yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Καστοριά: Ριζικές αλλαγές στο χώρο της λαϊκής αγοράς




ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Να απομακρυνθούν όσοι μικροπωλητές δεν είναι από το νομό Καστοριάς

 Ριζικές αλλαγές στο χώρο της λαϊκής αγοράς στην Καστοριά προσπαθεί να επιφέρει εδώ και ενάμιση χρόνο η δημοτική αρχή. Οι πρώτες παρεμβάσεις, δεν έφεραν αποτελέσματα καθώς σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο ρόλος του δήμου περιορίζεται στον έλεγχο της λαϊκής και στην έκδοση αδειών. To θέμα εναπόκειται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα αποφασίσει τελικά στην τοποθέτηση των μικροπωλητών και των αριθμό των αδειών.


Θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο και τους δικούς μας ανθρώπους
Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος  Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Τάξης κ. Παύλος Κενανίδης,   πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, οι οποίες είχαν ως θέμα τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς για τη Δημοτική Ενότητα Καστοριάς. Η πρόταση, όπως είπε κατατέθηκε, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε μέσα από την Περιφέρεια, αλλά έμεινε μόνο μέσα στα πρακτικά. «Κατέθεσα τον κανονισμό της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, όπου θα είναι και η αρχή της τοποθέτησης των πωλητών και μικροπωλητών. Η πρόταση έχει φτάσει στη Δημοτική Ενότητα Καστοριάς, και αυτή τη στιγμή, περιμένω τη θετική εισήγηση. Εν συνεχεία, θα πάει στην Επιτροπή Ποιότητας του Δήμου Καστοριάς, όπου θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε από τη 1ηΙανουαρίου του 2013, να λυθούν όλα τα προβλήματα και να δώσουμε τη δυνατότητα εργασίας σε νέους ανθρώπους στη λαϊκή αγορά», εξήγησε οΑντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ότι η λαϊκή αγορά της Καστοριάς έχει συγκεκριμένα προβλήματα λόγω στενότητας και λόγω οριοθέτησης της, γιατί είναι μια κλειστή ως προς τα όρια αγορά, χωρίς να είναι κλειστή ως προς την κατασκευή. « Έκανα πρόταση να γίνει επανατοποθέτηση όλων των μικροπωλητών στην λαϊκή αγορά. Παράλληλα, αιτήθηκα όσοι δραστηριοποιούνται μέσα στην λαϊκή αγορά, οι οποίοι δεν είναι από το νομό Καστοριάς και από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να απομακρυνθούν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κενά για να τοποθετηθούν νέοι, άνεργοι δημότες της Καστοριάς και της περιφέρειας, οι οποίοι έχουν ανάγκες να δραστηριοποιηθούν για να μπορούν να λειτουργήσουν λίγο τοπικιστικά. Θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο και τους δικούς μας ανθρώπους», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος.


Να δοθούν δυνατότητες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους στη λαϊκή αγορά
              Η δημοτική αρχή παραμένει ξεκάθαρη και βάζει χρονικό ορίζοντα ότι μέχρι την 1ηΙανουαρίου του 2013, θα πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα και να δοθούν δυνατότητες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους στη λαϊκή αγορά. Επίσης, με την νέα εφαρμογή, να γίνει επανατοποθέτηση και επαναπροσδιορισμός του χώρου, που θα είναι τα είδη γης κτλ, έτσι ώστε να απελευθερωθούν και δρόμοι οι οποίοι  δημιουργούν προβλήματα κατά τη λειτουργία της λαϊκής την Τετάρτη, δηλαδή η Αθανασίου Διάκου και η Καποδιστρίου. Αυτές οι οδοί θα πρέπει να καθαρίσουν για να μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα και ομαλότερα με επωφελεία των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των παραγωγών», κατέληξε ο κ. Κενανίδης.   
Η πρόταση έχει υποβληθεί ήδη στην περιφέρεια και ο δήμος Καστοριάς αναμένει άμεσα μια απάντηση, ενώ για την πρόταση αυτή ενημερώθηκε και ο σύλλογος μικροπωλητών Καστοριάς. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη “ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ” που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου