερικανικού, πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Google, αξιοποιώντας τα παράθυρα που αφήνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία πληρώνει ελάχιστο φόρο σε σχέση με τα έσοδα της από τις διαφημίσεις που ανέρχονται-όπως ισχυρίζονται τα ΝΕΑ- σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η επίθεση των Νέων στο πρωτοσέλιδο τους «Πως μας κλέβει η Google», ενδεχομένως να σηματοδοτεί την αρχή ενός γενικευμένου πολέμου της εγχώριας βιομηχανίας του γραπτού τύπου, εναντίον της αμερικανικής εταιρείας που κυριαρχεί στο παγκόσμιο ιστό και αναδημοσιεύει το περιεχόμενο των εφημερίδων και των περιοδικών χωρίς να πληρώνει στους εκδότες δικαιώματα.

'Ηδη η Google βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το σύνολο των Ευρωπαίων εκδοτών που ζητούν από την εταιρεία να τους πληρώνει δικαιώματα για κάθε άρθρο που αναδημοσιεύει στην μηχανή της. Στην Γερμανία και την Γαλλία οι εκδότες προσπαθούν να επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τους την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να μπορούν να εισπράξουν δικαιώματα από την δημοσίευση του περιεχομένου τους, αλλά και να φορολογηθεί όπως όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Στην Γαλλία μάλιστα οι φορολογικές αρχές της χώρας απέστειλαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας επιστολή ζητώντας την καταβολή συμπληρωματικού φόρου 1 δισ. ευρώ για την δραστηριότητα της Google στην χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου η Google France Sarl. Πληρώνει σε φόρους περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο ενώ θα μπορούσε να πληρώνει έως και 500 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας. Κάνοντας, με κάπως ίσως αυθαίρετο τρόπο τις αναγωγές στην Ελλάδα.

Τα Νέα ισχυρίζονται ότι η Google που πλήρωσε φόρους στην χώρα από το 2009 ύψους 378.000 περίπου θα μπορούσε να πληρώνει (αν τα έσοδα της από τις διαφημίσεις φορολογούνταν στην Ελλάδα), πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα Νέα αναφέρουν ότι η αμερικανική εταιρεία αξιοποιώντας τις σχετικές νομοθεσίες στην Ιρλανδία και την Ολλανδία, που έχουν χαμηλότερο συντελεστή, παρακάμπτουν τις νόμους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και μέσω φορολογικών παραδείσων όπως οι Βερμούδες, στέλνουν τεράστια κέρδη στην μητρική εταιρεία, πληρώνοντας ελάχιστο φόρο. Βεβαίως η φορολογική αυτή πρακτική που ακολουθεί η Google δεν είναι παράνομη, όμως αρχίζει να δημιουργεί αντιδράσεις κυρίως στην Ευρώπη που θέλει να την εξαναγκάσει να πληρώνει περισσότερους φόρους. Ευρωπαίοι ειδικοί στα φορολογικά ισχυρίζονται σύμφωνα με τα Τα Νέα ότι μόνο το 2011 η αμερικανική εταιρεία απέφυγε να πληρώνει φόρους 2 δισ. δολάρια σε όλο τον πλανήτη.

Στην Ευρώπη ο πόλεμος των παραδοσιακών ΜΜΕ με την αμερικανική εταιρεία είναι σε πλήρη εξέλιξη με την Google να απειλεί τους εκδότες τους ότι αν συνεχίσουν να ζητούν δικαιώματα στο περιεχόμενο να τους κατεβάσει από την μηχανή αναζήτησης. Στο Βέλγιο πάντως η γαλλόφωνος τύπος και η Google κατέληξαν σε συμβιβασμό και η αμερικανική εταιρεία δέχτηκε να πληρώνει το 2% του ετήσιου τζίρου των εφημερίδων σαν ένα είδος δικαιωμάτων. Νωρίτερα η αμερικανική εταιρεία είχε πραγματοποιήσει την απειλή της κατεβάζοντας για ένα διάστημα από την μηχανή αναζήτησης τα γαλλόφωνα έντυπα.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου