Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εισήγηση σοκ: Φόρος 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ



H μεγάλη ημέρα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι η Τετάρτη καθώς εκεί το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει την τελική του πρόταση η οποία σε σχέση με όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα, έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις. Η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. κυρίως σε ότι αφορά το αφορολόγητο των οικογενειών με παιδιά.

Αν και την Τετάρτη τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση δεν συμφωνήσουν τότε οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά και προτείνει τις εξής αλλαγές:

1. Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τρεις συντελεστές: 

*21% από το πρώτο ευρώ έως 18.000 ευρώ αντί 25.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο,

* 36% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 18.000 έως 26.000 ευρώ αντί 25.001 - 48.000 ευρώ του αρχικού σεναρίου

* 45% και το τμήμα του εισοδήματος άνω των 26.000 ευρώ ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε συντελεστή 45% για εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως ύψους και οικογενειακής κατάστασης του φορολογούμενου. 

Οι διαφορές στις μεταβολές των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες προκύπτουν σε σύγκριση με την προηγούμενη κλίμακα και το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου αφορούν στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από το όριο των 25.000 ευρώ, προκύπτουν φόροι χαμηλότεροι κατά 30 έως και 140 ευρώ για ποσά μέχρι και τις 45.000 ευρώ και φόροι υψηλότεροι έως και 280 ευρώ το χρόνο για ποσά πάνω από τις 45.000 ευρώ.

Προτείνεται επίσης να υπάρξουν και αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με αύξηση του ποσού για οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά και μείωση για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

Πηγή Ημερησία

---------------------------------------------------------------------------
Για το ίδιο θέμα Το newsit γράφει


Σε μείζον θέμα φαίνεται πως εξελίσσεται το φορολογικό. Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου κρίνοντας μάλλον πως δεν είναι και τόσο δίκαιη η κατανομή των φορολογικών βαρών προχωράει και πάλι σε νέες αλλαγές της φορολογικής κλίμακας. Την ίδια στιγμή οι τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παραμένουν ειδικά για τις επιβαρύνσεις των  φορολογούμενων με παιδιά.
 
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", ο Γιάννης Στουρνάρας, που δηλώνει βέβαιος ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, σημειώνει ότι στόχος είναι μια κοινά αποδεκτή λύση και στο πεδίο του φορολογικού. "Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στους κυβερνητικούς εταίρους για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Σε πνεύμα καλής συνεργασίας θα επιδιώξουμε από κοινού να καταλήξουμε σε προτάσεις ρεαλιστικές αλλά και ταυτόχρονα με το λιγότερο κοινωνικό κόστος", αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
 
Η τελική μορφή της κλίμακας προβλέπει:
 
- Για εισόδημα έως 18.000 ευρώ, συντελεστή φορολόγησης 21%
 - Από 18.001 έως 26.000 ευρώ, συντελεστή φορολόγησης  26%
 - Από από 26.001 ευρώ και άνω, συντελεστή  φορολόγησης 45%
 
Η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα, χωρίς απομείωση και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις - μαμούθ λόγω της εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή από τόσο χαμηλά. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ, για υπόχρεο με 1 παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώκαι με 2 παιδιά 690 ευρώ.
 
Αντιθέτως, για 50.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει επιβάρυνση κατά 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τα ισχύοντα, προκύπτει αύξηση φόρου 2.090 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 2.290 ευρώ για υπόχρεο με 1 παιδί και 2.490 ευρώ για φορολογούμενο με 2 παιδιά.
 
Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους με παιδιά, που δεν καλύπτεται από τα νέα Οικογενειακά Επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αποτελεί το βασικό σημείο που διαφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι ενώ εντύπωση προκαλεί πως σε αυτό βρίσκεται απέναντι από το υπ. Οικονομικών και η ΝΔ . Και τα τρία κόμματα ζητάνε είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα Επιδόματα.
 
Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας κι ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν τη δικαιούνται. Ορθότερη ωστόσο χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων Επιδομάτων κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους - πολύτεκνους.
 
Σημειώνεται ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, με στόχο το νέο σύστημα να μην είναι χειρότερο από το ισχύον για τις πλέον ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών. Στην αναζήτηση των ισοδύναμων έχουν προταθεί η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας καταθέσεων στο 17,5% αντί 15% από 10% σήμερα, η υψηλότερη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση τη κλίμακα, η αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών.
 
Τέλος. είναι πολύ πιθανόν, το φορολογικό να πάει σε δύο κομματια στη βουλή . Δηλαδή να πάνε οι φορολογικές διατάξεις την επόμενη Δευτέρα, και οι επίμαχες διατάξεις να πάνε για τον Ιανουάριο, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου