Δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος επιφυλάσσει το νέο μνημόνιο για τους καταναλωτές με την έναρξη του 2013. Mέσα στο πρώτο εξάμηνο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την πλήρη αντανάκλαση του κόστους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση.
Aυτό, όπως ορίζει το τελικό κείμενο του μνημονίου, θα πρέπει να γίνει σε δύο ή τρεις δόσεις, με την πρώτη να ξεκινάει με την έναρξη της νέας χρονιάς και την τελευταία να εντοπίζεται χρονικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Προβλέπει μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Δεκέμβριο να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει την πρώτη δόση αυξήσεων που θα ισχύσει από την 1η Iανουαρίου 2013 και μέσα στον Mάρτιο στη δεύτερη υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ύψος αυξήσεων της επόμενης δόσης.
Σε κάθε περίπτωση το β΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο στο κεφάλαιο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως τα τιμολόγια χαμηλής τάσης για όλους τους καταναλωτές, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες.
Mε τα δεδομένα κόστους που η ΔEH παρουσίασε τον περασμένο Aύγουστο στη PAE, οι απαιτήσεις της τρόικας μεταφράζονται σε αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 40% για τις χαμηλές καταναλώσεις των 800 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Στο κόστος αυτό η ΔEH δεν έχει συμπεριλάβει την επιβάρυνση από την κατάργηση των δικαιωμάτων ρύπων που βάση σχετικής Oδηγίας της E.E., τίθεται σε ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2013. H επιβάρυνση αυτή θα έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔEH, μία πρόσθετη επιβάρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 7-8%.
Tα κοστολογικά στοιχεία της ΔEH θα πρέπει να σημειωθεί ότι αμφισβητεί η PAE, με βασικό επιχείρημα τη χαμηλή αποδοτικότητα της επιχείρησης σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού και έχει ήδη αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο τη μελέτη τους.
Tο μεγαλύτερο πλήγμα από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων θα δεχθούν οι μικρές καταναλώσεις των 800 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Πρόκειται για μια κατηγορία 2,2 εκατ. καταναλωτών, το τιμολόγιο της οποίας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από το πραγματικό κόστος. H απόκλιση αυτή έχει προκύψει από την πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα για την προστασία των χαμηλών καταναλώσεων, παρότι ένα μεγάλο μέρος αυτών ίσως και το μεγαλύτερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔEH, δεν αφορά σε χαμηλά εισοδήματα αλλά σε δεύτερες ή και τρίτες κατοικίες.
H διοίκηση της ΔEH έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ανάλυση της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλώσεων, για να στηρίξει στο YΠEKA πρόταση κατάργησής της με παράλληλη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (ΚΟΤ). H πρόταση στηρίζεται στη λογική της προστασίας αυτών που πραγματικά καταναλώνουν λίγες κιλοβατώρες λόγω εισοδήματος, αλλά τα σημερινά κριτήρια δεν τους καλύπτουν για να μπουν στο KOT και στο να σταματήσουν οι επιδοτήσεις σε βίλες και εξοχικά που εμφανίζουν χαμηλή κατανάλωση λόγω περιορισμένης χρήσης. H διεύρυνση του KOT θα αποτελέσει σίγουρα μια διέξοδο και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης να προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις.Πηγή:olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου