Δύο προϋπολογισμούς και δύο "μνημόνια" σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αναλόγως αν λάβει τελικώς η χώρα διετή περίοδο «χάριτος» -όπως επιδιώκει η κυβέρνηση- ή όχι. Το σίγουρο είναι όμως πως το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα
προβλέπει νέες θυσίες τουλάχιστον 6,5 δισ. από μισθωτούς και συνταξιούχους για το 2013, αλλά το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 7,5 δισ. αν το απαιτήσει η Τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επέστρεψαν στην Αθήνα και συναντώνται στις 2 το μεσημέρι με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Η λίστα μέτρων που παραδόθηκε στην Τρόικα προβλέπει 1 δισ. ευρώ μικρότερες περικοπές μισθών και συντάξεων απ’όσο αρχικά σχεδιαζόταν, αφού θα φτάσουν στα 6,5 δισ. αντί 7,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται κατ΄ αρχήν να διασωθούν:
- οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξη.
- όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ το μήνα (μαζί με την επικουρική) που θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις και τις περικοπές 2%-20% στη σύνταξή τους.
- οι ηλικίας 64 ετών και άνω που θα δικαιούνται ΕΚΑΣ, παρότι το ηλιακό όριο που είχε τεθεί ως τώρα στις συζητήσεις με την Τρόικα ήταν στα 65.
Ενδεχομένως να μείνουν στο απυρόβλητο και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, όπως επιδιώκει και το Μέγαρο Μαξίμου. Διαφορετικά, ενδέχεται να χάσουν είτε 30 ευρώ το μήνα (συνολικά 360 το χρόνο), είτε την 13η και 14η σύνταξη, δηλαδή συνολικά 720 ευρώ ετησίως.
Ως τώρα «κλείδωσαν» περικοπές 10,5 δισ. ευρώ. Τα 6,5 δισ. θα κοπούν από 1-1-2013 σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αυτό θα είναι η βάση για «μνημόνιο» τετραετίας, εφόσον εγκριθεί αι η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια. Άλλα 4 δισ. θα περικοπούν από άλλες κρατικές δαπάνες (Υγεία, Άμυνα, Παιδεία κλπ) αν και τη Τρόικα θα τα απορρίψει αν δεν δοθεί η επιμήκυνση. Ωστόσο θα ενσκύψουν και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 3 δισ. (από το 2014 κυρίως) αντί για 2 δισ. που σχεδιαζόταν. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
Α.ΜΙΣΘΟΙ
- εκ βάθρων αλλαγές σε μισθολόγιο-βαθμολόγιο και νέες περικοπές για μη προσοντούχους στο δημόσιο. Ακόμα και αν ο στόχος για διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων επεκταθεί έως το 2016, αναμένεται ότι με τις νέες μειώσεις αποδοχών θα επιταχυνθεί το κύμα φυγής από το δημόσιο.
- κατάργηση των δώρων στους μισθούς στο δημόσιο.
- «μισθοί δημοσίου» και στις ΔΕΚΟ όπου θα επεκταθεί το ενιαίο μισθολόγιο.
- μειώσεις 6% στα ειδικά μισθολόγια
- κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας και μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο και νέες μισθολογικές αλλαγές στο στενό δημόσιο.
- αύξηση εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αποδίδουν οι νέοι ασφαλισμένοι.
Β. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
- απονομή σύνταξης στα 67 έτη αντί στα 65. Οι εταίροι της κυβέρνησης στηρίζουν τις ελπίδες τους στην επιμήκυνση καθώς θα δοθεί η ευκαιρία οι περικοπές και αυξήσεις των ορίων ηλικίας να γίνουν σταδιακά (πχ αυξηση των ορίων κατά ένα εξάμηνο το χρόνο από το 2013 έως το 2016).
- από την αύξηση των ορίων ίσως διασωθούν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως και το 2012. Αυτό θα αποσαφηνιστεί την άλλη εβδομάδα μετά το eurogroup, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δε θα εξαιρεθεί κανείς ,ούτε κάποιες ευαίσθητες κατηγορίες όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά.
- η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67, θα συμπαρασύρει και τις ενδιάμεσες κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Στις περισσότερες κατηγορίες , η πόρτα εξόδου, θα ανοίγει πλέον στα 62 αντί στα 60 ακόμα και με 40 χρόνια δουλειάς .
- κατάργηση των δώρων όλων των κυρίων και επικουρικών συντάξεων (ή μόνον όσων ξεπερνούν τα 500-700 ευρώ το μήνα, αν το δεχτεί η Τρόικα). Αν υπάρξει πλήρης κατάργηση,οι χαμηλοσυνταξιούχοι των κατωτάτων ορίων θα χάσουν 800 ευρώ ετησίως ή 10,3% των αποδοχών τους. Πχ. συνταξιούχος του ΙΚΑ με 580 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική , θα χάσει ετησίως με την πλήρη κατάργηση των δώρων 1.100 ευρώ , δηλαδή 11,1%.
- μείωση έως 10% ή και 15% στις συντάξεις (κύριες μαζί με τυχόν επικουρική) που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, με παρακράτηση 3% για τον συνταξιούχο που λαμβάνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική, οι απώλειες θα είναι 432 ευρώ το χρόνο ενώ αν υπολογιστεί και η κατάργηση των δώρων η συνολική απώλεια θα φτάσει τα 1632 ευρώ ετησίως , δηλαδή θα χάσει 10,4% του εισοδήματος του.
- κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 64
- πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις άγαμων θυγατέρων.
- περικοπές με εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια για παροχές αγροτών, συντάξεων ανασφάλιστων, εποχικών και ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
Γ. ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ 3 ΔΙΣ.
- το 1 δισ. που «χάνει» το δημόσιο από το «πάγωμα» των περικοπών μισθών και συντάξεων στα 6,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να το αντλήσει από πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Στο Μνημόνιο μπαίνει στόχος γα έσοδα 3 δισ . και άνω, αντί 2 δισ. που σχεδιαζόταν. Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων αυτών θα εισπραχθεί το 2014.
- το μισό φορολογικό «πακέτο» (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) θα το πληρώσουν «μη μισθωτοί», δηλαδή κυρίως οι αυταπασχολούμενοι επιτηδευματίες. Προβλέπεται κατάργηση του αφορολογήτου και φόρος 30% από το πρώτο ευρώ. Θα εξαιρεθούν ίσως μόνο όσοι μισθωτοί αμείβονται με μπλοκάκι εφόσον υποκρύπτεται σχέση εξηρτημένης εργασίας. Ίσως τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.
- το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα επωμιστούν όλοι συνολικά οι φορολογούμενοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων.
- σχεδιάζεται νέα κλίμακα φόρου με ενοποίηση στο 35% των συντελεστών 26%-45% που ισχύει σήμερα. Θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα μεσαία εισοδήματα (από τα 30.000 ευρώ ετησίως ή και χαμηλότερα για άγαμους) αλλά θα φέρει και…φοροελαφρύνσεις για τους "ζάμπλουτους", που βγάζουν από 100.000 ευρώ και άνω, αν καταργηθεί ο ανώτατος συντελεστής φόρου 45%
- υπο κατάργηση τελεί και το πρόσθετο αφορολόγητο για τα προστατευόμενα τέκνα. Και εδώ όμως ίσως ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να το χάσουν μόνο μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
- αλλάζουν οι κλίμακες φόρων μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κλπ.
- καταργείται το αφορολόγητο για κληρονομιές και γονικές παροχές.
- ενιαίος φόρος ακινήτων για όλα ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ και άνω.
- "αντικειμενικό σύστημα" σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
- επιβάλλεται φόρος και στα μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια.
- καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές μεταβίβασης και φόρου εισοδήματος (για α΄κατοικία, στεγαστικά δάνεια κλπ)
- εξετάζεται αύξηση του φόρου καταθέσεων από 10% σε 15%. Σε τέτοια περίπτωση, για κατάθεση 10.000 ευρώ με επιτόκιο 3%, το κράτος θα εισπράττει φόρο 45 ευρώ από τους τόκους, αντί για 30 σήμερα.
- έρχονται αυξήσεις εμμέσων φόρων στον καπνό, για να εξομοιωθεί με το φόρο τσιγάρα -καθώς πολλοί καπνιστές επιλέγουν πλέον τα «στριφτά» τσιγάρα για να γλιτώσουν φόρο.
- ειδικός φόρος και στο κρασί, όπως έγινε με το τσίπουρο.
- μελετάται αύξηση του φόρου στο υγραέριο κίνησης, για αν εξομοιωθεί με του πετρελαίου κίνησης.
- κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης για όλους. Βιβλία και στοιχεία και για τους αγρότες που θα φορολογούνται για ό,τι εισπράττουν από 1-1-2013 και όχι «τεκμαρτά» (με στρέμματα, "ρίζες" κλπ). Προβλέπεται και μείωση του ΦΠΑ αγροτών στο 6%.(protothema)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου