Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Αγουρέλαιο από Τριφυλία στην αγορά της Αγγλίας!

Αγουρέλαιο από την Τριφυλία διατίθεται στην αγορά της Αγγλίας για φαρμακευτική χρήση, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την μεγάλη σημασία που έχει το ελαιόλαδο σε πάρα πολλούς τομείς. 


Επίσης σημαντικές ποσότητες πάνε και στην αγορά της Ιταλίας για διάφορες χρήσεις.
 

Αγουρέλαιο από ελαιόκαρπο κορωνέικης ποικιλίας, από ελιές που ακόμη δεν έχουν ωριμάσει παράγεται αυτή την περίοδο στην περιοχή της Ελαίας, από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος διαθέτει μια σύγχρονη μονάδα ελαιοτριβείου και τα τρία τελευταία χρόνια έχει στραφεί και προς το συγκεκριμένο προϊόν.
 

Ήδη οι πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου έχουν παραχθεί και πρόκειται -όπως μας τονίζει και ο ίδιος- για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας με χαρακτηριστικά πολύ καλά που το κάνουν ανάρπαστο. Βέβαια η όλη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια έγινε μετά από παρακίνηση πελάτη του στην Ιταλία και φυσικά δεν ήταν εύκολο να πείσει τους παραγωγούς της περιοχής να μαζέψουν τις ελιές τους ενώ ακόμη δεν έχουν ωριμάσει.
 

Όπως σημειώνει όμως, οι παραγωγοί μόνο όφελος έχουν από αυτή τη διαδικασία -εφόσον φυσικά είναι επιμελείς καλλιεργητές- αφού απολαμβάνουν τιμή που είναι 1 ευρώ πιο πάνω από το κανονικό ελαιόλαδο. Οι αποδόσεις επίσης είναι σε καλά επίπεδα και φυσικά δίνουν την δυνατότητα στα ελαιόδεντρα να έχουν περισσότερο χρόνο «ξεκούρασης» ώστε να ετοιμαστούν για την επόμενη καρπόδεση. Η παραγωγή αγουρέλαιου πέρυσι έφτασε τους 80 τόνους, με την ζήτηση να είναι πολύ πιο μεγάλη ακόμη και για διπλάσιες ποσότητες και -όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος- φαίνεται να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για το ελαιόλαδο.
 

Μιλώντας με τον Ανδρέα Γιαννόπουλος για το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας μας είπε: «Εχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και 3 χρόνια για την παραγωγή πιο ποιοτικού ελαιολάδου αλλά και πιο ανταγωνιστικού σε θέμα τιμών και σε όλα. Εχουμε παραγωγούς που συνεργαζόμαστε παίρνοντας ελιές που ακόμη είναι πράσινες και με αυτό τον καρπό παράγουμε το αγουρέλαιο. Αυτό ξεκίνησε πριν 3 χρόνια μετά από συζητήσεις που είχαμε με πελάτη μας με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην Ιταλία και ήθελε ακόμη καλύτερη ποιότητα λαδιού.
 

Βέβαια το να ξεκινήσεις και να βρεις τους παραγωγούς στην περιοχή μας ήθελε προσπάθεια και έτσι ξεκινήσαμε από συγγενείς και φίλους και με μεγάλο αγώνα να τους παρακινήσουμε ώστε να φτάσουμε να έχουμε μια μεγάλη ποσότητα.
Για να παραχθεί το αγουρέλαιο θέλει οι ελιές -ο καρπός- να είναι ακόμη πράσινες, να μην έχουν ακόμη ωριμάσει και μαυρίσει. Το θέμα φυσικά είναι ότι το προϊόν παράγεται άμεσα, δηλαδή το πρωί ραβδίζουμε και το απόγευμα γίνεται έκθλιψη του καρπού και παραγωγή του λαδιού. Ετσι δεν μένει ο καρπός για πολύ μέσα στα σακιά, το πολύ μέσα σε 12 ώρες από την στιγμή που θα μαζευτεί από το δέντρο θα έχει παραχθεί το λάδι.
 

Η ποιότητα του λαδιού που βγαίνει είναι φανταστική και αυτό το δείχνουν και οι αναλύσεις που είναι πολύ καλές.
Είναι ένα λάδι που απευθύνεται σε μια αγορά της Αγγλίας για φαρμακευτική χρήση -εκεί διατίθεται και η μεγαλύτερη ποσότητα- ενώ το υπόλοιπο το διαχειρίζεται ο πελάτης μας από την Ιταλία σε άλλες χρήσεις».
Επίσης επισήμανε το όφελος που έχουν οι παραγωγοί διαθέτοντας το προϊόν τους για την παραγωγή αγουρέλαιου: «Τους παραγωγούς από την πλευρά τους και ειδικά όσοι είναι σωστοί καλλιεργητές -δηλαδή λιπαρίζουν, κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες-  τους συμφέρει και έχουν τελικά καλύτερη απόδοση και όφελος παρότι μαζεύουν τις ελιές τους και είναι πράσινες.
 

Το όφελος φυσικά έχει να κάνει με τις τιμές καθώς πωλείται σε τιμή καλύτερη, περίπου 1 ευρώ πιο πάνω από ό,τι το συμβατικό λάδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την στιγμή έχει τιμή στα 3,40 ευρώ το κιλό και πέρυσι η τιμή του ήταν στα 3 ευρώ. Επίσης πέρα από την τιμή ο παραγωγός δεν χάνει εισόδημα από το να του πέσουν οι ελιές κάτω, καθώς τις μαζεύει αρκετά νωρίς. Ακόμη ραβδίζοντας νωρίς, το δέντρο επανέρχεται πιο γρήγορα, αφού έχει περίπου 6 μήνες ξεκούραση και έτσι την εποχή της καρπόδεσης τον Μάιο μπορεί να δώσει και πάλι μια καλή παραγωγή για την επόμενη χρονιά.
 

Ακόμη το λιομάζεμα γίνεται σε πολύ καλύτερες συνθήκες με καλοκαιρινό καιρό. Ενώ και οι αποδόσεις είναι πολύ καλές φτάνοντας στο 18% με ένα σακί ελιές των 50 κιλών να δίνουν 8 με 9 κιλά λάδι».
 

Υπογράμμισε επίσης ότι μπορεί να ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος για το ελαιόλαδο επισημαίνοντας: «Από την πλευρά μου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος για το ελαιόλαδο και να οδηγήσω τους παραγωγούς σε αυτό, καθώς υπάρχει ζήτηση συνεχώς για ακόμη περισσότερες ποσότητες. Οι ποσότητες που παρήγαμε πέρυσι -περίπου 80 τόνους αγουρέλαιο- αποδείχθηκαν λίγες, καθώς και η διπλάσια ποσότητα να υπήρχε, θα μπορούσε να απορροφηθεί από την αγορά».
 

Τον κ. Γιαννόπουλο οι παραγωγοί μπορούν να τον βρουν στην Ελαία Τριφυλίας στο τηλέφωνο 27610 91272(filiatranet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου