Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

«Πόθεν έσχες» για μετοχές, ομόλογα, repos και για σύσταση εταιρειών


Picture 0 for «Πόθεν έσχες» για μετοχές, ομόλογα, repos και για σύσταση εταιρειών


Την επιβολή «πόθεν έσχες» και για την αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και για τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να
συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την Ημερησία, προβλέπει την επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2013, ώστε να καταστεί δυνατός ο πλήρης έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου.
 
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος για την απόκτηση ακινήτων, μετοχών ή τη σύσταση εταιρειών θα θεωρούνται τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν τις δαπάνες με βάση τα εισοδήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους επί τεκμαρτών εισοδημάτων που θα προσδιορίζονται με βάση τις δαπάνες αυτές καθώς και με βάση τυχόν άλλες δαπάνες τους για απόκτηση ακινήτων, αποπληρωμή δανείων κ.λπ. Επιπλέον, στην περίπτωση που η εφορία θα διαπιστώνει ότι οι δαπάνες αυτές δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα που έχει αποκτήσει με νόμιμο τρόπο ο φορολογούμενος, θα έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει εξονυχιστικά για να εντοπίσει εάν απέκρυψε απλώς εισοδήματα ή εάν απέκτησε έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.


Υποχρεωτικά


Από το 2013 θα καθιερωθεί, για όλους τους φορολογούμενους, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»). Στόχος είναι να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις όλων των Ελλήνων. Περίπου 8,4 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τις μεταβολές πουν επήλθαν το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους, αλλά και τις αποταμιεύσεις τους και τις συμμετοχές τους σε παντός είδους επιχειρήσεις.


Αυξηση 25% στα έσοδα
 
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, το πρωτογενές έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και ανήλθε σε 1,178 δισ. ευρώ έναντι 5,859 δισ. ευρώ πέρυσι. «Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, όμως δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες» τόνισε από το βήμα της Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «είναι ένα βήμα μπροστά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2013». Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου:
  • Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ., από 5,9 δισ. το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 (-80%). Για το σύνολο του τρέχοντος έτους έχει τεθεί στόχος για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 4,577 δισ.
  • Τον Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη, που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 12% η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό είναι συγκυριακή καθώς εξαιτίας των απεργιών στο τέλος Σεπτεμβρίου η είσπραξη εσόδων 500 εκατ. ευρώ μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ έναντι 4,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Τα έσοδα των ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 25% και διαμορφώθηκαν σε 3,450 δισ. από 2,750 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται οι εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης καθώς και τα τελωνειακά έσοδα. Ειδικότερα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ καταγράφουν πτώση 8% και τα έσοδα των τελωνείων κατά 12%.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 12,296 δισ., από 21,085 δισ. το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 (-41,7%). Ο ετήσιος στόχος είναι 16,3 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο δεκάμηνο στα 41,731 δισ. και είναι αυξημένα κατά 223 εκατ. σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 καταγράφουν αύξηση 1,38%.
  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο δεκάμηνο στα 39,055 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 0,46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011. Ωστόσο, σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο είναι αυξημένα κατά 451 εκατ. Στο ίδιο διάστημα οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,788 δισ. έναντι 4,235 δισ. ευρώ πέρυσι (μείωση 34,2%).
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο δεκάμηνο σε 54,028 δισ. ευρώ και είναι λιγότερες κατά 904 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο και ανήλθαν σε 38,032 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο έχει κηρύξει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο «ναδίρ» όσο καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες για τόκους διαμορφώθηκαν σε 11,119 δισ. έναντι 15,225 δισ. ευρώ πέρυσι.
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 3,277 δισ. και είναι μειωμένες κατά 528 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο.
  • Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας η εκτέλεση του προϋπολογισμού κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητική, καλύτερη από τις προβλέψεις, παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου