yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Συστάθηκε το νέο τμήμα του ΙΕΚ Καστοριάς



Μεγάλη η προσέλευση των ενδιαφερομένων 
Από τη Διεύθυνση του ΙΕΚ Καστοριάς, ανακοινώθηκε πως κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο 2012, θα λειτουργήσει η ειδικότητα “Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες ”.  Για το εν λόγω τμήμα, έδειξαν προτίμηση 28 σπουδαστές.
Στα άλλα τμήματα, “Τεχνικός Βιολογικής-Οικολογικής Γεωργίας”,

“Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου”, “Τεχνικός Ανάπτυξης και Σχεδίασης Ιστοσελίδων”, έδειξαν προτίμηση 11, 3 και 10 σπουδαστές αντίστοιχα.
Συνεπώς φέτος στο ΙΕΚ Καστοριάς, θα λειτουργήσει μόνο ένα καινούργιο τμήμα, το τμήμα της “Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Καστοριάς κ. Απόστολος Τζιώτζης, δήλωσε ευχαριστημένος από τη προσέλευση των σπουδαστών στο ΙΕΚ Καστοριάς, καθώς σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν περισσότεροι. Ωστόσο, ο Διευθυντής τόνισε πως η προσέλευσή τους, θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη και έκανε λόγο για τις αιτίες που δεν επιλέγονται τόσο εύκολα οι σπουδές σε ένα δημόσιο ΙΕΚ.
Αιματηρά τα οικονομικά των νέων
Ένας από τους λόγους, που οι νέοι απορρίπτουν τις σπουδές, είναι η άσχημη οικονομική συγκυρία, που διέπει τη χώρα. Το ποσό των 367 ευρώ, φαντάζει τεράστιο, με βάσει τα οικονομικά δεδομένα, καθώς σύμφωνα με το Διευθυντή του ΙΕΚ είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος να βρει τόσα χρήματα. Ωστόσο, τόσο ο κ. Τζιώτζης, όσο και οι Διευθυντές των υπόλοιπων περιφερειακών ΙΕΚ, δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια και προέβησαν σε κάποιες παρεμβάσεις.  Σύμφωνα με τον κ. Τζιώτση «Έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Υπουργείο, ώστε το ποσό των 367 ευρώ να δίνεται σε δόσεις μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Πιστεύω, ότι είναι κάτι που θα υλοποιηθεί στην επόμενη φάση τουλάχιστον. Επίσης η χρήση του  “VOUCHER”, δηλαδή οι επιδοτήσεις κατάρτισης, τα λεφτά που είναι να πάρουν πίσω οι σπουδαστές, νε εκδίδεται μια επιταγή και να παίρνουν τα χρήματά τους πίσω άμεσα, δηλαδή στο επόμενο εξάμηνο». 
Αβέβαιο το μέλλον των νέων
Η τραγική οικονομική κατάσταση, έχει ως συνέπεια να κατακρεουργεί τις ελπίδες των νέων για ένα καλύτερο μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι, απορρίπτουν ακόμη και τη σκέψη των σπουδών καθώς θεωρούν ότι ένα πτυχίο δεν θα τους φανεί χρήσιμο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ωστόσο ο κ. Τζιώτζης εξάρει πως αυτή η άποψη είναι εντελώς λάθος «Οι νέοι μας σπουδάζουν και σκέφτονται απαισιόδοξα για το τι θα γίνει μετά. Δυστυχώς όμως αυτή η σκέψη δεν είναι ούτε λογική, ούτε σωστή, καθώς θα πρέπει να ξέρουν, ότι όποια ειδικότητα και να έχουν θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην κοινωνία»
Στροφή προς τα επαγγέλματα που αφορούν την εκπαίδευση
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η στροφή των νέων στα επαγγέλματα που αφορούν την εκπαίδευση. Μάλιστα λόγω της μεγάλης απορροφησιμότητας, οι νέοι προτιμήσουν τον κλάδο του παιδαγωγού. Κάτι αντίστοιχο φάνηκε και στην επιλογή των σπουδαστών, να επιλέξουν την δημιουργία ενός τμήματος που έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση.
Μάλιστα, στο νέο αυτό τμήμα δεν συμμετέχουν μόνο απόφοιτοι λυκείου, αλλά και φιλόλογοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και βρεφονηπιοκόμοι.
Ειδικότητες με μέλλον 
Οι ειδικότητες στο ΙΕΚ Καστοριάς, γίνονται πάντα βάσει έρευνας, η οποία στηρίζεται στα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και προσφέρουν άμεση αποκατάσταση. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο των σπουδών στο ΙΕΚ, είναι ότι οι ειδικότητες δεν επαναλαμβάνονται άμεσα. Δηλαδή, πρέπει πρώτα να περάσουν κάποια εξάμηνα, να απορροφηθούν οι πτυχιούχοι και μετέπειτα να προβεί το ΙΕΚ στη σύσταση ενός τμήματος εκ νέου.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, πως πολλοί νέοι στρέφονται προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Ο σοβαρότερος λόγος αυτής της στροφής, είναι το γεγονός ότι στα ιδιωτικά ΙΕΚ, υπάρχει ευκολία, στην αποπληρωμή των διδάκτρων, η οποία γίνεται με δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ το μήνα.
Από αρχές Οκτωβρίου, πάλι θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ Καστοριάς, η δήλωση προτίμησης, όποτε οι ενδιαφερομένοι θα μπορούν σε μια γκάμα ειδικοτήτων να κάνουν μια προ-δήλωση μαθημάτων, έτσι ώστε για το εαρινό εξάμηνο του 2013 που ξεκινάει στις 15 Φεβρουαρίου να υπάρχει  μια εικόνα, για το τι θέλουν οι μελλοντικοί σπουδαστές.
Χρύσα Κοσμίδου

«Οι νέοι μας σπουδάζουν και σκέφτονται απαισιόδοξα για το τι θα γίνει μετά»
«Οι ειδικότητες στο ΙΕΚ Καστοριάς, γίνονται πάντα βάσει έρευνας»

orizontespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου